Finns det någon bättre aktivitet en stormig höstkväll än att krypa ned i soffan med en stor skål chips och se en spännande eller läskig film? Förmodligen inte! Om man är lättskrämd kan det vara bra att ha sällskap av någon, men är man lite modig kan man med fördel titta själv. Det gör ju det hela ännu mer skrämmande, om man är en sådan som gillar skräckfilmer – och om man vågar det, vill säga?
Men nästan alla har nog någon gång funderat på vad det är för skillnad mellan skräck och thriller – och även andra genrer. Och vem har väl inte sagt ”Jag vill se en riktigt läskig film ikväll”, varpå vännerna föreslår en thriller? Eller kanske precis tvärtom – man känner inte för något allt för läskigt utan snarare spännande och vill se en thriller, och då startar de den mest obehagliga skräckfilm som någonsin gjorts.
Därför ska vi nu reda ut detta, och svara på vad som egentligen är skillnaden mellan skräck och thriller. Och sedan har man två alternativ för att undvika missförstånd i framtiden; antingen ger man vännerna en lektion i dessa genres och dess skillnader, eller också så säger man en filmtitel istället för en genre nästa gång man önskar film.
En skräckfilm är ofta läskig eller obehaglig på något sätt och ska väcka känslor hos tittaren, och många skräckfilmer handlar om någonting övernaturligt. Thrillers är snarare spännande, och kan liknas vid en obehaglig deckare, men fokuserar inte på själva morden och måste inte heller nödvändigtvis innehålla mord.
En skräckfilm ska väcka känslor hos den som tittar; man ska känna obehag, rädsla, skräck, spänning, och/eller bli äcklad. Ofta – men inte alltid – handlar skräckfilmer om någonting övernaturligt så som spöken, demoner, varulvar, vampyrer, zombies, förbannelser, ondska, utomjordingar, och så vidare.
Skräckfilmer kan också handla om mer naturliga saker, så som massmördare och liknande, men då fokuserar man på morden och inte på mordutredningen. En skräckfilm med mord handlar dessutom oftast – om inte alltid – om väldigt extraordinära mord, sådant som kanske aldrig ens hänt i verkligheten. Andra gånger är det inspirerat utav verkliga mord som varit väldigt häpnadsväckande.
Thrillers är snarare spännande än läskiga, men många thrillers kan liknas vid obehagliga deckare. De är dock mer verkliga än skräckfilmer och innehåller inget övernaturligt. Ofta handlar de dock om mord, men då mer realistiska sådana och man fokuserar på mordutredningen och inte på själva mordet/morden. Här är det snarare tvärtom; ibland får man inte ens se morden ske, utan får bara höra eller på annat sätt förstå att ett mord har begåtts.
Precis som skräckfilmer så kan en thriller ibland handla om mord som har skett i verkligheten, men fortfarande utan att fokusera på morden i sig. Dessa mord har ofta varit spektakulära på andra sätt; en oväntad mördare, till exempel, som gör det mer intressant att följa mordutredningen. Att det finns många frågetecken i mordutredningen eller att många hemligheter kommer fram är andra saker som kan göra det intressant att fokusera på själva mordutredningen istället för mordet eller morden, oavsett om filmen handlar om mord som har skett på riktigt eller är fiktiv.
Som sagt så behöver det inte förekomma mord i en thriller, även om det är vanligt. Det viktigaste, som gör filmen till en thriller, är att den är spännande. I vissa fall kan det handla om försvinnanden och liknande. Det kan vara svårt att skilja mellan en thriller och en dramafilm, då även draman ofta är spännande. En thriller är dock spännande på ett lite obehagligt eller mystiskt sätt, medan en dramafilm snarare är intressant och handlar mycket om känslor och relationer samt karaktärernas personliga utveckling.
Det finns även något som kallas för psykologiska thrillers och det räknas som en subgenre till deckare. Psykologiska thrillers fokuserar på ondska, hämnd, och tragisk ironi – ofta med något skräckinslag. Dessa är alltså mer obehagliga och skrämmande och här går man även in på mördarens historia och varför han begår brotten, och kan inkludera både sociala och psykologiska faktorer. En psykologisk thriller går alltså mer på djupet och psykologi är en nödvändig faktor, vilket det inte alltid är i andra thrillers.
Är rysare samma sak som skräck?
Båda ja och nej, egentligen. Samma sak är det inte, men man kan säga att rysare är en form av skräck – en underkategori eller mer specifik kategori, helt enkelt. Precis som psykologiska thrillers så inriktar sig rysare på mer specifika områden inom skräckgenren, nämligen mer ”klassisk” skräck, ofta om spöken och liknande.
Ofta använder man ordet rysare när man syftar på skräck, många tror alltså att det är olika ord som betyder samma sak. Detta stämmer alltså inte, då rysare har en mer specifik inriktning. En rysare kan dessutom snarare vara en thriller än en skräckfilm, men då en mer obehaglig och skrämmande sådan. Många rysare är alltså lite av ett mellanting mellan skräck och thriller. För att ge några exempel på filmer som räknas som rysare kan vi nämna till exempel Psycho, Det spökar på Hill House, The Shining, Poltergeist, När lammen tystnar, Sjätte sinnet, Besatt, och The Mist.
