Kär, förälskad, att älska någon, att ha känslor för någon, vara intresserad av någon, attraheras av någon… Ja, det är förstås inte lätt att skilja på alla begrepp. Många betyder dessutom samma sak, men vilka? Och vad betyder de? Något som gör detta, om möjligt, ännu krångligare är att åsikterna om vad begreppen betyder kan gå isär en del. Ofta menar man att många begrepp är olika stadier av en känsla, att det handlar om hur stark kärleken till någon är. Men i vilken ordning dessa ska rangordnas är inte heller helt tydligt, eftersom uppfattningarna om vart det börjar och slutar också går isär. Ibland menar man att kär är förstadiet till att bli förälskad, och ibland hör man det motsatta. Vad stämmer egentligen?
Vi tänkte försöka reda ut detta, ta en närmare titt på detta underbara ämne, förklara vad alla begrepp betyder och då främst begreppen ”kär” och ”förälskad”. För det är ju dessa begrepp som är allra klurigast att skilja på. Och även om detta kan kännas ganska oviktigt i det stora hela, så är det ju faktiskt en fördel att hålla koll på dessa begrepp. Så nästa gång du säger till någon att du är kär eller förälskad i honom eller henne, då vet du förhoppningsvis själv vad du menar.
Det finns inget definitivt svar på denna fråga, men orden i sig betyder i stort sett samma sak – de är alltså synonymer. Vanligtvis anses dock förälskelse vara något tillfälligt eller ett förstadium till kärlek, medan kär – kärlek - är någonting bestående.
Kär
För att förtydliga dessa ord och dess innebörd ska vi börja med att kolla närmare på vad de betyder. Enligt SAOB, Svenska akademiens ordbok, betyder kär följande:
” I. som är föremål för kärlek l. tillgivenhet l. uppskattning o. d.
- om person (l. ngt personifierat) l. djur: som man tycker mycket om l. sätter stort värde på; älskad, avhållen, dyrbar (för hjärtat l. känslan). Mina kära föräldrar. En kär anhörig, frände, gäst, vän.”
” vara varmt fäst vid ngn, hysa kärlek till l. högt uppskatta l. värdera ngn; numera i sht i fråga om kärlek mellan man o. kvinna; äv. (i religiös stil) i fråga om Guds (l. Jesus’) kärlek till människorna l. människornas kärlek till Gud (l. Jesus); äv. (ngt ålderdomligt) få (förr äv. vinna) ngn kär, bli varmt fäst vid ngn; numera bl. i fråga om kärlek mellan man o. kvinna: fatta kärlek till ngn.”
Här finns alltså en tydlig koppling till ”kärlek” och ”att älska”. Det är också tydligt att ordet förknippas med romantiska förhållanden, ”kärlek mellan man och kvinna” som man uttrycker det – men vi får anta att man helt enkelt syftar på en romantisk kärlek mellan två personer. Ovan nämns också att älska ett djur, en förälder, en vän, och så vidare. Här syftar man dock på begreppet ”kära”, exempelvis ”mina kära föräldrar” eller ”min käre vän” – något som knappast kan jämföras med meningar som ”jag är kär i dig” eller ”jag vill träffa någon och bli kär” och så vidare.
Från detta drar vi slutsatsen att ”kär” innebär att älska någon djupt på ett romantiskt sätt, alltså en pojkvän eller flickvän – eller man eller fru. Ordet i sig är ju dessutom första halvan av ordet ”kärlek”, en förkortning av det skulle man kunna säga. Dock är det viktigt att skilja på ”kär” och ”kära/käre”, eftersom dessa har helt olika innebörd. Här är det ordet ”kär” vi utforskar, och därmed får vi bortse från närliggande ord som har en helt annan betydelse.
Förälskad
Om vi går över till det andra order, förälskad, så säger samma ordbok följande:
” refl., förr äv. dep., i fråga om förhållandet mellan man o. kvinna: fatta l. gripas av (urspr.: häftig l. oemotståndlig) kärlek (till ngn), bliva förtjust l. betagen (i ngn), bli kär; ofta med bestämning inledd av prep. i (förr äv. till l. med), angivande den som ngn fattat kärlek till; i förb. med bestämning inledd av prep. i äv. i överförd anv.: bli förtjust i ngt, intagas l. hänföras av ngt.”
”a) i p. pf. ss. adj.: betagen l. kär (i ngn); förtjust (i ngt), intagen l. hänförd (av ngt). Vara förälskad i (förr äv. till) ngn. Han var över öronen förälskad, blindt förälskad, allvarligt förälskad (i henne). Förälskad i sitt eget jag.”
