En kurator och en psykolog har till stor del samma jobb, utåt sett åtminstone. Båda dessa yrken handlar ju om att lyssna och om att hjälpa människor. Men ändå är det två olika yrken, med olika utbildningar. Men vad är egentligen skillnaden? Eller finns det ens någon skillnad? Ja, självklart är det en viss skillnad mellan kurator och psykolog och det är just det vi ska förklara nu – hur dessa två yrken skiljer sig åt.
För faktum är att även om man kanske har gått hos både en psykolog och en kurator så är det inte säkert att man märker någon skillnad. Förmodligen har man varit där för att prata om sina tankar och känslor, kanske om problem man har eller kanske om relationer. Och allt detta är sådant man kan prata om med både psykologer och kuratorer. Så långt sträcker sig likheterna, men här börjar skillnaderna.
När det gäller skillnaderna så är de trots allt ganska många och handlar såväl om utbildning, hur de jobbar, och vad de jobbar med. Även om en kurators jobb och en psykologs jobb som sagt kan se mycket lika ut och till viss del kan fungera på ungefär samma sätt, så är det egentligen inte alls samma sak.
En kurator och en psykolog har olika utbildningar, och utbildningarna är även olika långa. Deras arbete är också olika – en kurator erbjuder stödsamtal, medan en psykolog kan utreda och behandla psykiska sjukdomar och problem.
När det gäller utbildningen så finns det ingen specifik utbildning för att bli kurator, vanligast är att man utbildar sig till socionom och därefter vidareutbildar sig inom socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Som utbildad socionom kan man arbeta med mycket annat än som just kurator – till exempel som socialsekreterare på Socialkontoret. Det är vanligt att man arbetar som socialsekreterare först, för att senare börja jobba som kurator.
För att bli psykolog så studerar man till just psykolog; utbildningen är fem år lång och därefter tillkommer ett års praktisk tjänstgöring. Utbildningen till socionom är tre och ett halvt år, så det tar alltså längre tid att bli psykolog. Innehållet i utbildningarna är också olika; psykologutbildningen fokuserar främst på psykologi och på bedömning och utredning. Socionomutbildningen handlar främst om socialt arbete. Utbildningarna är helt olika för en socionom, eller blivande kurator, respektive en psykolog.
Arbetsuppgifter
När det gäller deras sätt att arbeta på så finns det också stora skillnader. Arbetsplatserna kan dock vara desamma – på sjukhus, skolor, och så vidare. Men en kurator arbetar med samtalsstöd, de ska alltså lyssna och stötta. En psykolog kan även behandla, utreda, ställa diagnoser, och så vidare.
Kuratorer kan dock specialisera sig och vidareutbilda sig, och det förekommer även att de jobbar med viss behandling – till exempel kognitiv beteendeterapi, KBT. De ska dessutom kunna ge råd och stöd i olika frågor. En kurators jobb handlar alltså främst om att vara ett samtalsstöd, hjälpa patienten att själv hitta lösningar på problem, ge råd och tips och så vidare. Om man går till en kurator så gör man det kanske främst för att man behöver någon att prata med.
En psykolog kan jobba på många olika sätt. De kan till exempel utreda och ställa diagnoser, samt behandla utifrån dessa. En psykolog kan också ge samtalsstöd, som en kurator. De kan även jobba med parterapi, äktenskapsrådgivning, och så vidare. Man kan alltså jobba med många olika saker, och på många olika sätt, som psykolog. En del psykologer inriktar sig på ett specifikt område, medan andra jobbar mer allmänt med psykiska sjukdomar och problem.
Om man känner ett behov av att prata ut med en utomstående, har mindre problem som man behöver rådgivning kring eller liknande så är det alltså i första hand en kurator man går till. Men om man mår väldigt dåligt, är deprimerad, har större problem i sin vardag eller i relationer och så vidare, då är det en psykolog man vänder sig till. En kurator jobbar helt enkelt med lättare problem, kan man säga, där det främst krävs rådgivning och stöd – eller där det finns ett behov av att prata med någon bara. Medan psykologer jobbar med psykisk ohälsa, diagnoser, och så vidare.
Kuratorutbildning
För att bli kurator utbildar man sig till socionom, eller inom socialpedagogik. Den vanligaste vägen att gå är att läsa till socionom och därefter kan man vidareutbilda sig inom socialt arbete. Utbildningen till socionom är tre och ett halvt år lång, och man läser den på högskola eller universitet.
Socionomprogrammet finns på flera olika skolor så som Högskolan i Gävle, Mittuniversitetet, Uppsala universitet, Umeå universitet, Stockholms universitet, och flera andra. Det finns även möjlighet att läsa utbildningen på distans. För att komma in på programmet ska man ha läst Matematik B eller Matematik 2A, 2B, eller 2C. Man ska även ha läst Samhällskunskap A, Samhällskunskap 1B eller 1A1, och 1A2.
