Vi människor har ätit frukt och bär så långt man kan tänka sig, och innan dess åts de av djuren. Ända fram till idag äter vi mängder av frukt och bär, dels för att det är väldigt gott men också för att det är nyttigt och bra för kropp, knopp, och själ! Både frukter och bär säljs i mataffärer och på marknader världen över, de odlas i trädgårdar och på stora gårdar.
Enligt mig finns det inte mycket som slår ett sådär perfekt moget bär, eller en riktigt saftig frukt. Det bästa är att de båda passar till nästan vad som helst, oavsett om det är bakverk, maträtter, eller desserter, till frukost, lunch, och middag. Däremot kan det vara lite svårt att veta exakt vilka frukter som är frukter, och vilka frukter som är bär. För vad är egentligen skillnaden mellan de två?
Tillhör du en av de som gått och funderat på den frågan, men inte funnit något svar så har du hamnat alldeles rätt! En enkel förklaring på vad som är skillnaden mellan frukt och bär är att frukt har en egen grupp, medan bär är en undergrupp till frukten. Alltså är bär en typ av frukt.
För att få en lite bättre förståelse för vad detta egentligen betyder tänkte vi dyka lite djupare ner i ämnet, för man vill ju inte fortsätta gå runt och fundera på det när man ändå fått en början till svar, eller hur!? Så för alla frukt- och bärentusiaster, eller bara ni som är nyfikna – håll i er för nu bär det av, haha!
Vad är frukt?
Innan vi går in på den huvudsakliga frågan om skillnaden mellan frukt och bär så tänkte jag ge en enskild förklaring om vad de båda egentligen är. Så varför inte börja med den som gett bäret dess betydelse; frukten! Frukt är den del av växten som bildas för att fortplantning av olika växter ska ske. På en växt växer det oftast blommor, och det är när dessa pollineras som frukten växer fram.
Efter att pollineringen har ägt rum kommer blomman att vissna, men den del som hänger kvar och växer till sig är vad man kallar för frukt. Frukter innehåller växternas frön, vilket är vad vi kallar för kärnor. Beroende på vilken undergrupp man talar om inom botaniken så är antalet kärnor varierande. Stenfrukter innehåller bara en kärna, medan bär ska innehålla ett flertal, bara för att nämna några.
Vad är bär?
När man pratar om bär så nämner man ofta typer som blåbär, jordgubbar, hallon, hjortron, och så vidare. Däremot finns det en annan uppfattning om vad bär egentligen är om man kollar på den botaniska meningen, och faktiskt är många av de frukter vi kallar för bär inte bär egentligen. Det är nämligen så att ur ett botaniskt perspektiv är alla bär frukter. Det man kanske inte vet är att det finns väldigt många olika typer av frukter, och en av dem är bäret som då är en undergrupp till frukten.
Bär tillhör den typer av frukter som är saftiga när de mognar, men det finns även lite mer tydliga specifikationer än så. För att en frukt botaniskt sett ska vara ett bär ska det innehålla flera frön, vilket man kallar för att vara mångfröiga. Dessa frön ska omslutas av fruktkött, som i sin tur ska vara mjukt och saftigt när bäret mognar.
Exempel på några frukter som tillhör den botaniska undergruppen bär är:
- Blåbär
- Röda vinbär
- Krusbär
- Lingon
- Gurka
- Apelsin, även andra citrusfrukter
- Melon
- Tomat
- Vindruva
- Banan
Som ni kan se är det många av dessa som man i dagligt tal kallar för frukt, men som enligt vetenskapen och botaniken tillhör gruppen bär. Om man tänker efter så stämmer det ju faktiskt in med beskrivningen om hur ett bär ska vara, då både banan, tomat, och gurka har flera kärnor som omges av ett saftigt fruktkött.
Däremot finns det ju också några exempel på frukter som vi i dagligt tal kallar för bär, men som egentligen tillhör andra undergrupper. Där ibland hör hallon, som man tydligen definierar som en samling stenfrukter med ett varsitt frö, och jordgubbar som kallas för skenfrukt då de har fröna utanpå fruktköttet istället för inuti.
Även körsbär, som till och med innehåller ordet bär i sitt namn, tillhör en annan grupp (stenfrukt) då de bara innehåller ett frö. Inte är det lätt att ha koll på det om man inte vet vad den exakta definitionen av ett bär är! Hur som helst så vet ni det nu i alla fall. Troligtvis kommer man väl fortfarande kalla bananer för frukt och jordgubbar för bär, och så kan det ju få vara! Så länge man vet om det och inte lär ut till andra att ”jo, bananer är en frukt och inget annat!”.
Vad är skillnaden mellan frukt och bär?
Nu tar vi oss äntligen an den mer djupgående förklaringen om skillnaden mellan frukt och bär! Som tidigare nämnt är bäret en undergrupp till frukten, och alltså hade inte bäret funnits om frukten inte fanns. Det är ju en rätt stor skillnad om man tänker efter, att frukten är det egentliga tinget! Så skillnaden mellan frukt och bär är att frukt syftar på alla typer av frukter, oavsett antal kärnor, skal, fruktkött, och konsistens vid mognad.
Bär är en typ av frukt, och ska alltså ”se ut” på ett visst sätt för att botaniskt sätt kallas för bär. Det krävs att frukten är mångkärnig, att kärnorna omges av fruktkött, och att fruktköttet är saftigt när det mognar. Det kanske verkade mer invecklat än så, men egentligen är det ganska logiskt om man bara tänker efter.
Tänk lite extra
Vill man krångla till det lite, eller kanske göra det lättare, så kan man tänka att alla torra frukter inte är bär. Och då menar jag frukter som är torra även när de mognar, så som nötter. Är frukten saftig kan man ofta kalla det för bär. Eller ja, sen var det ju det där med kärnorna. Det ska vara flera kärnor, men dessa ska vara omslutna av ett gemensamt fruktkött och inte inkapslade i ett eget skal om ni förstår.
Tänk ett hallon, som vi sa var en stenfrukt. Hallon har ett saftigt fruktkött, men skillnaden är att varje kärna har sin egen bubbla. Samma sak med körsbär som också har ett saftigt fruktkött men bara en kärna. Och så tänker ni på en vindruva, där samma saftiga fruktkött omsluter alla kärnor. Ingen enskildhet, utan en gemensam växtplats. Där har man ett bär, och så kan man tänka för att komma ihåg det!
Många frukter som inte är bär är mer eller mindre torra även när de är mogna, bland annat nötter, t.ex. hasselnötter, ekollon, och jordnötter. En del nötter är så små att man normalt inte tänker på dem som nötter, t.ex. gräsfrön. Även baljväxternas baljor, t.ex. ärtornas ärtskidor, är torra frukter.