Under varma sommardagar är det många som suktar efter att dricka ett kallt glas saft eller lemonad och det är en sån där perfekt dryck att ta med sig när man är på stranden, som dryck till lunchen, eller bara när man är törstig helt enkelt. Det är sött, det är läskande, det släcker törsten, och det är inte överdrivet onyttigt.
Som barn minns jag att det var den bästa och godaste drycken och när man fick dricka ett glas saft eller lemonad var man helnöjd! Framförallt om den var hemmagjord, då smakade det ju extra gott. Och det bästa är att det finns så många olika varianter och smaker att välja mellan, så det borde finnas något som alla gillar. Däremot finns det en viss skillnad mellan saft och lemonad, som kanske inte alla vet om.
Oftast tycker man att uttrycket lemonad känns mer genuint och äkta då det är vad man brukar kalla hemmagjord saft för, eller ni vet som i filmer när ett barn står och säljer en hemmagjord blandning i ett litet stånd med skylt där det står ”lemonad” med en ritad citron på sidan!? Så att man förknippar lemonad med något lite mer äkta är ju inte så konstigt. När man talar om saft syftar man ofta till sådan som man köpt färdig i mataffären som redan är koncentrerad och klar att bara blanda med vatten. Det finns ju en viss skillnad med andra ord!
Vad den skillnaden egentligen är, och alltså inte bara vad våra talesätt har skapat en bild om, ska vi reda ut. En kort sammanfattning är att skillnaden mellan saft och lemonad handlar om tillverkningsprocessen, där saft är en dryck som görs av uppkok på bär eller frukter, medan lemonad är en typ av saft som i regel görs på citroner.
Sen finns det ju lite mer än så att gå igenom för att man helt och hållet ska förstå skillnaden och hur man ska tolka uttrycken framöver så att säga. Häng med om ni är intresserade att en gång för alla få ett svar på den kanske inte så ofta ställda, men i alla fall undermedvetet frågade frågan.
Vad är saft?
Innan vi börjar gå in mer i detalj på hur saft och lemonad skiljer sig från varandra kan det ju vara bra att veta om vad de två är för olika typer av drycker, och även hur de tillverkas. Så varför inte börja med saft?
Tillverkning
Saft är i regel en söt dryck gjord på någon sorts frukt eller bär, samt socker och vatten. Hur stor del som består av respektive ingrediens varierar beroende på vilket företag man köper ifrån, men sådant står på innehållet. Tillredningsprocessen går till som så att man kokar blandningen, som man sen silar av när den nått en viss koncentration. Detta för att man vill ha en slät blandning utan något fruktkött. Kokningen gör att hållbarheten på drycken förlängs, något som är nödvändigt eftersom den i färskt utförande inte håller alls så länge.
Den kokade varianten kallar man då för kokt saft, vilket är rätt logiskt. Sen finns det också vad man kallar för rårörd saft som är en blandning av samma ingredienser, men där saften inte kokas. Då är det nödvändigt att man tillsätter konserveringsmedel för att hållbarheten ska förlängas. Däremot gäller det inte för samtliga frukter eller bär, då man i vissa fall tillsätter citronsyra som i sig agerar som ett ”naturligt” konserveringsmedel.
För att veta exakt vad som är i saften får man helt enkelt läsa på innehållet, där allt sådant brukar stå. Såvida du inte ger dig på att koka egen saft, då får man också fördelen att man sällan behöver tillsätta konserveringsmedel. Då får man den också så ren och färsk som möjligt och bara att den är hemmagjord gör att det smakar mycket bättre!
Försäljning
Om man inte gör sin egen saft så är det vanligast att den säljs som ett koncentrat, alltså där saften är så koncentrerad att man bör blanda ut den med vatten innan den dricks. Safterna som säljs i mataffärer eller liknande är ofta mycket koncentrerade för att man ska få ut så mycket av produktionen som möjligt, men som sagt så varierar det beroende på vilka som stått för tillverkning.
