Går du i tankar om att renovera t.ex uteplatsen, utemöblerna, någon dörr, eller kanske sätta upp träpanel i taket och inte vet om du ska välja lasyr eller bets p.g.a att du inte vet skillnaden? Är det någon skillnad, är det nog många som frågar sig? Passar det ena eller andra bättre beroende på vad det är man har tänkt göra och vilket resultat man tänkt sig? Kan man som glad amatör ge sig på att betsa eller lasera eller är det faktiskt så att man i första hand ska anlita en utbildad målare?
Vi tittar närmare på vad skillnaden är mellan lasyr och bets, och om det ena eller andra passar bättre beroende på vad det är man ska göra. Förändras träet man behandlar på olika sätt och vad är viktigt att tänka på innan man börjar med sitt projekt för att uppnå bästa resultat? Ja, vi försöker helt enkelt hitta så mycket information som möjligt om lasyr och bets så att du, när det blir dags, känner dig säker på att du väljer rätt metod för projektet du tänkt utföra.
Lasyr är en förtunnad täckfärg som dessutom täcker en del utav träets ådring, medans bets tränger in i träet och färgar det utan att ytan täcks på samma sätt som lasyr gör. Har man t.ex en obehandlad träyta som man vill färga men behålla strukturen på så ska man välja bets.
Det är väldigt ofta som man tror att lasyr och bets är samma sak, men som sagt så är inte fallet, utan bets tränger in i träet och framhäver träets ådringar ordentligt medan lasyr är en förtunnad täckfärg som dessutom täcker en del utav åringen i träet. Så innan man väljer lasyr eller bets får man bestämma sig för vilket resultat man vill ha: framhäva ådringen helt eller att en del täcks utav färg.
Bets
Bets finns som vattenburen eller lackbets och den vattenburna väljer man om det är ett obehandlat trä som ska betsas och en lackbets om det är ett behandlat trä. För att få ett så bra resultat som möjligt, så att ytan blir slät och vacker, är det väldigt viktigt att vara noggrann med förberedelserna. Man ska göra rent och slipa ytorna man ska betsa och för att förhindra att fibrerna i träet reser sig ska man dessutom pensla med vatten och finslipa ordentligt innan man börjar stryka på betsen.
Behöver man slipa efter så blir ytan lätt flammig och se dessutom till att ha tillräckligt med bets för hela ytan, för tar blandningen slut så blir det lätt stora nyansskillnader. Lackbets kräver egentligen inte någon förbehandling för att fästa, men vill man att trästrukturen ska få en så fin yta som möjligt så bör man ta bort gammal färg eller lack.
Oavsett vilken bets man väljer så är det viktigt att man stryker ut den jämnt och flödigt. Därefter är det lätt att torka bort överflödig bets med en svamp. Om det är möjligt så ska man ha de betsade ytorna vågrätt under arbetets gång för att undvika rinningar. Vattenbaserad bets ska alltid lackas efteråt, görs inte detta så färgar betsen av sig när den kommer i kontakt med vatten. Det är även bra att lacka efter att man använt lackbets, för att lacken förstärker ytans tålighet, men det är inte ett måste.
Lasyr
Lasyr, eller lasur som det också heter, är en genomskinlig färg som gör att underlaget framträder fint. Det är bra att tänka på när man laserar att om underlaget, ytan man ska måla, är skadat på något vis så framträder skadorna oftast ännu mer eftersom färgen inte döljer dessa, så det är viktigt att se över ytan och åtgärda t.ex repor innan man börjar måla. Lasyr finns som vattenbaserat eller lacknafta och som fritidsmålare rekommenderas oftast den lacknaftabaserade varianten eftersom den inte torkar lika fort och därför ges man tid att rätta till eventuella missar på den målade ytan.
Om man ska lasera direkt på t.ex ohyvlat virke, som är starkt sugande, så kommer den målade ytan att skifta i flera olika nyanser och detta beror på att pigmentet i lasyren sugs in olika beroende på träets hårdhet. Vill man ha en jämnare färg så kan man grunda med en ofärgad lasyr, vilket gör att träet blir mer mättat, och därefter ta den kulör på lasyr man önskar.
En annan fördel med att grundmåla först är att det blir lättare att jämna ut eventuell överlappningsmålning och slippa de mörka skarvarna. Det är väldigt viktigt att inte måla över fält som redan är målade, det blir nämligen mörka ränder vid varje sådan överlappning så ha även en ren och luddfri trasa redo för att snabbt kunna torka av sådana missar. När lasyren har torkat bör man lackera en eller två gånger. Ytan blir då tåligare och lättare att hålla ren.
