Sylter och marmelader är något som ganska ofta dyker upp i vår vardag, lite titt som tätt till ostbrickan eller på mackan. Detta kanske inte talar för alla, men det måste väl i alla fall vara någon som ibland äter sylt eller marmelad!? Om det nu är någon som då och då tar fram någon av dessa fantastiska matuppfinningar, ja då vet ni ju faktiskt hur fantastiska de är. Men också rätt underskattade känns det som, eller är det bara jag?
Hur som helt, sylt och marmelad tycks blandas ihop med varandra, och när man frågar vilken av de som ska tas fram ur kylen så svaras det att ”det spelar ingen roll, det är ju typ samma sak”. Men så är det inte riktigt. Trots att de må se lika ut, och ibland även smaka rätt lika, så är det rätt stor skillnad mellan de två. Skillnaden kan kännas minimal, men den finns absolut där. Är ni intresserade av att veta vad den är så har ni hittat till precis rätt ställe!
Kort och gott kan man säga att skillnaden mellan sylt och marmelad är framförallt konsistensen, då marmelad är mycket tjockare än sylt på grund av att det görs på frukter som innehåller mer naturligt pektin. Sen görs sylter oftast på bär, medan marmelader oftast görs på frukt.
Vill ni få ett lite mer utförligt svar på vad skillnaden mellan de två är så kan ni fortsätta läsa här nedan. Jag hoppas att ni tycker att det är lika intressant som jag, för jag känner faktiskt att både sylt och marmelad bör få mer uppmärksamhet här i världen!
Vad är sylt?
Sylt är en sötad röra gjord på bär, kan man säga. Just detta uttryck låter kanske inte tilltalande, men utan att krångla till det så är det just vad sylt är. Sylt kan dock också göras på frukter, men det är vanligast att man använder någon typ av bär som jordgubbe, hallon, eller blåbär. En sylt innehåller alltså bär, eller fruktkött, och ibland även puré från det, samt socker. Genom att man kokar eller rårör bären, eller frukterna, så kommer sylten att hålla väldigt mycket längre än vad de gör naturligt.
Det är nämligen så att sockret agerar som ett naturligt konserveringsmedel i sylten, vilket både gör att produkten håller längre, men också att smakerna kommer fram tydligare. Oftast är sockerhalten över 65%, vilket gör att inga bakterier, eller annat som gör att sylten blir gammal, kan leva där i. Sen finns det också sylter där sockerhalten är betydligt lägre, men då krävs det att man förvarar den kylt för att den ska hålla.
Tyvärr finns det ju också sylttillverkare som tillsätter konserveringsmedel och onaturliga ämnen för att den ska hålla ännu längre och smaka mer, vilket man ju inte är särskilt förvånad över. Generellt är det ju så att lokala odlare eller små tillverkare gör sina produkter så naturliga som möjligt, medan stora företag ofta tillsätter andra saker.
Vad är marmelad?
Till skillnad från syltens vanliga innehåll av bär, så görs marmelad oftast på frukt. Oftast använder man citrusfrukter som apelsin eller citron. Att man gör det är för att sådana frukter innehåller mer av ett ämne som heter pektin, vilket är en kolhydrat som gör att marmeladen blir tjockare. Citrusfrukternas skal innehåller extra mycket pektin, vilket är anledningen till att man ofta tillsätter skalet i marmeladen.
Detta är precis det man vill åt när man gör marmelad, för man vill ju gärna inte att marmeladen ska rinna av kexet, om ni förstår vad jag menar? Om man gör marmelad på frukter eller bär som inte innehåller så mycket pektin brukar man helt enkelt tillsätta det för att uppnå den lite fastare konsistensen.
Marmelad innehåller alltså citrusfrukter, eller andra frukter eller bär, socker, och vatten. I de fall där marmeladen inte är gjord på citrusfrukter tillsätter man då även pektin för tjocklekens skull. Precis som med sylten finns det ju också tillverkare som tillsätter massa andra ämnen för att öka hållbarheten och smakerna, men då står det oftast på innehållsförteckningen.
Vad är då skillnaden mellan sylt och marmelad?
Och då kommer vi till den huvudsakliga frågan; vad är egentligen skillnaden mellan sylt och marmelad? Som jag nämnde i inledningen så handlar det främst om skillnad i konsistensen, där marmelad generellt är tjockare och mer fast än sylt. Detta beror då på, som ni förhoppningsvis redan förstått, pektinet. De frukter man använder i marmelad innehåller mer naturligt pektin än det man använder i sylt!
Däremot finns det så många olika varianter av både sylt och marmelad idag att det kan vara svårt att se skillnad bara genom att kolla på konsistensen. Det finns sylter som är betydligt tjockare och innehåller mycket fruktkött, och så finns det marmelader som är mer rinniga.
Något annat som skiljer de två åt är innehållet av frukt eller bär. Generellt gör man marmelad på frukt, och sylt på bär. Men i takt med att man börjar experimentera med mat mer och mer så är det inte alls ovanligt med marmelader gjorda på bär, eller till och med grönsaker, och även sylter gjorda på frukt.
Detta gör ju också att det är naturligt svårare att skilja de två från varandra, då de kan se identiska ut om de är gjorda på liknande sätt. Men oftast är sylter liksom mer släta i konsistensen och innehåller rena bitar av bäret, medan marmelad är lite ”klumpigare” och innehåller ofta små bitar av frukt eller skal.