Allergier och överkänslighet mot vissa livsmedel verkar alltmer vanligt nuförtiden och då speciellt livsmedel som innehåller mjölkprodukter. Om det beror på att vi människor har blivit mer känsliga eller om det helt enkelt är så att vi är mer upplysta angående biverkningar vissa människor kan få utav mjölkprodukter är svårt att svara på. Det vi vet är i alla fall att de människor som får reda på att de har antingen mjölkallergi eller är laktosintoleranta slipper uppblåsta magar, diarré, och/eller hudutslag när de börjar utesluta mjölkprodukter som innehåller laktos eller mjölkprotein.
Men vad är då skillnaden mellan laktosintolerant och mjölkallergi? Vilka symtom är det? Har man mjölkallergi eller laktosintolerans från födseln, eller kan det dyka upp senare i livet? Om man är laktosintolerant eller har mjölkallergi har man det hela livet då eller kan det gå över? Finns det ersättningsprodukter för varor som innehåller laktos och mjölkprotein? Vi kollar närmare på det!
Mjölkallergi innebär att man är allergisk mot mjölkprotein medans laktosintolerans handlar om att man är känslig mot laktos, det så kallade mjölksockret.
Laktosintolerans är alltså en överkänslighet mot mjölksocker, det som kallas laktos, medans mjölkallergi är precis som det låter: en allergi och i det här fallet mot mjölkprotein. Det innebär att en med mjölkallergi inte kan dricka eller äta någon form utav mjölkprodukter som innehåller mjölkprotein, då det i vissa fall kan få ganska allvarliga konsekvenser. För en person med laktosintolerans så finns det idag många laktosfria mjölkprodukter att välja på där tillverkarna har uteslutit det så kallad mjölksockret.
Vad är laktosintolerans?
En person som har laktosintolerans saknar ett enzym i kroppen som bryter ner laktosen i tunntarmen och samtidigt gör så att det absorberas där, ett så kallat laktasenzym. Saknas laktas så fortsätter mjölksockret, laktosen, ner i tarmsystemet och där förvandlar tarmbakterierna det till bland annat gaser, eller symtom som diarré och/eller känslan av uppblåsthet.
Laktosintolerans kan delas in i olika grupper:
- Primär laktosintolerans - är den vanligaste formen utav laktosintolerans och innebär att den oftast är ärftlig.
- Sekundär laktosintolerans - är en tillfällig skada på tarmens slemhinna p.g.a. någon tarmsjukdom och det innebär att den kan läka och laktosen kommer tillbaka.
- Medfödd laktosintolerans - är en väldigt ovanlig form av laktosintolerans som precis som primär är ärftlig, men med den skillnaden att den klassas som en allergi.
Är det vanligt med laktosintolerans?
Laktosintolerans är väldigt ovanligt hos barn under 5 år medans det är mer vanligt hos vuxna. Har personen ett anlag för att ärva laktosintolerans så minskar laktasenzymet sin produktion främst under skolåren. Den som får laktosintolerans får oftast leva med det hela sitt liv.
Vanliga symtom på laktosintolerans:
- Gaser i magen.
- Diarré eller lös avföring.
- Magknip.
- Uppsvälld mage.
Besvären kan komma direkt eller efter ett par timmar efter att man druckit eller ätit något med laktos och det varierar från person till person hur länge besvären sitter i. Symtomen vid laktosintolerans är också vanliga vid andra tarm- och magsjukdomar så det är viktigt att man uppsöker en läkare för att göra en grundlig undersökning, så att andra bakomliggande sjukdomar kan uteslutas eller upptäckas.
Vid en undersökning om man kan vara laktosintolerant tas oftast ett blodprov för att se om man har anlag för att få det, eller också så kan man göra ett laktosbelastningstest. Ett laktosbelastningstest innebär att man får dricka en lösning med laktos för att se om den framkallar en reaktion. Tyvärr så tar det ofta lång tid innan man kan få diagnosen om man är laktosintolerant eller inte.
Behandling av laktosintolerans
Vid primär laktosintolerans räcker det oftast med att lägga om kosten för att bli av med besvären. Graden utav känslighet skiljer sig från person till person, men för de flesta räcker det med att välja bort yoghurt och mjölk. Smör och ost som är lagrad mer än 3 månader innehåller väldigt lite eller inget laktos alls så dessa produkter påverkar oftast inte någon som har primär laktosintolerans.
Vet man om att man är väldigt känslig mot laktos kan man ersätta mycket med laktosfria produkter. Det kan även vara en bra ide att ta med sig laktas i tablettform om man ska äta borta, på restaurang, eller om man reser bort eftersom det kan vara svårt att få reda på om maten innehåller laktos eller inte. Laktastabletter finns att köpa receptfritt på apoteken.