De kurser som ingår i programmet är följande:
- ”Socialt arbete 1: Introduktion till kunskapsfältet, 30 hp (grundnivå)
- Socialt arbete 2: Socialpolitik och rättsliga grunder, 30 hp grundnivå)
- Socialt arbete 3: Forskningsmetoder, 30 hp (grundnivå)
- Socialt arbete 4: Vetenskapliga perspektiv, 30 hp (grundnivå)
- Socialt arbete 5a: Handledd verksamhetsförlagd utbildning, 22,5 hp (grundnivå)
- Socialt arbete 5b: Verksamhetsfältet - Perspektiv och färdigheter, 7,5 hp (grundnivå)
- Socialt arbete 6: Fördjupning i forskningsmetod och självständigt arbete, 30 hp (grundnivå)
- Socialt arbete termin 7: Evidens och kunskap i socialt arbete, 7.5 hp samt ytterligare kurser om 22,5 hp enligt förteckning från institutionen (avancerad nivå)”
Psykologutbildning
Utbildningen till psykolog är fem år lång och därefter tillkommer ett års praktisk tjänstgöring. Psykologprogrammet läser man på högskolan eller universitet och även här finns många skolor som erbjuder utbildningen, bland annat Stockholms universitet och Lunds universitet bland många andra. Här gäller samma krav som för socionomutbildningen, alltså att man tidigare har läst Matematik B och Samhällskunskap A eller motsvarande.
I utbildningen ingår följande kurser:
Termin 1
1 Psykologi som vetenskap och profession, 7.5 hp
2 Neurovetenskap, kognition och lärande 1, 7.5 hp
3 Socialpsykologi, 7.5 hp
4 Utvecklingspsykologi 1, 7.5 hp
Termin 2
5 Utvecklingspsykologi 2, 7.5 hp
6 Utvecklingspsykologi 3, 7.5 hp
7 Utvecklingspsykologi 4, 7.5 hp
8 Neurovetenskap, kognition och lärande 2, 7.5 hp
Termin 3
9 Forskningsmetod och statistik 1, 7.5 hp
10 Neurovetenskap, kognition och lärande 3, 7.5 hp
11 Neurovetenskap, kognition och lärande 4, 7.5 hp
12 Personlighetspsykologi, 7.5 hp
Termin 4
13 Grupp, organisation och samhälle 1, 7.5 hp
14 Grupp, organisation och samhälle 2, 7.5 hp
15 Grupp, organisation och samhälle 3, 7.5 hp
16 Utredning och åtgärder avseende individen, 7.5 hp
Termin 5
17 Utredning och åtgärder avseende individen, 7.5 hp
18 Utredning och åtgärder avseende individen, 7.5 hp
19 Utredning och åtgärder avseende individen, 7.5 hp
20 Utredning och åtgärder avseende individen, 7.5 hp
Termin 6
21 Psykoterapi och psykologisk behandling 1, 7.5 hp
22 Praktik, 22.5 hp
Termin 7
23 Psykoterapi och psykologisk behandling 2
24 Arbete, organisation och grupp 1, 15 hp
Termin 8
25 Psykoterapi och psykologisk behandling 3, 15 hp
26 Arbete, organisation och grupp 2, 15 hp
Termin 9
27 Psykoterapi och psykologisk behandling 4, 10.5 hp
28 Forskningsmetod och statistik 2, 4.5 hp
29 Valbar fördjupning, 15 hp
Termin 10
30 Självständigt arbete, 30 hp
Valbara fördjupningskurser väljs ur det utbud av fördjupningskurser för psykologprogrammet som erbjuds.”
Sammanfattning
Det finns många likheter mellan kurator och psykolog och arbetet kan till stor del se likadant ut. Såväl kuratorer som psykologer arbetar med hälsa och att hjälpa människor, men på olika sätt. En kurator lyssnar och stöttar, de bedriver samtalsstöd, och kan ge råd. Psykologer kan, utöver samtalsstöd, även utreda och behandla. De jobbar med psykiska sjukdomar, diagnoser, och så vidare.
Utbildningen skiljer sig också åt en hel del, och likaså utbildningens längd. Att läsa till kurator tar tre och ett halvt år, om man läser till socionom, och det kan även göras på distans. Det finns ingen specifik utbildning till kurator, utan man utbildar sig till exempelvis socionom och kan sedan välja att jobba som kurator. En psykolog studerar i fem år och har därefter en ett år lång praktisk tjänstgöring, därefter är man utbildad psykolog. Antagningskraven är dock desamma för dessa utbildningar, och båda är högskoleutbildningar som man läser på högskola eller universitet.