” b) ss. vbalsbst. -else, förhållande(t) l. tillstånd(et) att vara förälskad; äv. konkret, om föremålet för ngns kärlek.”
Vi kan ganska snabbt konstatera att det inte finns några närliggande ord här, så denna förklaring är tydligare. Man kan även se tydligt att orden har i princip samma innebörd; det handlar alltså om vad man känner för någon. Även här nämner man ”förhållandet mellan man och kvinna” – kärlek mellan två personer, helt enkelt. Båda orden syftar på en kärlek som inte är av vänskapligt slag, och inte heller en kärlek till föräldrar eller syskon och liknande.
Skillnad mellan kär och förälskad
Så den stora frågan är; finns det någon skillnad mellan kär och förälskad? Även om det tydligt framgår i ordboken att det är samma sak, så vill vi ändå påstå att det finns skillnader. Att ordboken beskriver orden på till stor del samma sätt innebär förstås att de betyder i stort sett samma sak, men det utesluter inte att det finns skillnader.
Dessutom måste man även beakta hur orden används, och inte enbart vad de betyder. Och här blir det förstås knepigt eftersom olika personer kan använda orden på olika sätt. Generellt skulle vi dock vilja påstå att den allmänna uppfattningen är att en förälskelse är lättare, och tillfällig. Till exempel en så kallad sommarförälskelse. Att vara kär innebär dock att man älskar någon, och det är ingenting som går över eller är tillfälligt. Att vara kär är alltså någonting som är bestående och djupare än en förälskelse. Det är kärlek, helt enkelt.
Nu kanske du tänker ”men jag har varit kär i flera personer och är det inte längre”. Ja, så tänker förmodligen många. Men om känslorna har försvunnit så var du inte kär, utan förälskad. Och som vi konstaterat tidigare så finns det många likheter, det innebär i princip samma sak och det kan kännas nästan likadant. Men den stora skillnaden är alltså att en förälskelse inte är bestående, den tar slut förr eller senare.
Så att vara kär och att vara förälskad innebär i stort sett detsamma, men en förälskelse har ett utgångsdatum – även om man inte vet det innan. Man kan förstås tro att det ska vara för alltid, men så tar det slut innan det ens har börjat. Eller så är det precis tvärtom; man tror att det är en tillfällig förälskelse, men inser sedan att det är den stora kärleken. Man skulle kunna säga att en förälskelse är förstadiet till kärlek; eller det kan vara det. Ibland visar det sig vara kärlek, och ibland förblir det bara en förälskelse. Det kan man aldrig veta helt säkert innan, utan det är någonting som tiden utvisar.
Men en förälskelse är inte på något sätt dåligt, tvärtom. Det kan vara lika fantastiskt, om än på ett annat sätt. En förälskelse är ofta kort och intensiv, men kan ändå ge väldigt mycket. Och även om det kan vara något som enbart handlar om att ha kul och man kanske inte ens vill att det ska bli mer än så, så kan det även vara fyllt av starka känslor och passion.
Det kanske allra mest fantastiska med förälskelse är just att den kan se ut på så många olika sätt. Det kan vara någonting som kommer från ingenstans, men medför starka känslor och sedan går över lika fort, men det kan också vara någonting som pågår en längre tid för att sedan långsamt försvinna. Det kan vara så kort som en dag, fyllt av fina ögonblick som lämnar dig med vackra minnen. Men det kan också vara när du spenderar flera månader med någon, upplever såväl vackra stunder som jobbiga gräl, och sedan ett långsamt farväl.
Vad innebär det att ha känslor för någon?
Det innebär helt enkelt att du känner något för en person, något mer än vänskaplig kärlek eller det du känner för dina föräldrar och syskon. Om man är i ett förhållande och älskar den man är tillsammans med så har man känslor för den personen, och är man kär eller förälskad i någon så har man känslor för den personen. Det innebär helt enkelt att man känner något extra för någon; annorlunda än det man känner för alla andra personer som man älskar eller tycker om.
Hur vet man att man är förälskad eller kär?
Det går egentligen inte att ge något tydligt svar på den frågan, det är helt enkelt någonting man bara vet. Man skulle kunna säga att om man ens behöver ställa den frågan så är man förmodligen inte kär. Men visst kan kärlek vara förvirrande, och alla har nog känt någon gång att man inte riktigt vet säkert om man är kär. Men att man känner så beror oftast på att man verkligen vill vara kär, men inte är det. Man vill helt enkelt tro att man är det. Eller också så är det precis tvärtom, man är kär men vill inte vara det.