Det är alltså ganska tydligt att en rysare är någonting mellan en skräckfilm och en thriller, ibland mer åt det ena eller andra hållet och ibland precis mellan dessa genrer. Det ska dock finnas en obehaglig, kuslig, och lite skrämmande känsla i filmerna – mer än i en vanlig thriller, men kanske inte alltid lika mycket som i en skräckfilm.
Några exempel på kända skräckfilmer
1408
En amerikansk film från 2007, regisserad av svensken Mikael Håfström. Den här filmen är, liksom många andra filmer inom samma och närliggande genrer, baserad på en novell av Stephen King. John Cusack spelar huvudrollen som en författare som skriver om hemsökta platser och tillbringar en natt i rum 1408 på Dolphin Hotel. Filmen har två slut; ett som visades när filmen gick på bio och ett annat som man använde när man släppte filmen.
The Grudge
Den här filmen finns det även två uppföljare till, dock visades den sista filmen aldrig på bio utan släpptes bara som film. Den första filmen kom 2004 och handlar om en amerikansk utbytesstudent i Tokyo som vårdar en gammal kvinna i dennes hem – som är hemsökt.
The Conjuring
Filmen kom 2013 och det finns såväl en uppföljare som en spinoff på filmen. Detta räknas som en ”skräckthriller”, även om de flesta nog skulle anse att det är mer en skräckfilm än en thriller. Filmen bygger på en sann berättelse och handlar om ett hemsökt hus som Ed och Lorraine Warren undersökte.
The Ring
Ingen har väl missat The Ring som kom 2002, och fick en uppföljare 2005. Filmen är en nyinspelning av japanska Ringu från 1998 och handlar om en film med en förbannelse – de som ser filmen dör inom en vecka - i filmen alltså. The Ring ska dock vara säker att se. Om man vågar.
Terror på Elm Street
En klassiker från 80-talet som fick flera uppföljare och som man även har gjort nyinspelning på. Här ser vi Robert Englund som Freddy Krueger som hemsöker drömmar – och de som blivit mördade av Freddy Krueger i en dröm dör sedan på märkliga sätt.
Några exempel på kända thrillers
Lida
Även detta är en film som gjordes efter en av Stephen Kings romaner. Denna film är från 1990 och handlar om en framgångsrik författare som är med om en bilolycka. När han vaknar är han hemma hos en kvinna som räddat honom, och hon gör allt för att behålla honom där.
När lammen tystnar
När en seriemördare kidnappar, mördar, och skinnflår unga kvinnor så tar polisen hjälp av den inspärrade, psykopatiska mördaren Hannibal Lecter. Filmen är från 1991 och är en kriminalthriller.
Sjätte sinnet
En film från 1999 som handlar om en 9-årig pojke som skickas till en barnpsykolog eftersom han är rädd och förvirrad. Han berättar att han kan se och tala med de döda. Filmen är känd för sitt intressanta slut, men ifall någon har missat filmen – eller glömt bort hur den slutar och vill se den igen – så ska vi inte avslöja slutet. Vi kan dock säga att det är en spännande och sevärd film!
Secret window
En dramathriller från 2004 med Johnny Depp i huvudrollen. Även denna film är baserad på en novell av Stephen King, och handlar om författaren Rainey som anklagas för plagiat. Den som anklagar honom blir såväl hotfull som våldsam och Rainey tar hjälp av en privatdetektiv. Men det visar sig att han inte kan lita på någon, och att ingenting är som han tror.
Shutter Island
En psykologisk thriller från 2009 med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, som är baserad på Dennis Lehanes bästsäljande bok. Filmen handlar om en mordisk mentalpatient som har rymt från ett mentalsjukhus, beläget på en ö. Man tror att patienten gömmer sig på ön, och en kriminalkommissarie skickas dit för att hitta henne. Det visar sig att mentalsjukhuset bär på många mörka hemligheter.
Sammanfattning
Skräck och thriller är två olika genrer, även om de ibland kan vara mycket lika. En skräckfilm är läskigare, medan en thriller är mer spännande. Man kan säga att kriteriet för en skräckfilm är att den är skrämmande och kriteriet för en thriller är att den är spännande. Sedan kan såklart en thriller vara skrämmande, och en skräckfilm är ofta spännande – men är filmen främst spännande så är det ofta en thriller, och en film som framför allt är skrämmande är ofta en skräckfilm.
En thriller som handlar om en mördare inriktar sig främst på själva mördaren och mordutredningen, medan en skräckfilm som handlar om en mördare inriktar sig på morden. När det gäller thrillers är det vanligt att de handlar om just mord, men de kan även handla om andra saker – mystiska försvinnanden, till exempel. Skräckfilmer kan handla om en stor mängd olika saker – spöken, demoner, vampyrer, utomjordingar, zombies, förbannelser, och så vidare.
Man kan även säga att en skräckfilm oftast är overklig i någon omfattning, även när de handlar om sådant som mord så är de ofta overkliga och i princip alltid fiktiva. Thrillers är ofta mer realistiska och ibland även baserade på verkliga händelser. De handlar alltså oftast om sådant som skulle kunna hända, eller rentav har hänt.