Ordningsvakt och väktare, är det någon skillnad eller är det samma sak? Om det är skillnad, vad är då skillnaden? Är det t.ex så att den ena kräver utbildning, eller behöver både väktare och ordningsvakter gå en utbildning? Har de olika befogenheter? Kräver olika arrangemang antingen väktare eller ordningsvakt?
Frågorna kan bli oändliga vad gäller ordningsvakter och väktare, så vi tar oss helt enkelt en titt på vad som kan vara skillnader och likheter mellan dessa två yrkesgrupper. Vi tittar på vad som krävs för att arbeta som ordningsvakt och väktare, och om det är stora skillnader vad gäller befogenheter inom de båda yrkena.
Väktare får bara göra ingripanden som vilken person som helst i samhället, s.k. envarsgripande. En ordningsvakt däremot har vissa polisiära befogenheter, så att de kan samverka för att upprätthålla allmän ordning i samhället.
En väktare får alltså bara göra ingripanden som vilken person som helst i samhället. Envarsgripande handlar om att gripa den som har begått ett brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller på flyende fot. Ordningsvakter har lite begränsade polisiära befogenheter, vilket en väktare inte har, och de har dessutom rapporteringsskyldighet gentemot polisen och skall därför lämna rapporter om de får kännedom om brott.
Det är länsstyrelsen som är ansvarig myndighet för väktare och bevakningsföretag, och det är polismyndigheten som är ansvarig myndighet för ordningsvakter. Det är även polisen som utbildar ordningsvakter och kravet på laglydnad är väldigt hög.
Väktare
Väktare är i huvudsak anställda vid ett bevakningsföretag för att utföra olika bevakningsuppdrag. Bevakningsföretag kan ha kunder från företag, organisationer, institutioner, myndigheter, eller privatpersoner som har olika säkerhetsbehov. Bevakningen kan därför ha väldigt varierande arbetsuppgifter.
Exempel på arbetsuppgifter:
- Stationär eller fast bevakning i reception och port, som bomiljöväktare, eller brand- och brottsplatsbevakning.
- Rörlig bevakning som rondering i distrikt, områdesbevakning, larmutryckning, butiks- och varuhusbevakning, eller hemgångs- och utpasseringskontroll.
- Teknisk bevakning som operatör i larmcentral, radio- och kameraoperatör.
En väktare kan rondera både till fots och i bil, sitta i tomma banklokaler, eller kontrollera in- och utcheckning vid företag, vilket medför att det blir mycket ensamarbete framförallt nattetid. Väktare som har genomfört den kompletta väktargrundutbildningen får ett yrkesbevis. En väktare i tjänst är skyldig att alltid bära med sig sin väktarlegitimation. En väktarlegitimation innehåller bl.a uppgifter som namn på väktaren, foto, anställningsnummer, och företagets namn. Man behöver inte bära legitimationen synlig, men den ska kunna visas upp vid begäran.
Hur blir man väktare?
- Man söker anställning hos ett bevakningsföretag eller söker till väktargrundutbildningen hos BYA, Bevakningsbranschens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd.
- Man genomgår ett test samt intervju hos bevakningsföretaget eller hos BYA.
- Bedöms man lämplig så erbjuds man plats på väktargrundutbildningen del 1. Som privatperson bekostar man utbildningen själv och den brukar kosta ca 10.000 kronor.
- Man genomför utbildningen med godkänt resultat. Har man genomfört utbildningen som privatperson så behöver man nu söka en anställning för att kunna gå vidare.
- När man anställts så börjar man med 160 timmar praktisk yrkesträning, PYT. Fr.o.m. nu har man lön enligt kollektivavtal.
- Arbetsgivaren anmäler arbetstagaren till väktargrundutbildning del 2.
- Godkänd del 2 utav utbildningen innebär att man nu är färdig med väktargrundutbildningen, och kan börja arbeta som väktare.
