Att dricka bubbel hör festligheterna till, eller hur!? Med bubbel menar vi alltså champagne, cava, och Prosecco som ofta serveras när det vankas fest, fina middagar, eller trevliga events. Det finns också ett flertal alternativ av alkoholfritt bubbel som blivit mycket populärt idag! När man pratar om bubbel är det lätt hänt att man blandar ihop samtliga kategorier till en och samma, alltså att man inte är tydlig med vilken typ av bubbel man dricker. Istället är det själva bubblet, eller det mousserande, som är av betydelse. Jag vill inte låta förödmjukande på något sätt eller mot någon, men ni måste ju hålla med om att det väldigt ofta är så?
Hur som helst, oavsett om man endast hänvisar till termen ”bubbel” oberoende av vad man dricker, eller om man faktiskt är tydlig med vilken typ av bubbel det rör sig om så är det ett faktum att de olika bubbeltyperna skiljer sig åt rätt rejält. Champagne kommer från området Champagne i Frankrike, Cava kommer från Katalonien i Spanien, och Prosecco kommer från Veneto i Italien.
När man talar om mousserande vin så kan olika typer tituleras med olika bemärkelser, eller så kallade klassificeringar. Dessa talar om hur det mousserande vinet har tillverkats, var det kommer ifrån, hur det smakar, och hur länge det har lagrats, lite beroende på vilken typ det gäller. Sen kan det också finnas olika stilar av ett mousserande vin. När det gäller just Prosecco så finns det två olika varianter; frizzante och spumante. Det kan vara svårt att hålla koll på vad som är vad här och det är inte sällan man på en italiensk restaurang antingen kan välja mellan ”vanlig” Prosecco och ”spumante”.
Men vad är egentligen skillnaden mellan de två? Jo, det ska vi reda ut här idag! Kort och gott är skillnaden mellan Prosecco och spumante att Prosecco är en typ av mousserande vin, medan spumante är en viss stil av Prosecco.
Hängde ni med där? Om inte så kommer vi gå in lite mer detaljerat på skillnaderna längre ner i artikeln! För visst kan det väl vara trevligt att ha en liten aning om vilka dryckesalternativ man har att välja mellan och hur de faktiskt skiljer sig åt från varandra trots att de egentligen är samma sak?
Vad är Prosecco?
Som sagt så är Prosecco en typ av vitt mousserande vin som tillverkas i Italien. Eller faktiskt så är inte exakt all Prosecco mousserande då en liten del av produktionen görs som stilla vin, men hänvisar man till Prosecco så är det sällan man inte menar den mousserande varianten.
Ursprung
Närmare bestämt kommer drycken ursprungligen från en region i norra Italien som heter Venetien. Kommer vinet inte därifrån får det helt enkelt inte heta Prosecco, vilket innebär att det är ursprungsbetecknat. Druvan som man främst framställer Prosecco av heter Glera, om vi nu är intresserade av så specifika detaljer!
Tillverkning
För att tillverka Prosecco börjar man med att plocka vindruvorna och som vi tidigare nämnt så heter den druvan Glera och är av den gröna sorten. Upp till 85% av drycken består av Glera, medan de resterande procenten kan bestå av andra lokala eller utvalda druvor.
När druvorna plockas beror lite på område, men skörden brukar börja någon gång i augusti eller september beroende på väder och temperatur. En lite rolig fakta om Glera-druvan är att den först hette Prosecco, just för att den användes till Prosecco. År 2009 bestämde man att druvan skulle byta namn på grund av risk för förvirring och för att man ville skydda namnet Prosecco, annars kunde ju namnet användas på andra viner som tillverkats av den druvan. Så istället fick den heta Glera, som den då kallas idag.
Tillbaka till ämnet… Efter att druvorna plockats blandar man ner dem i en stor ståltank där de får ligga och dra sig ett tag. Sen gör man en andra jäsning där man tillsätter socker och jäst, som även den sker i ståltank. Temperaturen i tanken får inte överstiga 20 grader enligt föreskrifterna. Däremot får man vara lite mer flexibel med lagringstiden, där 18 månader är ett minimum och 24 månader en övre gräns. Sen tappas drycken på flaska och säljs ut i butiker. Är ni intresserade av fler små detaljer om just tillverkningen så kallas denna metod för Charmatmetoden.
Egenskap
Smaken i Prosecco är oftast lättsam, frisk, och lite lätt bitter på slutet. Beroende på vilken typ av Prosecco man dricker kan smaken upplevas som torrare eller sötare, som i sin tur beror på lagringstid, alkoholhalt, och sockertillsättning.
Däremot finns inte den där brödiga, nötiga, och lagrade tonen som man ofta känner i Champagne. Det beror på att Prosecco lagras under kortare tid och att den sker på ståltank, vilket istället ger en mer mineralisk, frisk, och lite lätt bitter ton.
Klassificering
När det gäller klassificering av Prosecco så finns det egentligen tre nivåer; Prosecco Superiore, DOCG, och DOC. Sen finns det också olika stilar; brut, extra dry, och dry där brut är den torraste av de tre. De olika klassificeringarna och stilarna skiljer sig åt både i smak, pris, och ursprung. Med andra ord finns det en hel del att välja mellan beroende på vad man föredrar och vad man är ute efter!
Vad är spumante?
Så vidare till vår andra kandidat i frågan, nämligen spumante. Och vad är då spumante? Jo, som vi nämnde lite snabbt tidigare så är spumante en viss stil av Prosecco. Det finns två olika varianter av Prosecco när det kommer till hur mycket drycken bubblar, alltså om bubblorna är svaga respektive kraftigare. Den ena varianten kallar man för ”frizzante”, som är den av de två med svagast bubblande. Denna typ av bubblor benämns också som lätt pärlande.
Den andra kallas då för ”spumante”, som alltså är den kraftigt bubblande varianten. De intensivare bubblorna liknar mer cava och champagne, så gillar ni att dricka det kommer ni troligtvis föredra Prosecco av den typen. Däremot tycker många att det just är de lite mindre och svagare bubblorna som är bäst och därför är också frizzante dyrare.
Vad är skillnaden mellan Prosecco och spumante?
Slutligen är vi framme vid det som hela artikeln egentligen handlar om; vad som är skillnaden mellan Prosecco och spumante. Sammanfattat kan man säga att skillnaden mellan de två är att Prosecco är en typ av mousserande vitt vin, medan spumante är ett uttryck för en viss stil av Prosecco.
För som sagt så finns det olika typer av Prosecco, både när det gäller smak, lagringstid, ursprung, och bubblighet. Och det är just det sistnämnda som uttrycket syftar på, alltså vilken typ av bubblor som just den Proseccon har. Spumante innebär att drycken har en intensivare bubblighet, eller mousse som man kallar det i vinvärlden.
Bubblorna är då kraftigare och mer påtagliga än i den varianten som är frizzante, alltså lätt pärlande. Dock är skillnaden mellan frizzante och spumante inte överdrivet påtaglig, men det är ju ingen slump att det finns två olika ”tilltalsnamn”. Så där har ni det, skillnaden ligger helt enkelt i att spumante är ett uttryck som beskriver Prosecco. Svårare än så är det faktiskt inte!