Ja, stöld och snatteri är ju när man stjäl något ifrån någon, t.ex en privatperson eller en butik, men vad är skillnaden mellan snatteri och stöld? Finns det någon ekonomisk gräns för när man kan dömas för det ena eller andra? Vad är påföljden för snatteri och stöld? Spelar ålder någon roll om man skulle bli dömd för snatteri eller stöld?
Vad vi kan vara överens om är att stöld inte är något positivt för någon, varken för den som utför det eller för de som blir drabbade. Vi tittar på vad lagen säger angående snatteri och stöld, för att se vad som är skillnaden mellan dessa lagbrott och om värdet på det stulna spelar någon roll.
Stöld är när man tar pengar eller föremål från någon annan utan tillåtelse. Snatteri, även kallad ringa stöld, är den lägsta formen utav stöld där värdet på det stulna inte får överstiga 1000 kronor.
Stöld brukar enligt brottsbalken delas in i olika typer beroende på tillvägagångssättet och värdet på det som stjäls.
Snatteri, Ringa stöld
Snatteri är ett begrepp som man vanligtvis använder när man pratar om mindre stölder i butiker. I brottsbalken kallas snatteri numera för ringa stöld. För att klassas som snatteri i en butik får inte värdet utav den stulna varan eller varorna överstiga 1000 kronor.
För att butiken ska kunna ta någon för snatteri krävs det att personen tas utanför butiken med varan eller varorna på sig. Skulle det vara en privatperson som utsatts för ringa stöld, så är inte gränsen på värdet det samma som i en butik, utan man utgår då från fall till fall och på hur själva stölden har gått till.
Det vanligaste straffet för snatteri, ringa stöld, är böter, men enligt straffskalan kan personen även dömas till fängelse i högst 6 månader. I och med straffet snatteri, ringa stöld, får personen också en prick i belastningsregistret som försvinner efter 5 år.
Stöld
Stöld är när en person tar något som inte tillhör en själv utan någon annan. Det klassas som stöld om värdet överstiger 1000 kronor eller om det innebär skada för den drabbade. Med skada menas att det blir en kännbar påföljd, t.ex ekonomisk förlust eller sömnsvårigheter p.g.a brottet, för den drabbade. Straffet för stöld kan innebära fängelse i upp till 2 år. Prick i belastningsregistret stannar i 10 år efter att straffet avtjänats.
Grov stöld
Grov stöld utgår ifrån samma kriterier som stöld, men även hur stölden ägt rum. Har man t.ex gjort ett inbrott i någons bostad, om gärningsmannen burit vapen, eller om det är någon sak som en person bär på sig som stjäls, då klassas det som grov stöld eftersom man anser att den drabbade har utsatts för stor skada. Straffskalan för grov stöld är lägst 6 månader till högst 6 års fängelse. Efter avtjänat straff stannar en prick i belastningsregistret i 10 år.
Rån
Man kan dömas för rån om man samtidigt med stölden utsätter någon person för brott t.ex genom att med våld och hot förmå någon att genomföra någon sort utav penningöverföring, våld mot personen i samband med stöld, eller om gärningsmannen blir tagen på bar gärning under själva stölden och då börjar med hot och våldshandlingar.
Man kan alltså säga att rån är en form av stöld i samband med hot och våld. Fängelse i lägst 1 år upp till högst 6 år är straffet för rån och även här stannar pricken i belastningsregistret i 10 år efter avtjänat straff innan den tas bort.
Egenmäktigt förfarande
Egenmäktigt förfarande är en typ utav stöld, men i juridisk mening så kan bara fysiska föremål utav värde stjälas som t.ex konst, pengar, och bilar. Det innebär att en person som stjäl t.ex ett pass inte kan dömas för stöld då ett pass inte anses ha ett fysiskt värde på den legala marknaden, så straffet för detta blir egenmäktigt förfarande.
Egenmäktigt förfarande kan också vara att man hindrar någon från att kunna använda sina ägodelar t.ex genom att sätta ett lås på en cykel så ägaren inte kan använda den, eller att hindra någon från att komma fram till sin fastighet genom att blockera uppfarten till huset. Påföljden för egenmäktigt förfarande är böter eller fängelse i högst 1 år. Efter 10 år tas pricken bort från belastningsregistret.
Vad gör butiker för att skydda sig mot snatterier?
Många butiker gör vad de kan för att förhindra snatteri i deras butiker eftersom det innebär stora förluster för ägarna om snatteri skulle kunna begås obemärkt. För att kunna se avvikelser så sker regelbunden inventering och granskning utav kassaregister för att på så sätt kunna göra åtgärder om det skulle behövas. Andra förebyggande åtgärder en butik kan göra kan vara:
- Kameraövervakning
- Stöldskyddsmärkning
- Elektroniska varularm
- Inbrottslarm
- Civil butikskontrollant
- Väktare
- Tomma kartonger så att varan måste hämtas i kassan
- Speglar
- Varor inlåsta i glasskåp
Vad kan straffet bli för ungdomar som begår brott?
Är man under 15 år och begår någon form utav brott pratar polisen och socialtjänsten med vårdnadshavarna. Har man däremot fyllt 15 år och bryter mot lagen så kan man få ett straff enligt svensk lag. Det finns särskilda straff som bara är för unga personer mellan 15 och 18 år.
- Straffvarning, kan ungdomen få om de är under 18 år och inte är straffad sedan tidigare. Detta tillämpas om brottet inte anses så allvarligt, t.ex om de stulit saker som inte anses så värdefulla. Det innebär att det inte händer någonting denna gång, men skulle ungdomen begå brott igen så kan de straffas för båda brotten samtidigt.
- Villkorlig dom, som betyder att ungdomen får en tid på 2 år då de måste sköta sig och inte begå några brott. Sköter de inte det så blir det ny rättegång och ungdomen får ett nytt straff.
- Ungdomstjänst, som innebär att ungdomen får jobba gratis för något som hjälper andra, t.ex inom någon idrottsförening eller inom äldrevården.
- Ungdomsvård, betyder att ungdomen måste följa vissa regler som socialtjänsten bestämmer. Det kan t.ex vara att gå och lämna urinprover eller gå för att prata med någon vissa dagar.
- Sluten ungdomsvård, innebär att om ungdomen gjort sig skyldig till ett riktigt grovt brott, som t.ex mord eller våldtäkt, blir de inlåsta på ett ställe med andra ungdomar och får gå i skolan på det stället.
Ungdomar kan också dömas till böter, betala pengar som straff, för ett brott de begått. Är man mellan 18 och 21 år så får man samma sorts straff som vuxna, men lite mildare eftersom man fortfarande anses som väldigt ung.
Sammanfattning
Stöld är när man tar pengar eller andra föremål utan tillåtelse från någon. Snatteri kallas idag för ringa stöld och innebär att varan eller varorna som har stulits inte får överstiga ett visst värde. Utifrån vad man stulit, hur mycket värdet är på det man stulit och tillvägagångssättet, så bestäms det om brottet ska klassas för ringa stöld, egenmäktigt förfarande, stöld, grov stöld, eller rån och även utifrån det så bestäms straffpåföljden.
Ungdomar som är mellan 15 och 18 år och begår brott ska enligt svensk lag dömas till ett straff och de finns olika typer, som t.ex straffvarning, ungdomstjänst, ungdomsvård, och sluten ungdomsvård. Är de under 15 år så pratar polis och socialtjänst med vårdnadshavarna. För ungdomar mellan 18 och 21 år gäller samma straff som för vuxna, men med en lite mildare straffpåföljd.