Att det är svårt att skilja på livsstil och levnadsvanor beror på att det till stor del innefattar samma områden, till stor del är det alltså samma sak. Begreppen används dock på olika sätt och i olika sammanhang, och det finns några skillnader.
Skillnaden är att man brukar använda begreppet levnadsvanor för sådant som har med hälsan att göra, exempelvis hur mycket mat och alkohol man konsumerar och även hur man motionerar. Livsstil är lite mer omfattande och kan inkludera sådant som klassas under levnadsvanor, men även hur man lever sitt liv när det kommer till intressen, sömn, religion, fritid, och tankesätt.
Till en viss del är livsstil och levnadsvanor detsamma – allt som hör levnadsvanor även till livsstilen. Men livsstil är en väldigt brett begrepp och innefattar så mycket mer än bara levnadsvanor.
Levnadsvanor
Begreppet levnadsvanor används ofta inom sjukvården och handlar alltså om sådant som påverkar den fysiska hälsan. Levnadsvanor innefattar bland annat alkoholkonsumtion, tobak, stress, matvanor, motion, och övervikt. Alla dessa områden har alltså direkt koppling till hälsan, sjukdomar, beroenden, och så vidare. Det är också sådant som sjukvården kan hjälpa till med. Man kan säga att levnadsvanorna även är grunden för livsstil, eller en del utav begreppet livsstil. Men livsstil innefattar mer än bara levnadsvanor.
Livsstil
Livsstil är ett väldigt brett begrepp och kan, förutom ovanstående punkter, även innefatta till exempel; sömn, socialt umgänge, fritid, och intressen. Man kan egentligen säga att livsstil handlar om allting som berör ens liv och vardag; hur man spenderar sin tid, helt enkelt. Det är som sagt ett väldigt brett begrepp och därmed svårt att beskriva eller förklara i några få meningar.
När man använder begreppet livsstil kan man även syfta till den stil, det vill säga klädstil och musikstil och liknande, som en person gillar och använder. Detta påverkar ofta många olika delar av livet, så som ens umgänge och fritidsaktiviteter och därmed är det en livsstil. Med det sagt behöver det inte vara en livsstil att man lyssnar på en viss musik någon gång ibland eller har ett klädesplagg som passar in på en viss livsstil, utan det handlar snarare om att välja att leva på det sättet överlag och att det är en del utav ens vardag. Mer regel än undantag, helt enkelt.
Överlappande ämnen
Så när man pratar om till exempel missbruk eller övervikt så handlar det om levnadsvanor, och även om livsstil då levnadsvanorna är en del utav livsstilen. Men om man istället pratar om socialt umgänge och fritid så handlar det enbart om livsstil.
Det finns även sådant som hamnar lite mittemellan, och det kan vara svårt att avgöra huruvida det hör till levnadsvanor eller enbart livsstil. Det kan till exempel handla om sådant som kan påverka hälsan, men enbart när det inte fungerar bra.
Sömn är ett exempel. Sömnen är förstås väldigt viktig för hälsan och välmåendet, men så länge man får tillräckligt sömn och inte har några problem att sova och så vidare så påverkas hälsan inte negativt. Om man däremot har svårt att somna, vaknar på nätterna, ofta har mardrömmar, snarkar, och så vidare – då påverkar det förstås hälsan och det är någonting som sjukvården hjälper till med.
Räknar man istället sömnen till livsstilen handlar det istället om att se till att sova tillräckligt och ha en bra dygnsrytm och så vidare. Att någon gång ibland gå och lägga sig försent, till exempel, är inget som påverkar hälsan. En välfungerande sömn hör därmed främst till livsstilen och behöver inte nödvändigtvis handla om levnadsvanor – men det kan ibland även höra till levnadsvanor.
Oavsett om man använder begreppet ”levnadsvanor” eller ”livsstil” kan det skilja sig vad man menar; dels för att livsstil som sagt även innefattar levnadsvanor, men också för att varierar exakt vad man menar, och vad som hör till begreppen.
Hur använder man begreppen?
Inom sjukvården, där man oftast använder begreppet levnadsvanor, finns det ett antal punkter man oftast syftar på. Men ibland kan man faktiskt mena ytterligare någon punkt, som vanligtvis inte hör till begreppet. Det är alltså olika hur dessa begrepp, och då framför allt levnadsvanor, tolkas och vad som räknas in.
I begreppet levnadsvanor ingår;
- Alkoholvanor. När det gäller alkohol finns en nivå som kan ses som sund, men även om man främst ser till konsumtion så handlar det om mer än så. Att dricka en mindre mängd alkohol någon gång ibland anses dock sällan som något problem, men om man dricker ofta och mycket kan det röra sig om ett missbruk och någonting man behöver hjälp med.
- Narkotikavanor. När det handlar om narkotika så gäller inte detsamma som när det handlar om alkohol. Att bruka alkohol i liten mängd och sällan anses som positivt, men det gäller inte narkotika.
- Fysisk aktivitet. Inaktivitet är mycket skadligt på lång sikt och kan leda till många olika sjukdomar och hälsorelaterade problem. Att ha en aktiv livsstil är viktigt för att undvika bland annat övervikt. Att bli fysiskt inaktiv efter till exempel skador eller på grund av ålder är ett vanligt problem och något som sjukvården jobbar med att motverka. Ibland beror det även på till exempel smärta och då kan man förstås behöva få hjälp med det för att kunna bli mer fysisk aktiv.