Har man fått sekundär laktosintolerans, tillfällig laktosintolerans, så beror det på att man har någon annan form utav tarm- och/eller magsjukdom som man först måste behandla. När man kommit tillrätta med den sjukdomen så kan man återgå till att äta och dricka laktos igen, men under tiden så får man undvika laktosprodukter.
Har man medfödd laktosintolerans så innebär det att man redan från spädbarnsåldern måste följa en strikt laktosfri kost då det klassas som en allergi och följer en person hela livet. Det innebär bl.a. att spädbarn inte kan ammas eller ges vanlig modersmjölksersättning utan måste få äta en speciell laktosfri mjölkersättning. Som vi nämnt tidigare så är denna form utav laktosintolerans väldigt ovanlig.
Vad är mjölkallergi?
Mjölkallergi är en förkortning utav mjölkproteinallergi och innebär, precis som det låter, allergi mot mjölkprotein från komjölk. Allergin brukar oftast märkas hos väldigt små barn och då oftast när man börjar ge dem smakportioner eller välling.
Hur vanligt är det med mjölkallergi?
I de allra flesta fall växer mjölkallergi bort redan innan 4-årsåldern. Det är väldigt ovanligt med mjölkallergi i vuxen ålder, men det förekommer.
Vanliga symtom vid mjölkallergi
Symtom från huden:
- Eksem.
- Nässelutslag.
Symtom från magen och tarmarna:
- Kräkningar.
- Diarré.
- Ont i magen.
- Förstoppning.
- Ingen aptit.
- Barnet går inte upp i vikt som de ska.
- Blod i avföringen.
De flesta som har komjölksallergi har flera utav dessa symtom samtidigt. Om barnet kommer i kontakt med mjölk genom att få det på händerna och sedan t.ex kliar sig i ögonen så kan de också få en allergisk reaktion med kliande och röda ögon, en så kallad direktkontaktreaktion. Visar barnet flera utav dessa symtom så ta kontakt med en läkare för en utredning.
För att ta reda på om man har allergi och överkänslighet mot mjölkprotein utför de ett pricktest eller tar ett blodprov. Det finns också de som kan ha riktigt allvarlig mjölkallergi där även luftvägarna drabbas, men det är inte lika vanligt som en reaktion från huden, magen, och munnen.
Symtom från luftvägarna vid allvarlig mjölkallergi:
- Snuva.
- Hosta.
- Astma.
- Svårt att andas.
Om man misstänker att dessa symtom i kombination med besvär från tarm, mage, hud, eller mun beror på något annat än en vanlig förkylning eller allergi, så är det väldigt viktigt att söka vård eftersom det kan vara tecken på en allvarlig mjölkproteinallergi.
Behandling utav mjölkproteinallergi
En behandling utav mjölkproteinallergi innebär att man tar bort alla produkter som innehåller mjölkprotein. Man ska absolut inte testa sig fram om barnet tål någon sorts livsmedel med mjölkprotein eftersom det kan få riktigt allvarliga reaktioner och konsekvenser, ibland t.o.m. dödsfall. Det är alltså viktigt att fortsätta med regelbundna läkarkontroller så att det är en läkare som avgör om mjölkallergin har vuxit bort eller om den fortfarande finns kvar så att man inte börjar självtesta.
Vilka livsmedel innehåller mjölkprotein?
Mjölkprotein finns i alla mejeriprodukter som mjölk, grädde, smör, och ost. I vissa typer av halvfabrikat, pasta, bröd, och även i välling och barnmat som har tillsatt skummjölkspulver finns det mjölkprotein, så det är viktigt att läsa innehållsförteckningarna noga. Viktigt att tänka på är också att utesluta alla laktosfria och laktosreducerade produkter då många som inte är insatta i vad mjölkallergi är felaktigt tror att dessa produkter går bra att äta och/eller dricka.
Sammanfattning
Laktosintolerans innebär att man är känslig mot laktos, mjölksocker. Det är vanligare hos vuxna än hos barn att vara laktosintolerant. Får man den vanligaste formen utav laktosintolerans, primär laktosintolerans, så får man leva med det hela livet. Det finns idag många olika livsmedel som är laktosfria eller laktosreducerade, men oftast så räcker det med att utesluta mjölk och yogurt för att besvären ska upphöra.
Mjölkallergi, komjölksallergi, innebär att man är allergisk mot mjölkprotein. Det är vanligt att det växer bort hos barn redan innan 4-årsåldern, vilket betyder att mjölkallergi är väldigt ovanligt hos vuxna. Vanliga symtom kommer från tarmen, magen, och huden och då oftast i kombination utav flera symtom samtidigt. Även symtom från luftvägarna kan förekomma. Det är viktigt att ta bort alla livsmedel med mjölkprotein när man behandlar mjölkallergi och man får absolut inte själv testa om barnet har vuxit ifrån allergin, då det kan få allvarliga reaktioner och konsekvenser.