Arbetsuppgifterna är också väldigt olika för undersköterskor och sjuksköterskor, även om en del av arbetsuppgifterna är samma. Sjuksköterskor får göra mycket mer än undersköterskor och som sjuksköterska har man även möjlighet att vidareutbilda sig och bli till exempel distriktssköterska eller barnmorska.
Men både undersköterskor och sjuksköterskor kan vidareutbilda sig och bli specialistundersköterska eller specialistsjuksköterska inom något område – till exempel barn, äldre, operation, akutsjukvård, palliativ vård, och så vidare. Det finns ett stort antal områden som man kan välja att specialisera sig inom både som undersköterska och sjuksköterska.
Så även om undersköterskor och sjuksköterskor oftast har samma arbetsplatser och jobbar tillsammans finns det också många skillnader – arbetsuppgifter och utbildning framför allt, men även lön och kompetens.
Utbildning till undersköterska
För att utbilda sig till undersköterska läser man antingen programmet vård- och omsorg på gymnasiet eller så läser man utbildningen efter gymnasiet på komvux, så kallad vuxenutbildning. Då läser man vanligtvis ett och ett halvt år på heltid, men det skiljer sig mellan olika skolor och ibland är utbildningen bara ett år. Det finns även möjlighet att läsa på halvtid under två eller tre år, men det är inte alla skolor som erbjuder halvtid. En del skolor erbjuder även distansstudier.
Men som sagt skiljer sig denna utbildning åt mellan olika skolor. Sådant som antagningskrav, studieform, längd, och upplägg kan variera. Det bästa är att läsa om olika utbildningar och hitta den som passar bäst.
Utbildning till sjuksköterska
Vill man bli sjuksköterska studerar man på högskola eller universitet. Utbildningen finns ofta på distans också. Vill man söka utbildningen krävs det att man har fullföljt gymnasiet och dessutom har ytterligare kompetens; Matematik B, Naturkunskap B, och Samhällskunskap A.
Utbildningen till sjuksköterska är 3 år lång, 180 högskolepoäng. Det spelar ingen roll om man redan är utbildad undersköterska, utbildningen är ändå lika lång. Detta beror på att det är en helt annan utbildning, och på en helt annan nivå; alltså högskolenivå.
Även utbildningen till sjuksköterska kan läsas på distans, men med träffar på skolan. Båda utbildningarna innehåller dessutom praktik för att man ska kunna lära sig yrket på plats. Det är en viktig del av utbildningen och ofta en ganska stor del.
Man kan vanligtvis söka utbildningen såväl till våren som till hösten, men det kan variera mellan olika skolor och en del tar bara in nya studenter till hösten. I utbildningen ingår praktik. Vissa skolor erbjuder även möjligheten att söka stipendium för att få göra praktik i ett annat europeiskt land. Kurser som ingår i utbildningen är bland annat; anatomi och fysiologi, symtom och tecken på ohälsa, omvårdnadens teori och praktik, vetenskaplig metod, ledarskap och lärande, och klinisk omvårdnad.
Den stora skillnaden mellan utbildningarna är alltså längden och att de är på olika nivåer. Dessutom är utbildningarna mycket olika, även om båda två är inom kategorin ”vård och omsorg”.
Många tror att utbildningarna är desamma och att utbildningen till sjuksköterska bara är något längre än den till undersköterska, en vidareutbildning helt enkelt. Men det stämmer alltså inte, det är två olika utbildningar.
Dock kan både undersköterskor och sjuksköterskor vidareutbilda sig. Som undersköterska vidareutbildar man sig på komvux och som sjuksköterska på högskola eller universitet, så även efterföljande studier är på olika nivåer för undersköterskor och sjuksköterskor.
Arbetsuppgifter för undersköterska
Som undersköterska kan man jobba på till exempel sjukhus, äldreboenden, och inom hemtjänsten. Arbetsuppgifterna är väldigt varierande och beror även till stor del på vart man jobbar. En undersköterska kan till exempel ge medicin, hjälpa till vid toalettbesök, ta tempen, ge insulin, sätta sond, tvätta sår, sätta in kateter, och så vidare. En undersköterska som jobbar på sjukhus kan även assistera vid undersökningar och behandlingar.
Med andra ord har undersköterskor väldigt varierande arbetsuppgifter och dessa varierar mellan olika arbetsplatser, men även under dagen – och ibland från dag till dag. Undersköterska är ett väldigt omväxlande arbete och den huvudsakliga inriktningen är omvårdnad.
Arbetsuppgifter för sjuksköterska
En sjuksköterska kan också jobba på många olika ställen – sjukhus, äldreomsorg, primärvård, företagshälsovård, skolor, läkemedelsindustrin, och så vidare. Och även en sjuksköterskas arbetsuppgifter är väldigt varierande, framför allt beroende på vart de jobbar någonstans.
På ett sjukhus jobbar sjuksköterskor tillsammans med till exempel läkare och undersköterskor och även om läkaren har ansvaret för att sätta diagnos och välja behandling är det sjuksköterskor som har ansvaret för omvårdnad – såväl att patienten blir väl omhändertagen, som den medicinska omvårdnaden.
Undersköterskor och sjuksköterskor arbetar alltså ofta tillsammans, framför allt på sjukhus, men sjuksköterskor har större ansvar än undersköterskor då de har större medicinsk kunskap än undersköterskor.
Lön
Likheter
Andra yrkestitlar inom sjukvården
Vidareutbildning för undersköterska
Specialiserad sjuksköterska
Sammanfattning
För att bli undersköterska läser man vanligtvis ett och ett halvt år på heltid, ibland bara ett år. Utbildningen finns på komvux. Man kan även bli undersköterska genom att gå vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet.
För att bli sjuksköterska läser man tre år på högskolenivå, antingen på högskola eller på universitetet. En sjuksköterska har ofta mer ansvar än en undersköterska, till exempel på sjukhus. De har även större kunskap inom medicin och liknande.
Så den stora skillnaden mellan dessa yrken är egentligen utbildningarna som är helt olika samt olika långa och på olika nivåer. För att bli sjuksköterska krävs en längre utbildning samt behörighet för högskolestudier och ytterligare kompetens. Det är alltså en svårare utbildning att komma in på samt en längre och mer avancerad utbildning. Undersköterska kan man bli redan efter en gymnasieutbildning eller efter något års studier efter gymnasiet.
Andra skillnader är ansvar, arbetsuppgifter, arbetsplatser, och lön. Dock kan arbetsplatserna till viss del vara desamma och även en del arbetsuppgifter – men sjuksköterskor kan göra mer än vad undersköterskor kan.