Däremot finns det ”riktlinjer”, om det ens kan kallas för det, som man kan följa om man vill. Men det finns absolut ingenting som hindrar en att göra på ett annat sätt. Sådana riktlinjer som många fortfarande följer var egentligen vanligast förr; i dag finns det även många som gör på helt andra sätt. Men för att reda ut begreppen och skillnaderna mellan dessa måste vi utgå från det vanliga, även om det som sagt inte finns några egentliga regler när det kommer till förlovnings- och vigselringar.
När man sedan gifter sig är det dags för vigselringen. Det vanliga är att endast kvinnan får en vigselring, detta var framför allt det vanligaste förr, men det lever kvar än i dag. I samkönade äktenskap innebär det då att båda ska bära vigselring, ifall båda är kvinnor; men att ingen får någon vigselring om det är två män som gifter sig.
Detta är förstås ingenting som måste följas och många gör på andra sätt. När två män gifter sig kan de välja att båda ska ha vigselring eftersom en vigselring trots allt är en symbol för äktenskapet. Men även vid vigsel mellan en man och en kvinna kan det se ut på olika sätt, många väljer till exempel att båda ska bära vigselring.
Och det finns många andra alternativ. Ibland väljer kvinnan att byta ut sin förlovningsring och enbart bära vigselring, till exempel. Eller så köper man ingen ny ring överhuvudtaget, utan lägger bara till datumet för vigseln i bådas förlovningsringar. Det är helt enkelt en smaksak, och det som gör en ring till en vigselring är egentligen bara dess betydelse – och att ens make eller hustru trädde den på ens finger under vigseln.
Utseende
Det är dock vanligt att man väljer att matcha vigselringen med förlovningsringen, ifall man väljer att ha både och. Ibland väljer man två exakt likadana ringar, men man kan även välja två som liknar varandra; till exempel en slät förlovningsring, och en slät vigselring med en diamant eller annan sten; eller tvärtom.
Även partners ring, eller ringar, brukar även matcha med ens egna. Den behöver inte se exakt likadan ut, men det är vanligt att man väljer ringar i samma material. Män väljer dock ofta något bredare ringar än kvinnor och det är inte vanligt att män väljer en diamant eller annan sten – men desto vanligare att kvinnor väljer det, även om långt ifrån alla vill ha en (eller flera) stenar på ringen.
Det är vanligt att vigselringen är mer exklusiv än förlovningsringen, men det är förstås inget måste. Detta varierar även mellan olika länder och ibland är förlovningsring och vigselring exakt detsamma – man graverar bara in ett till datum i ringen när det är dags för vigsel, helt enkelt.
Vilken ring ska man välja?
Såväl förlovningsringar som vigselringar kan se ut på många olika sätt och det finns inga regler för hur dessa ska se ut. Vid ett frieri är det den som friar som väljer ut ringar. Ofta utgår man då från sin partners smak och försöker välja en ring som man tror att hon – eller han – själv skulle ha valt. Många tar hjälp från sin partners bästa vän eller någon annan som man tror har bättre koll på vad partnern gillar.
Om man förlovar sig på annat sätt väljer man vanligtvis ut sin ring själv och detsamma gäller när man köper vigselring. Materialet på en förlovnings- eller vigselring är ofta guld, men det kan även vara silver eller något annat material. Vitt guld, rött guld, och roséguld är också vanligt. Ringen dekoreras ofta, antingen med mönster eller med diamant eller någon annan ädelsten. Man kan välja att ha flera små stenar runt ringen, en stor eller både och.
Förlovningsring och vigselring i andra länder
Där är det vanligt att mannen friar och vid det tillfället får bara kvinnan en ring. Först vid vigseln får mannen en ring. Men det finns flera länder än Sverige där det vanliga är att båda har förlovningsring; Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Nederländerna, och Brasilien till exempel.
En annan sak som kan skilja sig mellan olika länder är vilken hands ringfinger som ringen bärs på. I Sverige bär vi ringarna på vänster ringfinger och detta gäller även i till exempel USA och England. Men i till exempel Danmark och Tyskland är det istället höger ringfinger som gäller.
Enbart förlovning eller giftermål
Förr menade man att förlovningen var ett löfte om ett äktenskap, det var alltså ett slags förstadium till äktenskapet. I dag är det inte så, utan förlovningen har en egen betydelse och har egentligen inte så mycket med äktenskapet att göra.
Så vad innebär det då att vara förlovad? Egentligen ingenting alls, faktiskt. Det är mer en symbolisk handling. Många ser det fortfarande som ett löfte om äktenskap, man lovar helt enkelt sin partner att man ska gifta sig. Många ser det även enbart som ett bevis på sin kärlek eller ett tecken på att man hör ihop. Det är alltså upp till var och en att avgöra vad förlovningen betyder.
En förlovning registreras ingenstans och har ingen juridisk betydelse och innebär egentligen inget annat än att man byter ring med sin partner. Det finns ingen åldersgräns för förlovning. En förlovad kvinna kallas för ”fästmö” och en förlovad man för ”fästman”, som motsvarighet till ”fru” eller ”hustru” och ”man” eller ”make” som man blir när man gifter sig.
Ett äktenskap har en större betydelse, på så sätt att det registreras och är offentligt på ett helt annat sätt. Det är även vanligt att man byter efternamn när man gifter sig och tar sin partners efternamn – eller att partnern tar ens efternamn. Detta för att gifta par ”ska” bära samma efternamn. Det är dock inget måste.
Att gifta sig innebär även många andra saker. Generellt kan man säga att man delar på allting; lån och skulder räknas ofta som bådas, liksom besparingar och ägodelar. Vid en skilsmässa delar man lika på allting, oavsett vem som har tjänat det mesta av pengarna på sparkontot eller köpt flest saker. Har man ett äktenskapsförord kan det dock bli annorlunda, men generellt delar man på allt.
Sammanfattning
I Sverige är det vanligast att båda i förhållandet får en varsin ring när man förlovar sig, men enbart kvinnan får en ring när man gifter sig. Detta varierar dock och ibland väljer båda att bära vigselring, eller så använder man samma ring vid vigseln som vid förlovningen – alternativt byter kvinnan, eller båda två, ut ringen när man gifter sig.
Utseendet på såväl förlovningsringar som vigselringar varierar, men det behöver inte vara någon större skillnad mellan förlovningsringen och vigselringen – ibland ser de precis likadana ut, ibland matchar de varandra. Det kan även vara två helt olika ringar. Ibland väljer man att ha en lite exklusivare vigselring, men det är inte alltid det är så – ibland är det precis tvärtom.