Kundaliniyoga, ashtangayoga, hathayoga, yinyoga, bikram yoga, gong yoga… Ja, det tycks finnas oändligt många olika yogaformer, men vad är egentligen skillnaden mellan dem? Vanligtvis spekulerar man kanske inte så mycket i just det, de flesta vet väl vad yoga är och de flesta vet även att det finns olika sorter. Vad som skiljer dessa åt är det nog inte så många som vet, däremot.
Skillnaden mellan olika former av yoga är hur de utövas, hur intensiva de är, samt hur mycket de fokuserar på det mentala. Det kan även variera vart de utövas, och vilken kroppsdel de fokuserar på.
Någonting som är gemensamt för alla former av yoga är den mentala biten, all yoga handlar alltså till viss del om sinnet. Dock varierar det hur stor del som handlar om just det, en del yogaformer fokuserar mer på det än andra.
Hur intensiv och fysiskt krävande yogan är kan variera, en del typer av yoga är intensiva och krävande medan andra är lugna och mjuka. Hur ofta man ska byta position kan också variera, ibland håller man samma position länge och ibland är det ett högre tempo där man byter position ofta.
Man kan även fokusera på olika kroppsdelar, yinyoga fokuserar till exempel på lår, höfter, bäcken, och nedre delen av ryggraden. Vart och hur man utövar yogan kan också skilja sig åt. Vattenyoga utövas, som namnet avslöjar, i vatten. Det finns även nakenyoga som man utövar naken.
Oftast passar inte alla yogaformer för alla människor, men det är lätt att hitta en form som passar en själv eftersom det finns så mycket att välja på. Det finns yogaformer som passar om man har ryggproblem, om man är gravid, om man är nybörjare, om man vill ha en fysisk utmaning, om man föredrar ett lugnare träningspass, om man vill fokusera på det mentala, och så vidare.
Fördelar med yoga
Yoga har blivit en väldigt populär träningsform, och det beror främst på två saker; att det passar för i princip alla och att det finns många fördelar med yoga utöver att man blir smidig och stark. Dessutom kan yoga utövas vart som helst och kräver inga redskap eller liknande eftersom man främst använder enbart sin egen kropp.
Det finns många anledningar att träna yoga. Det är en effektiv och skonsam träningsform som gör kroppen såväl starkare som smidigare. Det kan göra att man sover bättre och att man blir lugnare och mer avslappnad. Det kan även hjälpa till vid såväl fysiska som psykiska besvär så som depression, PMS, ryggvärk, stress, och mycket annat.
Olika former av yoga
Yogaformerna skiljer sig åt en del. De fokuserar olika mycket på det mentala, de är olika intensiva och de utövas på olika sätt. Oftast måste man testa sig fram för att veta vilken sort som passar en själv bäst, men om man redan vet vad man vill fokusera på – till exempel en viss kroppsdel, ett fysiskt eller psykiskt problem – då kan man även välja en yogaform som passar för just det. Man kan även utgå från hur intensiv träningen är eller hur mycket den fokuserar på den mentala biten.
Vattenyoga
Denna yoga utövas i vatten som håller en behaglig temperatur. Rörelserna är hämtade från flera olika yogaformer och utförs till musik. Detta gör man ståendes, mot bassängens kant, och även flytandes. Denna yogaform passar alla och kanske framför allt de som är otränade eller äldre.
Ashtangayoga
Detta är en fysiskt krävande yogaform där rörelserna utförs i ett snabbt, men kontrollerat tempo. Denna yogaform passar den som är vältränad sedan innan och gärna har tränat en del yoga innan.
Bikramyoga
Denna yoga utövas i en temperatur på 40 grader. Den här yogaformen är relativt hård och den bygger på 26 olika ställningar. Tack vare värmen behövs ingen uppvärmning innan man börjar. Att man svettas mer gör att kroppen renas. Denna yogaform passar den som är vältränad och gillar värme.
Hathayoga
Denna träningsform är såväl fysisk som meditativ och man utför den i ett lugnt tempo. Den här yogan gör att man får kontroll över kroppen och den passar även nybörjare och dem som bara vill testa yoga.
Kundaliniyoga
Detta är en mjuk och lugn yogaform som fokuserar på det andliga och mentala. Denna yogaform passar alla, såväl unga som gamla.
Poweryoga
En fysisk yoga som bygger på ashtangayogan och även har inslag av aerobics. Denna yoga är anpassad för gym och är inte meditativ, men ger en känsla av att positionerna flyter samman. Passen avslutas med en längre vila. Denna yogaform passar om man vill ha en lite hårdare träning, men passar inte om man har problem med ryggen.
Yinyoga
Denna yogaform fokuserar på höften, lår, bäcken, och nedre delen av ryggraden. Det är en långsam yogaform som ska hjälpa till att hålla kroppen ungdomlig och rörlig och att undvika problem med leder och rygg. Man utövar denna yoga efter sina egna förutsättningar. Vanligtvis används denna som ett komplement till annan yoga och ofta i slutet av ett annat yogapass.
Iyengaryoga
En gymnastisk och fysisk yogaform med ursprung i hathayoga. Här hålls varje position länge än vid andra yogaformer. Det är en långsam, men samtidigt fysisk yogaform. Man använder olika hjälpmedel, vilket gör att alla kan utöva denna yogaform.
Gravidyoga
Denna yoga är anpassad för dem som är gravida i vecka 20 eller senare. Man fokuserar på att bli medveten om sin andning och på så sätt förbereda sig inför förlossningen. Denna yoga kan även hjälpa till vid andra besvär som ofta uppkommer under graviditeten; sömnbesvär, oro, bäckenbesvär, och ryggvärk.
