Fritidshus, sommarstuga, sommarhus, lantställe, semesterhus – ja, kärt barn har onekligen många namn. Människor har länge älskat dessa fritidshus och även om det är långt ifrån alla som äger ett så har de flesta någon relation till dem. Antingen känner man någon som har ett fritidshus, eller så har man haft ett, eller så hyr man ett. Om inte annat så har man väl högst troligen åtminstone sett ett.
Men vad är egentligen ett fritidshus, och hur skiljer det sig från ett vanligt hus? Vi har redan konstaterat att vi alla känner till fritidshus, men det är långt ifrån alla som kan förklara vad ett fritidshus egentligen är. Och vad är skillnaden mellan ett fritidshus och en villa? Ja, det ska vi ta reda på nu. Vi har nämligen kollat närmare på såväl fritidshus som villor, och nu ska vi på ett enkelt och tydligt sätt berätta om skillnaden.
Ett fritidshus är ett hus som är tänkt att användas tillfälligt, under kortare perioder. En villa är istället ett hus som är tänkt som permanent bostad.
Fritidshus är alltså avsedda att endast användas tillfälligt – vid semester och lov, till exempel. Men med det sagt så kan, och får, man även bo permanent i ett fritidshus. Det finns alltså ingenting som säger att man inte kan ha ett fritidshus som permanentbostad; men de är tänkta att användas periodvis och används oftast på det sättet.
Detsamma gäller egentligen villor; även om villor är tänka som permanenta bostäder så finns det ingenting som säger att man inte får använda en villa periodvis. Man kan alltså använda en villa som ett fritidshus, även om det är betydligt vanligare att man bor permanent i en villa och periodvis i ett fritidshus.
Skillnader utseendemässigt
Eftersom såväl fritidshus som villor kan se ut på många olika sätt, och användas på många olika sätt, är det svårt att peka ut tydliga skillnader mellan dessa. Dock går det förstås att säga vad som vanligtvis skiljer sig åt, så här får vi fokusera på generella skillnader – men det är viktigt att komma ihåg att det inte alltid stämmer, och att ett fritidshus kan se ut nästan hur som helst, och detsamma gäller villor.
Ofta är dock fritidshus mindre än villor, just eftersom de är tänkta som tillfällig bostad. Att ett fritidshus är omkring 40–60 kvadratmeter stort är vanligt, men de kan vara både mindre och större. En villa är oftast minst 100 kvadratmeter, men även de kan vara såväl mindre som större. Med andra ord kan det hända att ett stort fritidshus är större än en liten villa. Generellt är fritidshus dock mindre än villor.
Fritidshus är oftast enklare utrustade än villor, även detta på grund utav att man ofta bara bor där tillfälligt. En del fritidshus har ingen dusch eller toalett i huset, men det finns även fritidshus som är nästan lika utrustade som en vanlig bostad – med till exempel tvättmaskin och diskmaskin. Vanligtvis finns dock dusch och toalett, men inte tvättmaskin och diskmaskin – återigen eftersom man endast är där tillfälligt.
Dock kan man ju själv välja att sätta in både tvättmaskin och diskmaskin, men om man bara nyttjar fritidshuset några gånger per år så känns det förmodligen inte så nödvändigt. Om man däremot väljer att bo permanent i fritidshuset, eller är där under långa perioder, så blir det förstås betydligt mer nödvändigt att ha möjlighet att tvätta.
I övrigt finns sällan några större skillnader mellan fritidshus och villor. Ett fritidshus kan ligga i ett område med fritidshus, men även någon helt annanstans. Detsamma gäller förstås villor, de kan ligga i ett bostadsområde eller för sig självt. Däremot ligger fritidshus oftast inte i samhällen, som villor kan göra. Oftast ligger de en liten bit utanför en stad eller ort, längst en skogsväg eller liknande. De kan även ligga i skärgården eller i någon annan miljö, men sällan i städer eller samhällen.
Kan man bo permanent i ett fritidshus?
Som vi nämnde tidigare så kan man bo permanent i ett fritidshus i Sverige. Detta varierar dock mellan olika länder, men i Sverige får man bo i ett fritidshus permanent. Det finns dock en hel del som är viktigt att tänka på om man ska köpa eller bygga ett fritidshus och bo där permanent, eller om man redan har ett fritidshus och vill börja bo där på heltid.
För det första så bör huset vara vinterbonat. Om huset inte redan är isolerat så kan det vara en bra idé att isolera det, annars kan uppvärmningen bli väldigt dyr under vintern. Kolla även på vilken typ av uppvärmning som används, och välj gärna en billig sådan. El kan förstås kännas smidigt på många sätt, men om man bara använder det så blir det ofta väldigt dyrt. Överväg att investera i billigare uppvärmning, till exempel pellets eller bergvärme. Det sistnämnda är väldigt dyrt att installera, men ett bra alternativ om man tänkt bo kvar länge. Räkna på vad som blir bäst för just dig.