Det låter kanske konstigt, men det stämmer faktiskt. Att man verkligen vill vara kär kan bero på att man längtar efter ett förhållande, att man inte tycker om att vara ensam, eller att man tycker väldigt bra om en person och önskar att man kunde bli kär i en sådan person, eller att den personen helt enkelt är kär i en och man inte vill såra honom eller henne.
Anledningar till att man inte vill vara kär kan till exempel vara att man blivit sårad tidigare och är rädd att bli det igen, att man är osäker på om personen man är kär i verkligen är en bra person eller att man helt enkelt inte vill ha ett förhållande egentligen – man kanske helt enkelt trivs bra som singel, eller har bestämt sig för att vara det ett tag, kanske har man precis lämnat ett förhållande eller så känner man helt enkelt att det är fel tid att gå in i ett förhållande.
Med tiden brukar det dock bli tydligt om man verkligen är kär. Det kan vara svårt att se klart ibland, av olika anledningar. Det bästa man kan göra är att ge det lite tid, och låta tiden utvisa hur det ligger till. Om man träffar personen ofta kan det kanske vara en bra idé att inte ses på ett tag, så att man får möjlighet att tänka och känna efter. Om man inte ses ofta är det kanske tvärtom, man behöver träffa personen och se hur man känner.
Hur vet man att någon annan är kär eller förälskad i en själv?
Det är faktiskt nästan omöjligt att helt säkert veta det, om personen inte säger det. Visst handlar kärlek minst lika mycket om det man visar, men om man inte har fått det bekräftat så är det svårt att veta om det handlar om kärlek eller om personen bara är snäll eller tycker om dig som vän. Att själv märka sådant är faktiskt svårare än vad det är för alla runtomkring att märka. Det vet du säkert redan. Kanske har du varit med om att alla har sagt ”han/hon är ju kär i dig, märker du inte det?” medan du själv inte alls trott att det var så. Och sedan visar det sig att det faktiskt stämde.
Det finns dock två saker som sägs kunna avslöja hur någon känner; och som ofta gör det också; hur personen kysser dig, till exempel. Detta märks kanske allra tydligast om ni har kysst varandra innan ni ens kände varandra, då har man ju någonting att jämföra med. Men om kyssteorin stämmer eller inte låter vi vara osagt.
Någonting som faktiskt är säkrare är blicken. Det syns verkligen i ögonen när någon är kär, i alla fall när personen ser på den som han eller hon är kär i. Detta märks också tydligast om ni har sett varandra i ögonen innan han eller hon blev kär i dig, så att du har något att jämföra med, men ibland är det så tydligt att det inte går att ta miste på. För även om det kan vara svårt att märka om någon är kär, så är det faktiskt också svårt att dölja att man är kär.
Men det enda sättet att veta helt säkert att någon är kär i dig är förstås att helt enkelt fråga personen rakt ut. Men då hänger det förstås på att personen talar sanning också, och att han eller hon faktiskt har hunnit inse att han eller hon är kär.
Kan man få någon annan att bli kär?
Nej, det kan man faktiskt inte. Och det finns ingen anledning att lägga till ”tyvärr”, för när allt kommer omkring så vill man inte få någon att bli kär. Antingen blir man det eller så blir man det inte, och om man inte blir det så är det helt enkelt inte meningen att det ska vara ni. Däremot kan man få någon att bli intresserad, men det behöver inte betyda att personen senare blir kär. Möjligtvis förälskad, men även detta är svårt att påverka. Känslor är helt enkelt ingenting vi kan styra över.
Hur får man en förälskelse att gå över?
Känslor är som sagt ingenting vi kan styra över, även om det finns stunder då man önskar att man kunde göra det. Det positiva här är dock att en förälskelse alltid går över av sig själv, förr eller senare. Sedan finns det såklart sådant som kan göra det lättare, och kanske få det att gå över fortare i bästa fall.
Det mest effektiva är att inte träffa personen. Om man fortsätter umgås med någon som man har känslor för så är det förstås inte lätt att glömma personen. Man kommer ständigt att påminnas om vad man föll för, och kanske kommer man även att ge sig själv falska förhoppningar. Utöver det så är det bästa att sysselsätta sig så mycket som möjligt, så att man helt enkelt inte har tid att tänka på personen eller sakna honom eller henne. Träffa vänner, hitta på roliga saker, ägna dig åt dina intressen, eller skaffa en ny hobby.
