Kanske är ni bekanta med bakpulver och bikarbonat? Troligtvis, det är två vanliga jäsningsmedel som väldigt ofta förekommer i recept och som mer än vanligt har en plats på hyllan i skafferiet. Men sen kan man ju ställa sig frågan om och om igen vad skillnaden egentligen är mellan bikarbonat och bakpulver.
Har du redan svaret på det så borde du inte vara här inne och läsa, kan man ju tycka i alla fall. Kanske visste du vad skillnaden var, blev tillfrågad svaret, och tappade bort dig för stunden. Och vad gör man då? Jo, då googlar man ju! Så varmt välkommen hit, för vi tänkte nämligen besvara denna uppenbara fråga precis just här!
En kort förklaring är att skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver hänger på självaste bakpulvret. Bakpulver är en sammansättning av bikarbonat, stärkelse, och syra. Bikarbonat är… ja, det är bikarbonat.
Sen finns det ju en lite mer utförlig förklaring om detta, och så har vi ju frågan som hemmabagare ofta ställer sig; kan man byta ut bakpulver mot bikarbonat? Vill du få en mer detaljerad förklaring i frågan om bikarbonat och bakpulver så kan du stanna kvar hos oss. För om du scrollar ner lite kommer du hitta just det!
Vad är bakpulver?
För att påbörja förklaringen om vad skillnaden mellan de två är tänkte jag ge en lite mer detaljerad beskrivning av bakpulver, följt av bikarbonat (nedan). För det första så är bakpulver en form av jäsningsmedel, men har ni läst introt så vet ni ju redan det.
Jäser med vätska
Detta jäsningsmedel består då av syra, stärkelse, och till sist bikarbonat. Att bakpulver gör så att våra degar jäser beror på att när kombinationen av syra och bikarbonat blandas med vätska så bildas koldioxid. Fråga mig inte exakt hur just den processen går till, för så mycket kan jag inte om hur olika molekyler reagerar med varandra.
Hur som helst, när dessa ämnen kommer i kontakt med vätska bildas koldioxid. Det är denna funktion som vi tar nytta av när vi använder bakpulver i våra degar och smetar. Denna koldioxid bildar luftbubblor i degen eller smeten, som är vad vi kallar för ”att degen eller smeten växer”. Ganska coolt faktiskt!
Användning
Och juste, bakpulver heter på engelska ”baking powder” för de som är intresserade. Jäsningsmedlet passar bra att använda i luftiga bakverk och söta kakor, men även att ha i vissa bröd.
Vad är bikarbonat?
Som jag nämnde ovan så är bikarbonat en del av innehållet i bakpulver, och i sig är det även ett jäsningsmedel. Mer grundligt så är bikarbonat ett ämne som också kallas för natriumvätekarbonat, som är ett av kolsyrans natriumsalter.
Annan form av jäsning
Till skillnad från bakpulver som innehåller syra, så saknar bikarbonatet just denna del. Det innebär att bikarbonatet inte reagerar på samma sätt bara av att komma i kontakt med vätska, utan här krävs det någon form av syra för att koldioxid ska bildas. Däremot kan det bildas lite koldioxid utan att man tillsätter någon syra, men effekten blir inte ens i närheten av samma som med syran.
Användning
Eftersom bikarbonatet kräver sällskapet av syra för att bilda koldioxid, är bikarbonat som bäst att använda i bakverk och bröd där det förekommer någon syrlig ingrediens, som gräddfil, filmjölk, citron, eller lingon. Jäsningen och gräddningen blir helt enkelt bättre om syran är inblandad. Så vill du ha ett fluffigt slutresultat med hjälp av bikarbonat är det nödvändigt att kombinera de två sällskapssjuka ämnena, haha! På engelska säger man ”baking soda” för bikarbonat.
Vad är skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver?
Och nu till den egentliga frågan; vad är skillnaden? Skillnaden mellan bikarbonat och bakpulver är alltså att bakpulvret är en blandning av bikarbonat, syra, och stärkelse, medan bikarbonat är ett natriumsalt som saknar syra. Det innebär att bakpulvret bara jäser genom att vara i kontakt med vätska, medan bikarbonatet kräver att få blandas med en syra för att jäsa. Bakpulvret är alltså ett svagare jäsmedel.
Med bikarbonatet behöver du alltså tillsätta både syra och vätska för att det ska bildas koldioxid och för att degen eller smeten ska jäsa. Bakpulvret är ju redan en färdig blandning av bikarbonat och syra (och stärkelse), och därför reagerar det direkt med vattnet. En mer utförlig förklaring än så krävs egentligen inte, för det är vad det är helt enkelt!
Kan man ersätta bakpulver med bikarbonat? Och bikarbonat med bakpulver?
Denna fundering är nog vanligt förekommande bland er entusiastiska, eller inte så entusiastiska, hemmabagare. Precis innan bakpulvret ska hällas i märker man att det inte finns något bakpulver hemma, men kan jag då använda bikarbonatet som står så snällt och ropar på mig? Eller tvärtom?
Jag brukar själv baka titt som tätt, och scenariot där man saknar bakpulver är i alla fall vanligt förekommande vid min bakning. Och inte åker man väl till affären ögonaböj bara för att det saknas bakpulver, när ugnen står på för fullt, smeten är vispad, och man ändå har bikarbonat hemma?
Byta bakpulver mot bikarbonat
För faktiskt är det ju så att man kan byta ut bakpulvret mot bikarbonat, men då krävs det också att man ändrar lite på måtten. Helst ska receptet också innehålla någon form av syrlig ingrediens för att jäsningen ska bli så bra som man önskar. Annars är det bara att följa denna regel: 1 tsk bakpulver = ½ tsk bikarbonat.
Byta bikarbonat mot bakpulver
Men vad gäller då om jag behöver bikarbonat, men bara har bakpulver hemma? Då gäller precis samma som bakpulver mot bikarbonat, fast ja tvärtom. Eftersom bakpulvret redan innehåller syra är det inte lika känsligt som rent bikarbonat, och då är det lättare att byta ut de mot varandra.
Däremot måste du komma ihåg att bakpulvret är svagare än bikarbonatet, så då gäller denna regel: 1 tsk bikarbonat = 2 tsk bakpulver. Man behöver alltså dubbelt så mycket för att den jäsande effekten ska bli densamma, annars är det inga problem alls.