Bra redskap att ha till hands vid betsning
Verktyg:
- Slipkloss
- Rörpinne
- Penslar
- Hink
- Nagelborste eller liknande
- Skål eller gryta
- Svamp
Material:
- Skyddsplast
- Maskeringstejp
- Färgborttagningsmedel
- Slippapper
- Ammoniak
- Bets
- T-röd
- Lackfärg
- Luddfri trasa
Förarbete vid betsning
Som vi nämnt tidigare så är förarbetet väldigt viktigt för att få ett så bra resultat som möjligt och för att lyckas med det följer här nedan några punkter som kan vara till hjälp för att uppnå det:
- Täck underlaget med skyddsplast och ta bort eller maskeringstejpa eventuella metallbeslag.
- Slipa noga bort alla repor med ett fint slippapper i träets längdriktning.
- Avrunda alla vassa kanter med slippappret så att betsen får bättre fäste.
- Pensla med riktigt varmt vatten över den slipade ytan. Om ytan är helt eller delvis fet kan man tillsätta ett par matskedar ammoniak i vattnet.
- Låt träet lufttorka ordentligt.
- När träet har torkat ordentligt så har ådringen i träet rest sig så slipa ner ojämnheterna med ett väldigt fint slippapper.
- Borsta träet i längdriktningen för att få bort allt slipdamm.
Följer man dessa steg så kan man vara säker på att man gjort ett bra grundarbete för att lyckas med betsningen.
Några enkla tips på hur man betsar
När grundarbetet är gjort är det dags att börja betsa. Börja med att blanda till pulverbetsen enligt beskrivningen som följer med och vill man att betsen ska tränga in riktigt ordentligt kan man byta ut upp till hälften utav vattenmängden mot T-röd. Därefter gör man enkelt på följande vis:
- Stryk ut betsen med en pensel flödigt, snåla inte, i träets längdriktning. Ska man betsa större ytor kan det vara lättare att få en jämn yta med en svamp eller en målardyna.
- När man betsat färdigt är det viktigt att torka bort all överflödig bets. Använd en i vatten väl urvriden svamp och även nu torkar man i träets längdriktning.
- Pensla vatten på kapytor, då de alltid suger åt sig extra mycket bets, strax innan det är dags att betsa dessa. På så sätt förhindrar man att de suger åt sig så mycket.
- Om man tycker att färgnyansen är för ljus när första strykningen har torkat kan man enkelt stryka en gång till, för med varje lager bets blir kulören allt mer mättad.
- Lackera alltid en vattenbaserad betsyta eftersom den annars färgar av sig vid kontakt med vatten.
Användbara redskap vid lasering inom- och utomhus
Verktyg:
- Slipkloss
- Svamp
- Mjuk borste
- Planstrykare utav mohair
- Lackpenslar
- Fasadpenslar
- Piassavakvast
- Rotborste
- Spackelspade
- Skyddshandskar
- Trädgårdsslang och eventuellt en högtryckstvätt
Material:
- Målartvätt
- Lacknafta
- Finkornigt slippapper
- Luddfria trasor
- Klarlack
- Lasyr
- Träolja
- Kvistgrund
Lasera träytor inomhus
När man ska lasera träytorna inomhus så går man tillväga precis som med betsning, se ovan, med undantag för att man med lasyr stryker ut en jämn yta utan att överlappa, så att det blir mörka kanter, och man ser även till att det inte blir något överflöd av färgen eftersom man inte heller torkar efter med en svamp när man laserar. Efter att lasyren har torkat så klarlackar man minst en gång, helst två.
Lasera en befintlig träfasad utomhus
- Rengör ytan ordentligt med målartvätt och en borste. Skölj noga efter med trädgårdsslang eller allra helst en högtryckstvätt.
- När ytan torkat torkar man bort damm och andra löst sittande partiklar med en piassavakvast. Om ytan tidigare varit behandlad och har flagande ytor bör dessa rengöras med en rotborste.
- Skrapa bort eventuell kåda med en spackelspade och stoppa ny kåda från att komma fram med kvistgrund.
- Innan man börjar lasera utomhus ska alla kapytor behandlas med en särskild träolja för att förhindra fuktskador.
- För att undvika rinnmärken och fula skarvar bör man dela in större ytor som ska målas i mindre fält t.ex om fasaden har stående panel så stryker man ett par plankor i taget. Även liggande panel stryks planka för planka.