Hur påverkas vi av kärlek och förälskelse?
Vi påverkas faktiskt på väldigt många sätt – både fysiskt och psykiskt. Och även om vi kanske tänker att vi älskar med hjärtat så börjar kärleken i hjärnan. Vi älskar med hjärnan, kan man säga. Att man sedan känner det på olika sätt och i andra kroppsdelar, till exempel att hjärtat slår fortare, beror på att hjärnan skickar ut signaler. Så här förklarar Hjärnfonden det som händer när vi blir kära:
”Det limbiska systemet är den del av hjärnan där våra beteendeimpulser genereras. Nerverna här styrs av kemiska signaler och är helt avgörande för våra känslor. Under förälskelsefasen är det de kemiska signalämnena, vars uppgift är att överföra information mellan cellerna, som frigörs i ”känslohjärnan” och ger upphov till kraftiga känslor av njutning. Ett av ämnena som ligger bakom förälskelsen är dopamin. Att nivåerna av dopamin ökar i hjärnan hos en förälskad person har man kunnat studera i magnetkamera.
Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet står fast vid att kärleken sitter i hjärnan.
– Förälskelsefasen ser nästan ut som en beroendesjukdom, säger Åke Pålshammar, neuropsykolog vid Uppsala universitet. När dopaminet ”kickar in” i hjärnans belöningsområden vid förälskelse blir upplevelsen stark och mäktig och liknar faktiskt den som brukar finnas vid utvecklandet av ett beroende.
Om känslosystemet i hjärnan inte aktiveras så blir det heller inga känslor, då nerverna här är helt avgörande för våra känslor. Enligt Åke Pålshammar finns det inget fog för att säga att kärleken sitter i hjärtat. Den sitter i hjärnan.
Hjärtat regleras av nerver från hjärnan och när det behövs ger ”känslohjärnan” kommando till hjärtat att slå snabbare. Det sker helt automatiskt, både när man blir rädd och när man blir förälskad. Vi får även reaktioner i olika delar av kroppen som spänningar i magen, svettningar, och darrningar på rösten. Allt detta styrs av hjärnan, som också registrerar att sådana förändringar i kroppen sker. Den förälskade kan bli irrationell och göra helt oväntade saker när hjärnans förstånds- och kontrollområde (frontalloberna) loggar ut och lyckokänslorna tar över.”
Andra saker som händer när man blir kär är att hjärnans belöningssystem aktiveras, hjärtat slår långsammare, du kan få svårt att sova, vi blir snällare, maten smakar sötare och mycket annat. Med andra ord, kärlek är så mycket mer än en känsla. Det är faktiskt så mycket större än vad vi kan förstå – och det är någonting som händer på riktigt, inte bara något vi känner eller inbillar oss.
Sammanfattning
På många sätt är ”förälskad” och ”kär” samma sak – det känns på samma sätt, och båda begreppen innebär att man känner starkt för en annan person. Det handlar helt enkelt om romantiska känslor. Skillnaden är att en förälskelse är tillfälligt och tidsbegränsad, medan kärlek – eller att vara kär – är en djupare kärlek som inte går över. En förälskelse kan vara kortvarig eller långvarig, men den varar inte för evigt. Antingen leder den till äkta kärlek eller också så går den bara över.
En förälskelse kan alltså vara ett förstadium till kärlek, men det kan också vara någonting helt annat. Oavsett vilket så är den tidsbegränsad. Man kan vara förälskad en kort period eller en längre period, men inte för alltid. Förälskelser förknippas ofta med sommarflirtar, eller sommarförälskelse som det även kallas, men det är förstås inte bara på sommaren man kan bli förälskad. Många upplever dock att man lättare blir det just under sommaren.
Detta gör det ännu tydligare att förälskelse och kärlek är två olika saker; en förälskelse kan påverkas av olika omständigheter och behöver nödvändigtvis inte innehålla väldigt starka känslor, medan kärlek alltid innebär starka känslor och aldrig påverkas av omständigheter. När vi blir kära eller förälskade så börjar det inte i hjärtat, även om vi gärna vill tro det, utan det börjar i hjärnan. Hjärnan skickar sedan ut signaler som gör att vi känner kärleken eller förälskelsen i hela kroppen – hjärtat slår hårdare, vi får fjärilar i magen, maten kan smaka annorlunda, och så vidare.