Bankgiro och plusgiro har vi nog alla kommit i kontakt med när vi ska betala räkningar, men vad är skillnaden? Bankgiro låter som om det ska tillhöra någon bank, men plusgiro vad är det? Är det så att det är olika namn på samma sak? När man börjar fundera dyker det upp många frågor, så vi tittar lite närmare på bankgiro och plusgiro för att se om det är någon skillnad.
Det är väldigt små skillnader mellan bankgiro och plusgiro. Plusgiro ägs utav Nordea medans bankgiro ägs utav flera andra banker gemensamt. Plusgiro och bankgiro är två olika inbetalningstjänster.
Plusgirot är en betalningstjänst som tidigare hette postgiro och som då ägdes utav Posten AB. Numera ägs plusgirot utav Nordea. Plusgiro är alltså ett varumärke som tillhandahåller betalningstjänster inom Sverige via Nordea.
Bankgiro har till skillnad från plusgiro flera ägare. Swedbank, SEB, Danske Bank, Skandiabanken, Länsförsäkringar bank, Handelsbanken, och Nordea är de gemensamma ägarna. Notera att även Nordea är en utav delägarna trots att de också äger plusgirot.
Varje bankgiro är sammankopplat till ett vanligt bankkonto, vilket innebär att varje bankgironummer endast är en typ av adress. Detta är för att bankerna vill att företag och organisationer ska använda de konton de redan har i banken; dessutom behöver kunden inte lämna ut sitt kontonummer eller bank som betalningsmottagare.
Plusgiro däremot är en egen kontoform där betalningar, med ett visst plusgironummer, hamnar direkt på just det plusgirokontot som plusgironumret står för. Idag är det endast möjligt för företag att ha ett plusgirokonto. Bankerna tar ingen avgift för att ta hand om inbetalningar till ett bankgiro, medans de oftast tar en avgift om de ska ta hand om det till ett plusgiro.
Plusgiro
Om man går tillbaka i tiden kan man säga att det som idag heter plusgirot startade 1925. Då hette det postgirot och var en del utav Postsparbanken. Postgirot kom till efter att man tittat på hur de gjorde på kontinenten för att kunna bli ett så kallat kontantlöst samhälle. De innebar att postgirot skötte betalningar via girering istället för att man gick till posten för att betala sina räkningar. De som i början vill öppna ett postgirokonto fick skriftligt ansöka om ett konto och även så måste de ha ett visst grundbelopp som alltid skulle finnas på kontot. Postgirot blev snabbt en succé så första året öppnades hela 5000 konton.
Postgirot blev sedermera Postgirot Bank AB ett dotterbolag till Posten. 1998 införde man en årsavgift för postgirokonton som använde postgirots tjänster. Samma år blev det också möjligt att betala räkningar via internet med e-Faktura och e-Postgiro. Posten sålde alla aktier i bankverksamheten till Nordbanken, som samtidigt bytte namn till Nordea, så 2002 slogs Postgirot Bank AB ihop med Nordea Bank AB.
2005 bytte postgirot namn till plusgiro. Det är idag inte möjligt för privatpersoner att ha ett plusgirokonto utan det är endast företag som har den möjligheten. Så 2015 när det togs bort upphörde alla privata plusgirokonton som fanns hos banken.
Plusgirot är en betalningstjänst inom Sverige som vissa företag använder sig utav. Företag som använder sig utav plusgiro skickar t.ex ut en faktura till en kund för en tjänst eller vara och på den fakturan står ett plusgironummer. Detta plusgironummer är samma nummer som företaget har till sitt plusgirokonto. När kunden sedan betalar fakturan ser plusgirot till att pengarna hamnar på rätt plusgirokonto.
Bankgiro
1959 startade Bankgirocentralen utav 14 banker efter att i några år testat med blankettbetalningar. Sedan 2008 är det ett engelskt företag som sköter drift och underhåll utav BGC, Bankgirocentralen. Varumärket BGC bytte namn till plusgiro 2014, men juridiskt är det fortfarande Bankgirocentralen AB som gäller.
Målet med att starta bankgirot var att få ett betalningssystem som minimerade kostnaderna, hade hög säkerhet, och att systemet skulle vara tillgängligt för alla. Idag ägs plusgirot utav sju banker: Swedbank, SEB, Danske Bank, Skandiabanken, Länsförsäkringar bank, Handelsbanken, och Nordea. Bankgirot är idag det största betalningssystemet på marknaden.
Till skillnad från plusgironummer så är bankgironummer endast en typ utav adress som t.ex ett företag har fått. Detta bankgironummer är i sin tur kopplat till ett eller flera bankkonton som företaget har i någon bank. Detta gör att företaget inte behöver visa sitt kontonummer eller vilken bank de har för att få betalt av en kund för varor eller tjänster de sålt. När kunden gör sin betalning så ser bankgirot till att pengarna hamnar på rätt bankkonto. Oavsett vilka banker det handlar om från början till slut så ser bankgirot till att betalningarna hamnar rätt.