Satyananda yoga
Denna yoga fokuserar på reningstekniker, andning, och meditation.
Skrattyoga
En annorlunda yogaform som ska minska stress och öka kreativitet och effektivitet. Man gör enkla skrattövningar med djupandning från yoga.
Detta är bara ett fåtal av alla former av yoga och det finns väldigt många flera. Många fokuserar främst på sinnet och att bli lugn, andra är betydligt mer fysiska och intensiva. Det finns alltså såväl yogaformer som främst tränar kroppen, som yogaformer som främst fokuserar på det mentala.
Är yoga och meditation samma sak?
Meditation är snarare en del utav yoga, men det är inte samma sak. En stor skillnad mellan yoga och meditation är att yoga är en fysisk aktivitet, medan meditation är allt annat än aktivt – det handlar mer om lugn, harmoni, och avslappning.
Meditation handlar om medvetenhet, kontrollerad andning, och att lugna sinnet. Även yoga handlar om andning och har till viss del samma mål som meditationen, men yoga utövas genom olika ställningar och rörelser.
Det finns många fördelar med meditation; det minskar stress, kan hjälpa till att kontrollera ångest, förbättrar uppmärksamheten och självmedvetenheten, förbättrar sömnen, kan minska smärta, kan vara till hjälp vid missbruksproblem, sänker blodtrycket, och så vidare.
Det är vanligt att man utövar såväl yoga som meditation eftersom de trots allt är väldigt lika – men samtidigt olika – så kompletterar de varandra bra. Och att utöva yoga kan öka effekten av meditationen och tvärtom.
Är yoga en bra träningsform?
Yoga är en bra träningsform på många sätt. Förutom att det ger såväl smidighet som styrka finns det många andra fördelar med yoga. Det är bra för hjärtat, hjälper ofta om man har värk i nacke och rygg, ökar matsmältning, minskar stress, och kan även hjälpa mot depression och PMS. Med andra ord är yoga en bra träningsform för den som vill ha många fördelar, men inte behöva kombinera olika träningsformer.
Men det finns många fler fördelar med yoga som träningsform. Det kan utövas i princip vart som helst; hemma, på jobbet, på semestern, och så vidare. Det behövs egentligen inga särskilda redskap utan kan göras vart och när som helst.
Det är även skonsamt för kroppen och det finns inte lika stor risk för skador som vid en del annan träning. Dessutom är det inte bara bra för kroppen utan även för knoppen – man blir lugnare, sover bättre, och så vidare. Yoga är en träningsform som passar de allra flesta och som i princip alltid ger fler fördelar än bara en stark och snygg kropp.
När bör man undvika yoga?
Det finns många situationer där det råder osäkerhet kring huruvida det är bra att utöva yoga eller inte. Under graviditeten, efter förlossningen, vid mens, när man är förkyld, och när man är bakfull till exempel. Faktum är att det ibland till och med kan hjälpa med yoga. Men ofta är det individuellt huruvida det är okej, till fördel eller bör undvikas. Här är några exempel.
Vid mens
Det finns egentligen ingenting som säger att man inte kan utöva yoga när man har mens. Men för en del innebär det illamående och yrsel och då bör man förstås låta bli. För många hjälper yogan dock mot mensvärk. Ofta gäller det att hitta rätt övningar. Det är viktigt att lyssna på kroppen och känna av.
Under graviditeten
En graviditet är lång så det är egentligen svårt att säga generellt huruvida man kan träna och på vilket sätt. Första tiden är det vanligtvis inga problem att utöva yoga, men i slutet av en graviditet kan det vara bra att sluta med träning.
Självklart beror det även mycket på hur man mår och hur man tränar. Som alltid gäller det att lyssna på kroppen och det är ännu viktigare när man är gravid. Det kan också vara bra att rådgöra med sin läkare eller barnmorska.
Efter förlossningen
En tid efter förlossningen är det okej att börja utöva yoga, men kroppen måste först få återhämta sig. Man bör höra med en läkare eller barnmorska innan man börjar för att inte riskera att börja för tidigt. Det är extra viktigt om man genomgått ett kejsarsnitt. Man bör även ta det lugnt i början.
Vid förkylning
När man är förkyld bör man undvika yoga helt. Vid sjukdom bör kroppen vila. Yoga och annan träning bör man vänta med tills man är frisk igen.
När man är bakfull
Det beror mycket på hur man mår, är man till exempel illamående kan det bli värre om man utövar yoga. Ibland är det bättre att bara vila. Men i många fall kan yoga även hjälpa vid bakfylla och göra att man mår bättre. Hitta övningar som funkar och börja försiktigt.
Yogans historia
Yoga är en mycket gammal träningsform, den uppkom redan runt 3000 f.Kr. Den moderna yogan är dock inte alls lika gammal, utan från 1893. Den indiske gurun Swami Vivekananda besökte då religionsparlamentet i Chicago och därmed började yogan sprida sig utanför Indien. Många indiska gurus flyttade då från Indien till USA för att lära ut yoga.
Sammanfattning
Det finns väldigt många olika yogaformer och alla har olika syften. Den mentala biten finns med i all yoga, men till olika stor del och på olika sätt. En del yogaformer är främst fysiska och ger en bra fysisk träning, andra yogaformer är inte lika fysiskt ansträngande, men fokuserar istället på sinnet, andningen, och liknande.
Det finns många olika fördelar med yoga, men de kan variera beroende på vilken yogaform man utövar. Yoga kan göra kroppen smidigare och starkare, men det kan även motverka stress, minska sömnproblem, minska ryggvärk, och mycket annat.