De vanligaste safterna som säljs i Sverige är jordgubbssaft, hallonsaft, apelsinsaft, flädersaft, och blandsaft. Blandsaft är en variant där man blandat flera olika typer av frukter eller bär vid tillverkningen, men exakt vilka frukter som ingår ska stå på innehållsförteckningen.
Vad är lemonad?
När vi nu fått lite mer koll på vad saft är, om ni inte redan visste det, så ska vi gå in på det andra alternativet i fråga, nämligen lemonad. Och när det gäller frågan om vad lemonad är så är det faktiskt lite svårare att svara på än med saften, just för att det finns lite olika uppfattningar. Om man däremot kollar på vad som gäller i regel, och inte vad vi idag brukar kalla för lemonad bara för att det är så, så är lemonad en sorts saft. Och det vet vi ju vad det innebär; en blandning av frukt eller bär, socker, och vatten.
Däremot ska lemonad endast vara gjord på en frukt; citron. Det är liksom vad den ursprungliga lemonaden är gjord på och det är också den typen av dryck som de flesta tänker på när man hör lemonad. Idag är det dock vanligt att man gör lemonad på olika frukter eller bär, så som rabarber, hallon, jordgubbe, och så vidare. Oavsett vilken variant av lemonad man gör så ska den inte kokas vid tillredning, utan bara blandas så som det är. Annars är det saft! I vissa fall är lemonad en dryck med bubblor, som man då kallar för läskedryck.
Faktum är att lemonad är ett äldre ord för det vi idag kallar för läsk, alltså den söta drycken som oftast består av bubblor. Med andra ord kan definitionen av vad lemonad egentligen är variera beroende på vem man frågar. Antingen är det alltså en läskedryck med bubblor eller så är det en stilla tillredning som inte kokats, där man ofta använt citron som bas.
Vad är skillnaden mellan saft och lemonad?
Så har vi då äntligen kommit till den delen där vi reder ut själva frågan; vad är egentligen skillnaden mellan saft och lemonad? Här kommer vi alltså reda ut frågeställning lite mer i detalj än den korta sammanfattningen som finns i textens inledning.
Så, den kortfattade sammanfattning är ju då att skillnaden mellan saft och lemonad handlar dels om tillverkning, men också om innehåll. För att ni ska kunna se skillnaderna lite tydligare, och också vilka likheter som finns, så har vi gjort en uppställning här:
| Saft | Lemonad |
Innehåll: | Saft är en blandning av frukt eller bär, vatten, och socker. | Lemonad är en blandning av frukt eller bär, vatten, och socker. ”Riktig” lemonad är gjord på citron. |
Tillredning: | När man gör saft kokar man blandningen, och sen silar man det. Det finns också rårörd saft, som innebär att blandningen inte kokas. | När man gör lemonad blandar man ingredienserna rakt upp och ner, utan kokning. |
Egenskap: | Saft är en stilla dryck, utan varken fruktkött eller bubblor. | Lemonad är oftast stilla. Det finns också lemonad som innehåller bubblor, och då kallas det för läskedryck eller läsk. |
Försäljning: | Saft säljs oftast som koncentrat, men kan ibland också köpas som ”färsk”. | Lemonad säljs ofta som ”färsk”, alltså att den är klar att dricka som den är. |
Konserveringsmedel? | Saft innehåller ofta någon form av konserveringsmedel oavsett om den är kokt eller rårörd. | Beroende på vilken typ av lemonad det är så kan det innehålla konserveringsmedel. |
Med andra ord är lemonad en typ av saft, där originalet görs på citron, socker, och vatten. Saft innehåller samma ingredienser, bara att citronen kan bytas ut mot andra frukter eller bär och att hela blandningen kokas. Hänger ni med!? Vi hoppas att denna artikel förtydligar det hela en aning.
Är ni sugna på att göra egen lemonad eller saft så är det bara att ni provar er fram. Låt fantasin flöda och blanda i precis de frukter och bär som just du tycker om och behöver ni lite hjälp på vägen finns det mängder av recept att gå efter. Hemmagjort smakar alltid bäst oavsett hur bra det egentligen blir, så det är bara att våga testa så ska ni se att det blir hur bra som helst!