Vi ger oss in i försäkringsdjungeln och försöker reda ut om det är någon skillnad mellan halvförsäkring och helförsäkring. Är det någon skillnad? Vad ingår i den ena och den andra? Vad kostar egentligen en försäkring till bilen? Är det samma avgift för alla märken på bilar? Listan kan göras lång på vad man vill veta om bilförsäkringar. Nedan kan man läsa om skillnader och även likheter mellan olika försäkringstyper för att kanske få lite mera kunskap om de olika varianterna.
Skillnaden mellan halv och helförsäkring är ingen förutom att med en helförsäkring så täcker den även skador på din egen bil vid olycka eller skadegörelse, en så kallad vagnskada.
Så skillnaden är mycket liten kan man också säga, för det är endast vagnskada som skiljer de båda försäkringarna åt. Med vagnskada menas att man kan få ersättning om man får skador på den egna bilen vid en trafikolycka, skadegörelse, eller annan olyckshändelse.
Exempel vid trafikolycka:
- Man får fronten på bilen intryckt och lyktorna splittras för att man råkar köra in i bilen framför vid halt väglag. Då täcker en helförsäkring skadorna på den egna bilen även om det är en själv som orsakat olyckan.
Exempel på skadegörelse:
- Man kommer ut till sin bil och ser att någon eller några har ristat i lacken med något vasst föremål så att bilen behöver lackas om. Då täcker en helförsäkring kostnaden för det.
Exempel på annan olyckshändelse:
- Man råkar backa in i en lyktstolpe så att det blir skador på bilen. Då täcker en helförsäkring kostnaderna för detta.
Dessa tre exempel på vagnskada täcks alltså om man har en helförsäkring, men inte om bilen har en halvförsäkring. Viktigt att komma ihåg är att det alltid är en självrisk, så alla kostnader täcks inte om man har fått skador på sitt fordon. Det är även viktigt att ha en skadeanmälningsblankett i bilen om olyckan skulle vara framme.
Vilka olika typer av bilförsäkringar finns det?
Det finns tre olika bilförsäkringar som skiljer sig åt angående vad som ingår. Det finns trafikförsäkring, halvförsäkring, och helförsäkring. Vad som ingår i varje försäkring kan skilja sig mellan de olika försäkringsbolagen, så det är bra att jämföra de olika bolagen innan man tecknar en bilförsäkring. Nedan tar vi upp vad som ingår generellt i de olika försäkringarna.
Trafikförsäkring
- Täcker skada på någon annans fordon och personskada vid olycka.
- Man kan få billigare trafikförsäkringspremie, bonus, om man varit skadefri i trafiken ett visst antal år.
- Ett motorfordon måste ha minst en trafikförsäkring annars kan man bötfällas per dag som fordonet är oförsäkrat.
Halvförsäkring
- Det som täcks i en trafikförsäkring.
- Stöld, om skada uppstår vid försök till stöld, eller om någon tar fordonet.
- Brand, om bilen börjar brinna.
- Glas, t.ex skada på framrutan p.g.a stenskott.
- Maskin, om man får motorhaveri.
- Rättsskydd, om man behöver ta någon händelse till rättegång så täcks rättegångskostnaderna.
Helförsäkring
- Det som täcks i trafik- och halvförsäkring.
- Skador på den egna bilen vid trafikolycka.
- Bucklor och repor.
- Skadegörelse.
- Bärgningshjälp.
Gemensamt för de tre försäkringarna är också om du döms för grov vårdslöshet i trafiken eller rattfylleri kan försäkringsbolagen kräva tillbaka pengar de lagt ut. En så kallad regressrätt. Det är i de flesta fall en självrisk på eventuella skador beroende på vilken skada det är. Självrisk betyder att det är den del utav skadorna man betalar själv. Det kan vara bra att komma ihåg att ställa av sitt fordon om det inte används på länge så att man slipper böter för obetalda dagar på försäkringen.
Vad är en vagnskadegaranti?
När man köper en ny bil i Sverige ingår det en vagnskadegaranti. Det är precis samma sak som vagnskada i en helförsäkring, alltså så täcker den skador på bilen, bucklor och repor, skadegörelse, och bärgningshjälp. Det räcker inte med att bara ha en vagnskadegaranti utan man måste kombinera med en halvförsäkring för att ha samma skydd som en helförsäkring ger.
Garantin gäller i 3 år från första registreringsdag och det är en självrisk även på en vagnskadegaranti. Man ska alltid få ett garantibevis när man köper en ny bil så att man har ett bevis på hur länge vagnskadegarantin gäller. Viktigt att komma ihåg om man vill ha samma skydd som under garantitiden, så ska man utöka till helförsäkring när garantitiden går ut.
Skadeanmäla fordon - hur gör man?
Om olyckan är framme är det viktigt att du och de inblandade fyller i en skadeanmälningsblankett. Helst fylls blanketten i så fort som möjligt på plats så att händelseförloppet är i färskt minne. Anmälan fylls i på framsidan utav de inblandade som sedan får ett varsitt exemplar, det är karbonpapper mellan sidorna på en skadeanmälningsblankett. Glöm inte att skriva under på framsidan innan de tas isär.