Bankgironummer kan bara användas i Sverige, med svensk valuta, för betalningar under förutsättning att både kund och betalningsmottagare har en bank som är anslutna till systemet. Alla banker som uppfyller kraven för att ha tillgång till bankgirosystemet får tillgång, så det är inte bara delägande banker som använder sig utav systemet. Om man vill få betalt från andra länder eller i annan valuta än svenska kronor får man använda sig utav ett så kallat IBAN-nummer, vilket i sin tur är kopplat till ett bankkonto.
90-konto och 90-bankgironummer, vad är det?
Dessa 90-konton- och nummer är särskilda konton som är skapade för insamlingar till välgörande ändamål och de kontrolleras hela tiden utav Stiftelsen för insamlingskontroll.
Vad är IBAN-nummer och BIC?
IBAN är en förkortning utav International Bank Account Number. Ett IBAN-nummer används om man t.ex ska få betalt i annan valuta än svenska kronor från utlandet. IBAN-nummer ska bestå utav landskod, kontrollsiffror, bankkod, och fullständigt kontonummer. IBAN skapades för att göra betalningar säkrare och snabbare från andra länder.
Man kan matematiskt räkna ut sitt eget IBAN-nummer och även kontrollera betalningsmottagarens, så att man ser att pengarna hamnar på rätt konto. På de svenska bankernas hemsidor brukar det finnas en sida som man kan fylla i sina kontouppgifter på och sedan räknar de ut ens IBAN-nummer. Svenska IBAN-nummer innehåller alltid 24 tecken och börjar alltid med SE.
BIC, Bank Identifier Code, används för betalningar till eller från utlandet tillsammans med IBAN-numret. BIC talar om vilken bank det gäller så att betalningarna blir säkrare och snabbare.
Exempel på BIC:
- Swedbank - SWEDSESS
- SEB - ESSESESS
- Nordea - NDEASESS
Swish - hur fungerar det?
Swish är ett mobilt betalningssystem som använder sig utav bankgirots BIR-system, Betalningar i Realtid. För att kunna börja använda Swish måste man ladda ner en app till sin mobil. Swish kopplas mot ett bankkonto genom ett mobilnummer och man kan bara vara kopplad till ett bankkonto. Så med endast ett mobilnummer kan man göra en överföring av pengar till någon annans bankkonto på bara några sekunder. Både avsändare och mottagare måste vara anslutna till mobiltjänsten Swish för att det ska fungera att skicka eller ta emot pengar.
Swish anses vara en lika säker betalning som om man skulle använda sin internetbank för överföringen. Genom sitt mobila bankid, e-legitimation, loggar man in på sin swish och fyller i mobilnumret till mottagaren och beloppet man ska betala. Sedan, innan man godkänner betalningen, återigen med mobilt bankid, så ser man i displayen vem betalningsmottagaren är med det mobilnummer man använt och beloppet man tänkt skicka.
Hur mycket man får swisha i taget och under en vecka varierar mellan olika banker, så det bästa är att logga in på internetbanken för att får rätt uppgifter och även kunna ändra inställningar om det skulle behövas.
Mobilt bankid
Mobilt bankid beställer man genom sin internetbank och är en digital legitimation för mobilen. Man måste även ladda ner säkerhetsappen för mobilt bankid för att kunna använda e-legitimationen. Man kan sedan använda mobilt bankid för att t.ex logga in på sin internetbank och genomföra sina bankärenden. Man kan också logga in till vissa företag och myndigheter med sitta mobila bankid.
Om man endast vill ta emot betalningar med Swish så fungerar det bara man har anslutit mobilnumret via internetbanken till det bankkonto man vill få in betalningarna till. Samma sak om man inte har en smartphone så kan man registrera sitt nummer och endast mottagning utav pengar är möjlig. Det fungerar också att registrera ett utländskt mobilnummer för att skicka och ta emot pengar, bara det är knutet till ett svenskt bankkontonummer.
Sammanfattning
Plusgirot ägs utav Nordea medans bankgirot ägs utav flera banker gemensamt. Plusgiro och bankgiro är två olika betalningssystem som hjälper företag och organisationer att få betalt för sina varor eller tjänster som de sålt. Bankgiro är den största betalningssystemet vi har på marknaden och den fungerar bara inom Sverige och med svensk valuta. Plusgironummer är det faktiska kontonumret till ett plusgirokonto medan bankgironummer är en typ utav adress som är kopplat till ett speciellt bankkontonummer.
För att kunna sköta betalningar i utländsk valuta med andra länder behöver man ett IBAN-nummer och ett BIC. IBAN betyder International Bank Account Number och BIC betyder Bank Identifier Code. Swish är ett mobilbetalningssystem som kopplas till ett bankkonto. Med Swish kan man skicka pengar på några sekunder till någon annans bankkonto med endast ett mobilnummer. Mobilt bankid är en e-legitimation som man beställer genom sin internetbank. Med mobilt bankid kan man sköta sina bankärenden och logga in till vissa företag och myndigheter.