Ibland kan man komma att tänka på en del saker, som man annars inte tänker så mycket på. T.ex vad det är för skillnad mellan leverfläckar och födelsemärken? Är det någon skillnad eller är det faktiskt så att det är två olika ord för samma sak? Kan man se med blotta ögat om det är ett födelsemärke eller en leverfläck? Många utav oss har kanske hört talas om födelsemärken som vi i vardagstal kallar “storkbett” och “smultronmärke”, men vad är de egentligen?
Leverfläckar har alla människor mer eller mindre utav på kroppen redan från tidig ålder och man hör också talas om att en del kan vara farliga, så vad ska man vara observant på vad det gäller leverfläckarna på kroppen? Vad gör man om man hittar en leverfläck på kroppen som man misstänker kan vara farlig? Vi reder ut lite olika begrepp gällande leverfläckar och födelsemärken, så fortsätt läs!
En mörk fläck på huden kallas för födelsemärke eller leverfläck, men det korrekta namnet på medicinspråk är nevus. Födelsemärken/leverfläckar innehåller extra mycket pigment som gör att de blir mörkare än huden. De flesta är ofarliga, men det är viktigt att hålla koll på om de förändras.
Det är alltså ingen skillnad mellan födelsemärken och leverfläckar, utan det är bara i vardagstal som vi människor gör en skillnad mellan dem. Ofta kallar vi de små mörka fläckarna för leverfläckar och de lite större för födelsemärken, medan man på medicinspråk inte gör någon skillnad på dem alls utan då heter de nevus om det är en fläck och nevi om det handlar om flera stycken.
Födelsemärken kan komma var som helst på kroppen och alla vuxna personer har mer eller mindre utav dem. Det är inte ovanligt att man har ända upp till 70 födelsemärken och det bildas nya från tidig ålder fram till ca 40-årsåldern. Det är inte ovanligt att kvinnor får flera födelsemärken under en graviditet och detsamma gäller under puberteten hos både flickor och pojkar.
Ett födelsemärke är ett slags missbildning som beror på att pigmentceller har klumpat ihop sig på ett och samma ställe. Det finns olika typer utav födelsemärken, till exempel:
- Banalt pigmentnevus, är ett väl avgränsat märke, ovalt eller runt, och med en jämn pigmentering. De är hudfärgade till bruna i färgen och oftast mindre än 5 mm.
- Dysplastiskt nevus, har en ojämn pigmentering i brunt till svart och är dessutom ofta rodnade. Formen är oregelbunden och de är större än 5 mm i diameter. Personer med dysplastiska nevi har en ökad risk för malignt melanom.
- Halonevus, är ett vanligt pigmentnevus som omges av en rund, ljusare skiva som kallas halo. Denna typ av nevus är en godartad.
- Medfött nevus, höjer upp sig över huden och kan ibland vara hårbevuxna. De kan skilja sig väldigt i storlek, med en diameter på allt ifrån 1-2 mm till över 20 mm. De som är större till storleken löper större risk att utvecklas till malignt melanom.
Vad ska man vara uppmärksam på när det gäller födelsemärken/leverfläckar?
De flesta födelsemärken/leverfläckar är ofarliga, men det är viktigt att man ser över sina fläckar med jämna mellanrum så att man på så sätt har lättare att upptäcka eventuella förändringar och i och med det gå och få dem kontrollerade utav en läkare. Desto tidigare man upptäcker en elakartad förändring gör att man har större chans att bota den, så är man det minsta bekymrad är det bättre att gå till läkaren en gång för mycket än inte alls.
Man kan förebygga farliga födelsemärken/leverfläckar genom att inte utsätta sin hud för saker som irriterar eller skaver, sola med måtta och naturligtvis använda solskydd så att man minimerar risken för att bränna sig, då det är något man bör undvika.
Tecken man ska vara uppmärksam på är om leverfläcken/födelsemärket:
- har förändrats i storlek;
- förändras i färg;
- avgränsningen ser annorlunda ut än innan;
- börjar klia;
- börjar se sårig ut eller blöder.
Skulle man upptäcka förändringar som stämmer in på ett eller flera utav dessa tecken så bör man kontakta sin vårdcentral för kontroll utav läkare.
Man löper större risk att drabbas utav farliga hudförändringar om man:
- är över 50 år;
- har mer än 50 fläckar på huden;
- har ljus, känslig hud;
- vistas mycket utomhus;
- bränt huden som barn;
- har hudcancer i släkten;
- genomgått organtransplantation; eller
- använder solarium.
Observera att det inte är farligare att ha leverfläckar i handflatan eller under fötterna som det ofta felaktigt påstås.
Det finns även andra hudförändringar som lätt förväxlas med födelsemärken bl.a:
- Åldersvårtor, är helt ofarliga och är upphöjda hudförändringar som är vanligast i ansiktet, på bröstet, och på ryggen.
- Aktinisk keratos, ytliga hudförändringar som kan komma p.g.a. att huden har utsatts för alldeles för mycket sol genom livet. Oftast är dessa hudförändringar ofarliga, men kan ibland utveckla en cancertyp som kallas skivepitelcancer.
- Lentigo solaris, även kallade solfläckar, är ofarliga pigmentfläckar på huden, men skulle fläckarna förändras är det bra att kontakta en vårdcentral.
Dessa hudförändringar förekommer oftast i medelåldern eller senare.
Kan man ta bort födelsemärken/leverfläckar?
Ja, man kan ta bort leverfläckar/födelsemärken genom olika metoder, bl.a genom operation, skrapning, laser, frysning, eller med en metod som heter diatermi, vilket innebär att vävnaden bränns genom elström. De leverfläckar/födelsemärken som tas bort genom operation undersöks i ett mikroskop på ett laboratorium, vilket inte är möjlig med någon utav de andra metoderna.
Vilka typer utav hudcancer finns det?
Det finns tre typer utav hudcancer:
- Basalcellscancer, bildas oftast i ansiktet eller på över del utav rygg och bröst. Den sprider sig inte till andra delar utav kroppen.
- Skivepitelcancer, bildas som en knuta eller fläck på områden på kroppen som utsätts för mycket sol, vanligast i ansiktet eller på handens ovansida. Väldigt ovanligt förekommande för 40-års ålder.
- Malignt melanom, kan bildas var som helst på kroppen och kan växa i födelsemärken/leverfläckar eller till synes frisk hud. Cancern kan sprida sig till andra delar utav kroppen.
Om man konstaterar någon utav dessa cancerformer så behandlas de genom operation.
Vad är hemangiom, även kallade smultronmärke?
Hemangiom, smultronmärke, är en godartad blodkärlstumör, alltså helt ofarliga. Det innebär att det bildas en samling utav blodkärl under huden. De kan vara platta eller upphöjda och är oftast klarröda, rödlila, eller mörkröda och kan variera väldigt mycket i storlek.
Dessa smultronmärken utvecklas under de första levnadsmånaderna hos ett spädbarn och kan sedan växa både på höjden och bredden fram tills barnet är ca ett år. Hemangiomen försvinner utav sig själv, men det kan ta allt ifrån ett till tio år. Ibland kan det bli ett märke kvar i huden som syns resten utav livet om smultronmärket varit väldigt stort.
Storkbett, vad är det?
Storkbett är röda märken som består utav en samling små ytliga blodkärl. Storkbett syns redan från födseln hos de barn som har det. Dessa märken är helt ofarliga och förekommer oftast i panna, nacken, eller på ögonlocken. Sitter de på ögonlocket eller i pannan så försvinner de oftast under barnets första levnadsår, medans de som sitter i nacken finns kvar flera år.