Sedan kan de inblandade i lugn och ro fylla i baksidan på blanketten som därefter skickas in till försäkringsbolaget så att de snabbt kan komma igång med skaderegleringen för att komma fram till rätt ersättning.
Vad är självrisk?
Självrisk är den del utav skadekostnaden som betalas av dig. Beroende på vilken skada det rör sig om så är det olika självriskkostnader. Självrisken kan även variera mellan de olika försäkringsbolagen.
Vad kostar en bilförsäkring?
Det är väldigt svårt att säga vad det kostar med en bilförsäkring eftersom det kan skilja mellan de olika försäkringsbolagen. Försäkringsbolagen samlar in en rad uppgifter om t.ex ålder, hur länge man haft körkort, vart man bor, hur långt man tänker köra per år, och vilket bilmärke det är man vill försäkra. Utifrån det så gör de en riskbedömning för att se vilken prisklass man hamnar på.
Vad man kan säga är gemensamt mellan de olika försäkringsbolagen är att om man är under 25 år och vill försäkra t.ex en VW Golf blir det alltid mycket dyrare än om man är 20 år äldre och vill försäkra samma bil. Detta beror på att riskbedömningen försäkringsbolagen gör alltid visar att det är en större risk att en ung person råkar ut för en olycka.
Att ålder spelar en stor roll visar sig också genom att försäkringsbolagen alltid frågar om någon under 25 år ska köra bilen även om den som ska försäkra är äldre. Även vart man bor spelar en stor roll för vilken prisnivå man hamnar på. I storstäder som Stockholm och Malmö är det alltid dyrare än i småstäder och ute på landsbygden.
Har man försäkringar i ett försäkringsbolag sedan tidigare, t.ex villaförsäkring och/eller hemförsäkring, kan det ge rabatt när man tecknar en bilförsäkring. Rabatten kan ges för att de tycker att man är en bra kund.
Det finns några saker som man kan tänka igenom innan man tecknar en bilförsäkring som eventuellt kan sänka premiekostnaden. Man kan ju inte påverka sin ålder eller var man bor i Sverige så mycket, men följande saker går kanske att ändra på:
- Kan jag köra färre mil med bilen, så att milen per år minskar?
- Går det att parkera säkrare, måste jag parkera ute på gatan? Det är säkrare om man kan parkera i ett garage eller inne på en tomt.
- Tänk efter om du verkligen behöver en bil med så stor motor eftersom en billigare bil med mindre motor blir billigare.
Gäller den svenska bilförsäkringen om man bilar utomlands?
Den svenska trafikförsäkringen gäller i hela EU och en hel del andra länder om man ska köra en svenskregistrerad bil. Vad som gäller för halv- och helförsäkring kan variera mellan olika försäkringsbolag.
Vissa länder kräver att man har ett Grönt Kort. Det är ett kort man har för att bevisa att bilen är minst trafikförsäkrad. Grönt Kort kan beställas kostnadsfritt hos försäkringsbolagen och kortet gäller sedan i alla länder med Grönt Kort- avtal.
Exempel på länder som kräver Grönt Kort:
- Iran
- Marocko
- Ryssland
- Tunisien
- Turkiet
Om man kör en svenskregistrerad bil i ett land där svensk trafikförsäkring inte gäller, så rekommenderas att man tecknar en tillfällig försäkring lokalt i det land man befinner sig i. Om en trafikolycka skulle inträffa så är det bra om man har med sig bilens försäkringsbrev och registreringsbevis, Grönt Kort om det behövs, och gärna ett nummer eller en webbadress till sitt försäkringsbolag så att man så fort som möjligt kan anmäla händelsen.
Kan man besikta bilen utomlands?
Man kan säga så här, visst kan du besikta din bil utomlands, men den besiktningen kommer inte att gälla i Sverige. En kontrollbesiktning måste följa de svenska reglerna för hur en bil ska godkännas i Sverige.
Sammanfattning
Det finns tre typer utav bilförsäkringar i Sverige: trafikförsäkring som enligt lag är en försäkring alla motorfordon måste ha; halvförsäkring där det ingår bl.a stöld, brand, och glas; helförsäkring likvärdig med halvförsäkring fast det ingår då också det som kallas vagnskada. Gemensamt för de tre försäkringarna är också om du döms för grov vårdslöshet i trafiken eller rattfylleri så kan försäkringsbolagen kräva tillbaka pengar de lagt ut. En så kallad regressrätt.
Självrisk är den del utav skadekostnaderna man betalar själv. Vagnskadegaranti får man när man köper en ny bil i Sverige och den gäller i 3 år, men man måste kombinera med en halvförsäkring för att få likadant skydd som med en helförsäkring. Försäkringsbolagen gör en riskanalys för att bestämma vad en bilförsäkring ska kosta just dig. Ålder och var man bor spelar en stor roll i hur stor premien ska bli.
Det är inga problem att köra med en svenskregistrerad bil inom EU vad gäller bilförsäkringar, för den svenska trafikförsäkring gäller automatiskt. I vissa länder behöver man ett Grönt Kort som bevisar att bilen är minst trafikförsäkrad.