Stress upplever vi alla mer eller mindre i olika situationer och perioder i livet. Eftersom vi människor är olika, så betyder det att en situation kan stressa en person väldigt mycket medans samma situation inte stressar en annan person alls. Men vad är skillnaden mellan positiv och negativ stress?
Stress förknippar man ju ofta med att man mår dåligt, men positiv stress, vad menas med det? Vad beror det på att vi blir stressade? Hur vet man att en person eller en själv är stressad? Ja, funderingarna kring stress kan bli många och speciellt frågeställningen varför man blir det, hur det yttrar sig, och stress som är positiv, finns det eller vad menar man med det?
Positiv stress är en kortvarig stress man kan känna inför olika situationer eller uppgifter. Negativ stress är en långvarig stress där kroppens organ inte får tillräcklig återhämtning.
Stressituationer kan uppstå både i privatlivet och vara arbetsrelaterade och viktigt att påpeka är att olika situationer framkallar stress för olika personer. T.ex så kan det på arbetsplatsen vara stressande för vissa att hålla en muntlig presentation medans det för andra kan vara en tight deadline som framkallar stress. Det kan också handla om att man har en dålig relation till sin chef eller kommer sent till ett viktigt möte.
Stressituationer i privatlivet är också väldigt individuellt och kan handla om allt ifrån att man precis har skilt sig till att man har ekonomiska problem eller att man är orolig för att ens partner har missbruksproblem för att nämna några exempel.En stressreaktion gör så att kroppen sänder ut stresshormoner via blodet så att många organ och funktioner i kroppen går på högvarv. T.ex pumpar hjärtat fortare, adrenalinet är på topp, andningen blir snabbare, och musklerna spänns. Detta påverkar oss olika beroende på om det är en positiv eller negativ stress man känner.
Positiv stress
Positiv stress, kortvarig stress som man också säger, är helt ofarlig och eftersom vi människor är olika så kan det som stressar en person kanske inte påverka en annan alls. Det kan t.ex vara så att man ska hålla ett föredrag i skolan som gör att man känner en väldig stress eftersom man inte har så stor erfarenhet från liknande situationer.
Denna stress är oftast en positiv stress som gör att man lägger större fokus på uppgiften, blir alertare och får mer energi, så att föredraget går bra trots att man inte känt sig bekväm i situationen. Så med andra ord är den stressen man kan känna inför nya situationer och uppdrag en naturlig reaktion som hjälper oss att prestera bättre, en så kallad positiv stress.
Negativ stress
Negativ stress, kallas också för långvarig stress, och innebär att hjärnan och kroppen inte får tillräckligt med återhämtning och då fortsätter våra organ och vår kropp att gå på högvarv och stressen finns kvar. Det kan t.ex vara så att arbetsuppgifterna hopar sig, prestationsångesten ökar, ekonomiska problem, och/eller andra problem i privatlivet som ökar risken för negativ stress. Har man haft väldigt hög stress alldeles för länge så kan det leda till psykisk ohälsa eller hjärt- och kärlsjukdomar.
Symtom vid negativ stress:
- Problem med muskler och leder.
- Återkommande huvudvärk och yrsel.
- Försämrat korttidsminne.
- Problem med magen.
- Svårt att sova.
- En ständig känsla av trötthet.
- Svårt att koncentrera sig.
- Försämrat immunförsvar.
- Minskad sexlust.
Vad kan följden utav långvarig stress bli?
Eftersom negativ stress påverkar oss både kroppsligt och psykiskt så kan den leda till många olika konsekvenser som t.ex:
- Ständig huvudvärk.
- Tryck över bröstet.
- Hjärt- och kärlsjukdomar.
- Försämrat korttidsminne.
- Nedstämdhet.
- Hopplöshet.
- Depression.
- Ökad oro.
- Panikångestattacker.
- Utmattningssyndrom.
Kan man lära sig att hantera stress?
Ja, det finns några saker man kan göra för att förhindra stress. Till skillnad från positiv stress som gör att vissa människor presterar bättre i ovana situationer, så kan det vara bra att lära sig hur man kan hantera den stress som leder till negativ stress. Genom att förstå vad som händer i kroppen kan man nämligen stärka sitt självförtroende och lära sig att hantera stress så att man kan få ett hälsosammare och lyckligare liv både i och utanför arbetslivet/skolan.
Exempel på hur man kan hantera stress:
- Lär känna dig själv - I vilka situationer uppstår stressen? Hur reagerar du på den? Vad är det du faktiskt kan påverka i den situationen som framkallar stress?
- Lär dig att prioritera - Speciellt om man upplever långvarig stress är det viktigt att ta reda på vad som är viktigt och mindre viktigt? Vilka saker är det du behöver ta tag i i första hand?
- Lämna jobbet på jobbet - Något som spär på känslan av stress är att vi blir allt mer arbetsbelastade, vilket gör att vi ser till att vi alltid är tillgängliga, svarar på e-mejl, och förbereder oss för morgondagen uppgifter även efter arbetsdagen slut. Försök istället att hitta en balans mellan familj, arbete, och fritid.
- Återhämta dig - Att ta sig tid för återhämtning är en mycket viktig del för att förbättra ditt välmående. Se till att få tid för dig själv och ägna dig åt det du tycker om t.ex fritidsaktiviteter eller mer tid med familjen. Viktigt för återhämtning är också att du ser till att få tillräckligt med sömn.
- Sätt realistiska mål - Lär dig att sätta realistiska mål genom att lära känna dina egna begränsningar. Ställ inte för höga krav på dig själv.
- Aktivera dig - Att motionera och röra på sig hjälper dig att rensa huvudet, vilket gör så att du tänker klarare och i och med det kan hantera stressen bättre.
- Ät bra - Viktigt att äta en normal och varierad kost.
Känner man att dessa punkter är svåra att hantera på egen hand så finns det olika stresshanteringsprogram att tillgå så att man kan få hjälp innan stressen har utvecklats till allvarliga hälsoproblem.
Sammanfattning
Positiv stress är en kortvarig stress som kan förhöja vår prestationsförmåga inför olika situationer eller uppdrag och denna stress är helt ofarlig. Negativ stress däremot är en långvarig stress där kroppen inte får tillräckligt med återhämtning, som i sin tur kan påverka vårt hälsotillstånd negativt. T.ex kan långvarig stress leda till psykisk ohälsa eller hjärt- och kärlsjukdomar.
Det finns många olika symtom för negativ stress som man bör vara uppmärksam på så att man i tid kan förhindra allvarliga konsekvenser. Man kan stärka sin självkänsla genom att lära sig förstå vad som händer i kroppen vid stress, och på så vis lära sig att hantera stressen för få ett hälsosammare och lyckligare liv. Genom olika frågeställningar om hur man lever sitt liv och varför man reagerar som man gör i olika situationer så kan man komma tillrätta med stress innan den leder till psykisk eller fysisk ohälsa.