- Matvanor. Hur, när, och vad man äter är förstås också viktigt – av många anledningar. För att motverka övervikt och andra sjukdomar, och för att kunna få bra energi som räcker hela dagen. Det kan även motverka diabetes typ 2, högt blodtryck, och så vidare.
- Spelvanor. Även spel kan leda till missbruk, men precis som med alkohol finns det en nivå som är okej. Om det leder till ekonomiska problem, påverkar ens sociala liv, går ut över jobbet, eller liknande – då rör det sig förmodligen om ett missbruk och är något man behöver hjälp med.
- Tobaksvanor. Tobak är väldigt beroendeframkallande och även om det ofta börjar med att man bara röker någon gång ibland så leder det nästan alltid till ett beroende förr eller senare. Tobak i allmänhet, och framför allt cigaretter, är skadligt och påverkar hälsan negativt. Rökning är dessutom orsaken till flera farliga, till och med livshotande, sjukdomar.
- Övervikt och fetma. Detta hör ihop med två tidigare punkter, fysisk aktivitet och matvanor. Såväl fysisk aktivitet som bra matvanor är viktigt även av andra anledningar, men det är även viktigt för att motverka övervikt och fetma. Övervikt och fetma är skadligt på många sätt, belastar och sliter på kroppen, kan leda till exempelvis högt blodtryck, kan göra så att man blir ännu mer fysisk inaktiv, och så vidare.
Livet
Livsstil innefattar alltså alla ovanstående punkter, men också många andra områden. Att säga att exakt vad som hör till begreppet är svårt eftersom det varierar – och dessutom kan handla om olika saker för olika personer.
För att beskriva det enkelt kan man säga att livsstil handlar om hur man lever i allmänhet, såväl stort som smått. Det handlar om hur man spenderar sin tid, hur ens vardag ser ut, vad man gör på fritiden och vad som är viktigt för en själv. Livsstil handlar även om drömmar och mål och om vad man mår bra av. Det kan handla om självförtroende och självkänsla, att må bra i sig själv, och så vidare.
Avslappning är också en viktig del av livsstilen, men det behöver inte nödvändigtvis handla om att göra avslappningsövningar eller fokusera på sin andning. Egentligen handlar det främst om att hitta ett sätt att slappna av, som fungerar för en själv. Att tända ljus och ta ett bad, att åka ut på sjön och fiska, att läsa en bok och dricka en kopp te – vad som helst, så länge det är någonting som ger avkoppling.
Även ens personliga stil räknas ofta som livsstil. Många stilar handlar om så mycket mer är kläder och musik – det handlar om vem man är. Man kanske umgås med likasinnade människor, ägnar tid åt aktiviteter som hör stilen till och så vidare.
Begreppet livsstil har alltså många olika delar och handlar om alltifrån hälsa och välbefinnande till aktiviteter och vardagslivet. Generellt handlar det dock om livet och vad som får en att må bra och om balans. Balansen mellan jobb och nöje, balansen mellan drömmar och verklighet, och så vidare.
Vilka levnadsvanor påverkar hälsan?
Det korta svaret är; alla. Levnadsvanor handlar om hälsan och om sådant som sjukvården jobbar med. Så levnadsvanor är hälsa, helt enkelt, det är sådant som man bör tänka på för att ha en bra hälsa.
Men vad som är relevant är förstås individuellt. Självklart är alla punkter viktiga för alla människor; det finns till exempel ingen som mår bra av att missbruka eller som kan leva med fetma utan att påverkas av det i längden.
Sedan kan ju också den mentala hälsan påverka och även om man inte alltid behöver söka hjälp för det är det någonting man bör tänka på. Är du exempelvis orolig över pengar eller en familjesituation kan det gå ut över sömnen och dina mat- och alkoholvanor, så de olika levnadsvanorna kan ju överlappa varandra.
Däremot är det såklart olika vad man behöver tänka på. Om man till exempel inte dricker alkohol så är den punkten inte relevant för en själv, för tillfället. Det kan dock vara en bra idé att gå igenom alla punkter ibland och fråga sig själv om det finns någonting man behöver ändra på.
Att förbättra sina levnadsvanor och livsstil
Man kan förändra sina levnadsvanor och sin livsstil på egen hand, oftast krävs inte så mycket mer än en plan och motivation att följa den. Det är ofta enkelt att se vad man behöver ändra på, men det är inte alltid lika enkelt att hitta styrkan att ta tag i det på egen hand. Ibland kan man behöva hjälp och då är det en bra idé att vända sig till sjukvården. De jobbar med sånt som missbruk, övervikt, fysisk inaktivitet, och så vidare och är vana att hjälpa dem som behöver hjälp.
Sammanfattning
Levnadsvanor handlar om sådant som rör hälsan och som många gånger kan leda till sjukdomar – eller sådant som är en sjukdom i sig, som övervikt och fetma. Begreppet används ofta inom sjukvården och handlar om till exempel olika typer av missbruk, fysisk aktivitet, och matvanor.
Livsstil innefattar bland annat levnadsvanor, men även mycket annat. Livsstil är ett bredare begrepp än levnadsvanor och handlar om hur man spenderar sin tid och vad man mår bra av. Psykisk och fysisk hälsa, stress, sömn, lycka, självförtroende, självkänsla, fritid, och avslappning är bara några exempel på vad livsstil handlar om.