Vad krävs för att gå väktarutbildningen?
- 18 år fyllda.
- Laglydig och drogfri.
- Bosatt i Sverige minst 5 år.
- Behärska svenska i tal och skrift.
- Godkänt gymnasiebetyg i Svenska 1, 100p.
Har man ännu inte fyllt 20 år så kan man även läsa till väktare på gymnasiet, på någon utav gymnasieskolorna runt om i landet som samarbetar med BYA.
För att det ska bli aktuellt med en anställning inom bevakningsbranschen behöver man även ha följande egenskaper och förmågor:
- Noggrann och punktlig
- God servicekänsla
- Stresstålig
- Flexibel
- Psykiskt stabil
- Förmågan att samarbeta med andra oavsett kön, etnicitet, religion, eller sexuell läggning
Andra meriter som kan vara bra att ha, men som inte är nödvändigt, är erfarenhet från tidigare arbete inom service, körkort, goda kunskaper i engelska liksom övriga språkkunskaper, och grundläggande militär utbildning. En väktare kan även gå en tilläggsutbildning för att bli behörig för arbete som bl.a skyddsvakt, flygplatskontrollant, ordningsvakt, samt utföra värdetransporter, butikskontroll, och personskydd. En väktare ska enligt lagbeslut gå en vidareutbildning vart fjärde år.
Behöver väktare bära uniform?
Väktaren är skyldig att bära uniform enligt de regler som utfärdats av Rikspolisstyrelsen. Uniformen ska bestå helt av kläder som är avsedda för denna tjänst, och vara enhetlig för alla väktare som är på en plats samtidigt. Mössa alternativt basker ska alltid bäras i yttre tjänst. Civila skor och handskar är tillåtna förutsatt att dessa är svarta och diskreta.
Bevakningsbolagets logotyp ska finnas på överärm och på mössan, samt att uniformens persedlarna som bärs på överkroppen ska vara försedd med funktionsbeteckning med texten “Väktare” på vänster sida. Vissa arbetstillfällen tillåter dock civil klädsel, detta gäller främst när man arbetar med butiksbevakning.
Ordningsvakt
Ordningsvakter som är anställda utav ett auktoriserat bevakningsföretag arbetar oftast vid sjukhus, i olika köpcentrum, i kollektivtrafiken, i domstolar, och liknande. Det finns bestämmelser för hur en ordningsvakt ska vara klädd. Det innebär att en ordningsvakt ska ha en sådan klädsel så att det klart och tydligt framgår vilken profession vederbörande har, så att det inte uppstår en risk för förväxling med en polis.
Exempel på polisiära befogenheter en ordningsvakt har:
- Ordningsvakter får omhänderta berusade personer som på grund utav sitt tillstånd inte kan ta hand om sig själva.
- De får avvisa eller avlägsna personer som genom sitt uppträdande stör eller utgör en omedelbar fara för den allmänna ordningen.
- Om det inte hjälper att en ordningsvakt pratar med personer för att få dem tillrätta får de använda våld om inte uppgiften går att lösa på annat vis. Vanlig utrustning för detta är batong och handfängsel som kan kompletteras med en hund, men de får aldrig använda mera våld än vad som är nödvändigt.
Vilken utbildning krävs för att bli ordningsvakt?
För att få påbörja en ordningsvaktsutbildning krävs det att man:
- Har fyllt 20 år
- Inte förekomma i polisens brotts- och misstankeregister
- Man ska inte ha dömts för något brott de senaste 5 åren
Förutom dessa grundkrav så behöver man gå igen ett test som består utav 3 delar:
- Fysiskt test, som består av att springa 2000 meter på max 12 minuter och lyfta och dra en 77 kg tung docka, eller motsvarande belastning, minst 15 meter
- Språktest, som visar att man behärskar det svenska språket väl
- Intervju, för en allmän bedömning utav den sökandes lämplighet
En grundutbildning genomförs utav polismyndigheten och ska omfattas utav minst 80 timmars undervisning. Vart tredje år skall dessutom en fortbildning genomföras som ska omfattas av minst 20 timmar.
