Alla har vi sett dessa små oranga frukter som finns i fruktdiskarna i våra livsmedelsbutiker, men vad är egentligen skillnaden? Är det ens någon skillnad? Finns båda sorterna att köpa året om i Sverige eller är det beroende på säsong? Med eller utan kärnor? Lämpar sig någon sort bättre än den andra om man t.ex vill använda dem till bakning? Nedan tittar vi närmare på dessa citrusfrukter för att se om det finns några skillnader, men även likheter, mellan dess två sorter.
Clementiner finns i fruktdisken året om medans satsumas oftast finns från oktober till mars. Clementiner är något större än satsumas och har en sötare smak. Satsumas skiftar i en lite grönaktig och orange färg medans clementiner har en jämn orange färg på skalet.
Satsumas är alltså något mindre än clementiner och har en något syrlig smak jämfört med clementiner som är sötare i smaken. Skalet på satsumas känns igen på sina lite grönaktiga skiftningar och är oftast lite tunnare än vad skalet är på clementiner. Satsumas är i stort sett helt kärnfria, men någon enstaka kärna kan förekomma i vissa frukter.
Ursprungslandet för satsumas är Japan, där de första satsumorna exporterades till väst ifrån det dåvarande Satsumaprovinsen. Det japanska namnet på satsumas är “unshū mikan” medans frukten är känd under namnet satsumas i hela europa. Idag importeras satsumas i huvudsak ifrån Spanien till Sverige från oktober till mars.
Clementiner
Clementiner kännetecknas utav att de har ett väldigt lättskalat, tjockt, och oranget skal. Klyftorna i en clementin faller lätt isär och de har ett saftigt fruktkött och söt smak. Precis som med satsumas är de oftast helt kärnfria. Clementinen är en hybrid mellan småcitrus och apelsin som kommer ifrån en växtförädlare vid namn Marie-Clemént Rodier, som var verksam i Algeriet 1839-1904, och därmed gav frukten sitt namn clementin.
Clementinen är en utav de populäraste citrusfrukterna här i Sverige som finns året runt i våra fruktdiskar, men de är allra populärast kring jul. De fyra största exportländerna utav clementiner är Turkiet, Marocko, Kina, och Spanien. Till Sverige importerar vi främst clementinen ifrån Spanien och Marocko.
Både clementiner och satsumas skalar vi oftast och äter som de är eller skär ner dem i en fruktsallad tillsammans med annan frukt. Det finns också flera recept att hitta på, t.ex marmelad utav satsumas eller clementiner. De används inte så ofta som dekoration utav t.ex tårtor utan då är det konserverade mandariner som är vanligare att använda. Eftersom mandarinen innehåller väldigt mycket kärnor tycker man oftast inte att de är så goda att äta som de är, så man konserverar dem istället eller gör fruktjuice utav dem.
Vad innehåller clementiner och satsumas som är nyttigt för vår hälsa?
- Mycket C-vitaminer.
- E- och A-vitaminer.
- Låg sockerhalt.
- Fibrer.
- Kalium.
- Magnesium.
- Fosfor.
- Folsyra.
Alla dessa saker är bra för vår hälsa på olika sätt. Några exempel är bl.a att vitamin C gör det lättare för kroppen att ta upp järn som är bra för vår ben- och tandhälsa, motverkar anemi, och hjälper även olika funktioner i kroppen att motverka hjärt- och kärlsjukdomar. Folsyra hjälper till att öka bildandet utav röda blodkroppar och utveckla kroppsvävnader på cellnivå, vilket är särskilt viktigt under en graviditet och under amningsperioden.
Andra vanliga citrusfrukter
Det finns ju inte bara clementiner och satsumas att köpa i matbutikerna och ibland känns det aldrig som det tar slut på olika citrusfrukter att välja mellan. Men vilka ska man satsa på att köpa? Här är lite exempel på hur de kan vara bra för vår hälsa:
Apelsin
Apelsin anses vara det viktigaste och nyttigaste sättet att få i sig vitamin C, men den innehåller även andra ämnen och kemiska föreningar som är bra för hälsan. Det är inte bara fruktköttet som är nyttigt utan även rivet apelsinskal och de vita hinnorna runt apelsinklyftorna. Apelsiner kan t.ex hjälpa kroppen att döda bakterier, sänka kolesterolet, och motverka matsmältningsproblem.
Förutom att apelsiner är väldigt goda och nyttiga att äta som de är så används de också för att t.ex göra saft, marmelad, mat, och marinader. Det finns många recept på t.ex internet som innehåller apelsin, så det enklaste är att skriva” recept med apelsin” i sökrutan så kommer det att komma fram många förslag att välja mellan.
Blodapelsin
Blodapelsin innehåller mer än dubbelt så mycket C-vitaminer och andra nyttiga ämnen än en apelsin, så de anses vara ännu nyttigare för vår hälsa än apelsiner.
Citron
Denna citrusfrukt innehåller många vitaminer och det finns många huskurer med citron som t.ex sägs motverka celluliter, vilket inte är vetenskapligt bevisat. Citronsaften anses också vara bra att använda vid solsveda om man blandar saften med kallt vatten och lite honung för att stryka på huden.
Citroner hjälper också kroppen med att rensa bort gifter ifrån blodet, motverka rynkor, och stimulerar levern att producera enzymer och galla som bryter ned fett. Även citron ingår i många maträtter och bakverk som en smakförhöjare, så enklast även här är att söka sig fram på internet för att få förslag och inspiration på olika recept.
Grapefrukt
Grapefrukt är också väldigt nyttig och anses vara den citrusfrukt som bäst hjälper om man vill gå ner i vikt, om man äter eller dricker den varje dag. Viktigt att tänka på är att grapefrukt kan vara farligt ihop med vissa mediciner t.ex blodtrycksmedicin där effekten kan öka med två till tre gånger så tala med din läkare för att veta säkert vad som gäller om du äter mycket grapefrukt och samtidigt tar någon sorts medicin.
Mandarin
Och så till mandarinen. Den är också nyttig för oss då den innehåller C-vitaminer, men den innehåller väldigt mycket kärnor och används därför ofta för att göra juice eller konserveras istället för att skalas och ätas som de är.
Sammanfattning
Satsumas är något mindre än clementinen och de är dessutom lite grönaktig i skalet medans clementinen är orange runt om. Clementiner är oftast lättare att skala då skalet är tjockare på en clementin än på en satsumas. Satsumas smakar sötare än en clementin som är något syrligare. Båda sorterna är i stort sett kärnfria.
Satsumas och clementiner innehåller många vitaminer och andra ämnen som är viktiga för vår hälsa. Gemensamt för alla citrusfrukter är att de innehåller väldigt mycket C-vitaminer. Satsumas importeras i huvudsak från Spanien till Sverige och clementiner får vi främst ifrån Marocko och Spanien. Clementiner finns i våra fruktdiskar året om, men är som populärast runt jul.