Andra saker som kan vara bra att tänka på är vägunderhåll, sophämtning, postutdelning, och liknande. Kolla upp att sådant fungerar även på vintern och vad du behöver göra för att det ska fungera. Du bör också meddela kommunen att du ska bo där året runt och då kan kommunen även meddela om det är något du bör tänka på.
Många saker skiljer sig även mellan olika kommuner och förstås beroende på vart huset är beläget. Om det till exempel står helt för sig själv, långt från andra hus, så kan det bli lite krångligare. Sedan ska du ha en annan försäkring när du bor permanent, nämligen vanlig villaförsäkring.
Vad ska man tänka på när man köper fritidshus eller villa?
Först och främst bör man räkna på det. Och räkna igen. Att göra en budget är väldigt viktigt. Om du köper en villa eller ett fritidshus som du tänkt bo i permanent så bör du räkna med sådant som resväg till jobbet, blir den längre – eller kanske kortare? Kommer det tillkomma andra nya utgifter i och med husköpet, eller tvärtom?
Om ni flyttar till större ytor innebär kanske flytten att ni kan säga upp förråd eller annan förvaring som ni har hyrt, och om ni flyttar från lägenhet till hus så kanske ni sparar in pengar på parkeringsplatser eller garage som ni har hyrt? Ta med allt i beräkningen, och se till att inte köpa allt för dyrt. Ni kommer förmodligen vilja ha lite pengar över till nöjen, sparkonton, och för att kunna unna sig lite extra ibland även efter flytten.
Läget
Läget är väldigt viktigt, oavsett om du ska bo där permanent eller inte. Läget är nämligen det som är svårast att ändra på; närmare bestämt omöjligt. Om du köper ett fritidshus vill du kanske inte att det ska ligga alltför långt bort, åtminstone inte om du vill kunna åka dit även på helgerna. Samtidigt bör du inte heller köpa ett fritidshus allt för nära, eftersom man gärna vill få miljöombyte när man åker till fritidshuset, och om det bara ligger ett par mil bort så blir det ju knappast något större miljöombyte.
Om du ska bo i huset permanent är läget nästan ännu viktigare; då ska du ju vara där hela tiden. Räkna lite på avstånd till jobb, skola, affärer, och liknande. Kolla på omgivningen och fundera över om det är så du vill bo. Det viktigaste är att man trivs, helt enkelt. Läget går som sagt inte att ändra på, så det är viktigt att man kommer kunna trivas på den platsen en tid framöver. Fokusera på sådant som är viktigt för dig eller er; om ni är beroende av bussar så är bussförbindelsen förstås viktig.
Årstider
Tänk också på att även om ni kollar på huset under sommaren så kommer det att bli vinter, och tvärtom. Försök föreställa dig hur det ser ut under andra årstider, och inte minst hur du kommer att trivas under andra årstider. Blir det för isolerat på vintern? Blir det för livligt på sommaren?
Husets skick om trädgård
Fundera också över renoveringsbehov och liknande och fundera över hur mycket du vill att det ska finnas att göra – och hur mycket du eller ni har tid med. Ta inte på er ett alltför stort projekt och köp ingenting som ni känner er osäkra på. Om ni däremot känner er helt okej med att det finns mycket att göra, att det kanske tillkommer överraskningar, att det kommer ta lång tid och bli dyrt – ja, då kan ni förstås köpa nästan vilket hus som helst, i vilket skick som helst. Om ni däremot vill att huset ska vara beboelig och inte behöva mer än möjligtvis nya tapeter eller en ommålning, då bör ni köpa ett hus som är i nästintill perfekt skick.
Med andra ord; utgå från hur mycket ni kan eller vill göra, och välj skick efter det. Självklart finns det fördelar med hus i sämre skick – de är billigare och ni kan själva bestämma exakt hur allt ska se ut. Istället är det tidskrävande, dyrt, och många gånger frustrerande. Tycker ni om att fixa lite, men vill samtidigt kunna bo i huset direkt och slippa lägga ned väldigt mycket tid och pengar, då bör ni helt enkelt leta efter ett hus med mindre renoveringsbehov.
Sammanfattning
Det finns ingen egentlig skillnad mellan fritidshus och villor. Fritidshus är dock tänkta som tillfälliga bostäder, för kortare perioder – så som semester och kanske helger. Villor är tänkta för permanentboende. Man kan dock bo permanent i ett fritidshus, eller tvärtom – ha en villa som fritidshus.
Ofta är fritidshus både mindre och enklare än villor, men det är inte alltid så. Den egentliga skillnaden är enbart att fritidshus är tänka som tillfälliga bostäder, medan villor är tänkta som permanenta bostäder.