Sedan slutet utav 2015 finns det också en förkortad utbildning för dem som sedan tidigare har väktarutbildning. Även monopolet på utbildningen har tagits bort så att även företag numera får utbilda ordningsvakter, men det är fortfarande Polismyndigheten som sköter om tester och ansökningar om att få bli ordningsvakt.
Uniformsplagg för ordningsvakter
Som tidigare nämnts får en ordningsvaktsuniform inte av misstag tas för att vara en polisuniform. Detta innebär att RPS, Rikspolisstyrelsen, har beslutat att alla plagg i uniformssystemet ska ha samma speciella blå färg med undantag för skjortorna.
Exempel på vad som finns i uniformsutbudet:
- Jacka med reflexer runt jackans nederkant och ärmar. Får ha huva.
- Byxor med benfickor och reflexer runt nedre delen av benen.
- Raka byxor. Får förses med benfickor.
- Overall med reflexer runt ärmar och benens nedre del.
- Pikétröjor.
- Tröja med o-ringad hals. Av NATO-modell.
- Tröja med v-ringad hals. Av NATO-modell.
- Polotröja.
- T-shirt.
- Skjorta, finns med kort eller lång ärm. Samma ljusblå färg som polisens skjortor.
- Slips, blå med säkerhetslösning för att minska strypningsrisk.
- Kavaj.
- Kjol.
- Mössa av kepsmodell.
- Vintermössa, även av kepsmodell.
- Reflexväst, gul med blå platta med texten "ORDNINGSVAKT".
- Reflexjacka, gul med blå platta med texten "ORDNINGSVAKT".
Vad ligger genomsnittslönen på för väktare och ordningsvakter?
En nyanställd väktare tjänar i genomsnitt 21.700 kr/mån de första 6 månaderna, sedan övergår lönen till grundlön som i genomsnitt är 23.004 kr/mån. Efter 15 månader görs ytterligare en justering utav lönen då en väktare placeras i olika lönegrupper, B-E, beroende på vad de har för väktaruppdrag. T.ex en som har butiks- och varuhusbevakning hamnar i lönegrupp B som innebär en genomsnittslön på 26.943 kr/mån medan en som är värdetransportör hamnar i lönegrupp C med en snittlön på 27.320 kr/mån.
Lönen för en ordningsvakt varierar väldig på var i landet man arbetar. T.ex så är medellönen för en ordningsvakt i Stockholm 24.697 kr/mån medan medellönen ligger på 30.564 kr/mån i Dalarnas län. Dessa uppgifter gäller för ordningsvakter som jobbar inom säkerhet.
Sammanfattning
En väktare har oftast en anställning hos något bevakningsföretag för att utföra olika bevakningsuppdrag åt olika uppdragsgivare. De har inte mer befogenhet att ingripa än gemene man i samhället, s.k. envarsgripande. En ordningsvakt däremot har vissa polisiära befogenheter och kan t.ex omhänderta en berusad person som inte kan ta hand om sig själv eller stör ordningen på ett sätt som inte är acceptabelt. De får i vissa fall också vidta våld om läget kräver det.
Det finns olika utbildningar man kan gå för att bli väktare eller ordningsvakt, och det finns vissa kriterier de utgår ifrån för att de ska kunna bedöma om man anses lämplig för utbildningen. Polismyndigheten är den myndighet som ansvarar över ordningsvakter och för väktare och bevakningsföretag är det länsstyrelsen som har ansvaret.
Både väktare och ordningsvakter skall bära tjänsteuniform. För ordningsvakter så har Rikspolisstyrelsen tagit fram en uniform som har samma speciella blå färg som alla skall bära för att undvika att de tas för att vara poliser.