Olika former av ull förekommer ofta i kläder vi köper eller har i garderoben. Och med olika former menar vi verkligen olika former, för många olika varianter finns det; merinoull, vanlig ull, bomull, syntetisk ull, och så vidare. De olika materialen har olika egenskaper och passar därför bättre för vissa typer av klädesplagg. Just ull och bomull används i liknande typer av plagg och förekommer ofta i kläder som är gjorda för olika aktiviteter och sporter, för utomhusbruk, och bekvämlighetsplagg.
Just av den anledningen, alltså att de ofta förekommer i samma typer av kläder, är det lätt hänt att man blandar ihop de två med varandra. Eller så kanske man till och med tror att det är samma sak, men så är det faktiskt inte riktigt.
Trots att de två är ganska lika, och att de fungerar på liknande sätt med likartade egenskaper, finns det en hel del saker som gör att de skiljer sig åt rätt rejält. Eller rejält och rejält, men det finns i alla fall några skillnader. Framförallt när det gäller kvalité och egenskaper. Vi tycker att det är viktigt att man vet om denna skillnad, då det kan komma till stor hjälp när man ska välja kläder av ett visst material. Därför kommer denna artikel handla om just det; vad som är skillnaden mellan ull och bomull.
Kortfattat kan man säga att skillnaden mellan ull och bomull ligger framförallt i dess ursprung; bomull kommer från en växt och ull kommer från ett djur. Sen handlar det också om deras olika kvalitéer, så som att ull andas och transporterar fukt bättre. En lite mer utförlig förklaring kommer längre ner!
Med andra ord kan det göra väldigt stor skillnad för komfort, funktion, användarvänlighet, hållbarhet, och även pris beroende på om man köper kläder i bomull eller ull. Vi hoppas att denna artikel kan vara till behjälplighet för era framtida klädval och att ni förstår vilken skillnad det faktiskt kan vara!
Vad är ull?
Innan vi går in lite mer i detalj på vad de faktiska skillnaderna är mellan bomull och ull tänkte vi berätta lite mer om de två material för sig. Detta för att ni ska få en bättre helhetsuppfattning om vilka material det är vi pratar om, vilka egenskaper de har, hur de kan användas, och så vidare.
Så varför inte börja med att förklara lite mer om ull!? Låt oss bara börja med att förklara att vi är väl medvetna om det finns en hel del myter om just ull, men det tänkte vi gå in mer på lite senare. Istället kan det vara intressant att börja med ursprung, tillverkning, egenskaper, användning, o.s.v.
Ullets ursprung
Faktiskt tror man att ull är den äldsta varianten när det kommer till textila råvaror, alltså att det är det materialet som man började använda tidigast i utvecklingen av textilier. Det finns olika typer av ull då det kan komma från olika djur. Det vanligaste är att man använder ull från får, men man kan också göra ull från håret på kanin, lama, alpacka, kamel.
Däremot försöker man med dessa djurhår efterlikna egenskaperna i fårull, så får är liksom det ursprungliga djuret för ulltillverkning. Egenskaperna och uppbyggnaden är ungefär det samma oavsett vilket hår ullet är tillverkat av, men det är alltså ursprunget som varierar.
Tillverkning
Ull tillverkar man genom att man spinner djurhåret. Beroende på vilken textur och typ av ull man ska göra så kan håret antingen spinnas till tråd eller garn. I somliga fall kan man också tova djurhåret, men det är inte lika vanligt.
Om man använder återvunnen ull kallar man det för konstull eller rivull, något som kan vara bra att veta om när ni läser informationslappen på kläderna. Däremot används inte återvunnen ull lika mycket idag tyvärr.
Egenskaper
När det gäller ullets egenskaper så kan dessa variera beroende på vilken typ av djurhår det handlar om, för som sagt så finns det olika djurhårstyper som man använder beroende på tillgång, efterfrågan, och kvalité. De olika djurhåren är uppbyggda på lite olika sätt, men oftast består djurens päls av bottenull och täckhår. Dessa två ”lager” är av olika textur, där den förstnämnda är fördelaktig att använda då den både är mjukare och har kortare fibrer. Därav har man börjat avla fram djur, framförallt får, där pälsen nästan bara består av bottenull.
Eftersom bottenullen är bäst att använda i bland annat kläder har det lett till en ökad efterfrågan av det. Just för att ull har en så speciell textur skiljer det sig från andra textila material, vilket har gjort att ullet i sig står för en nästintill egen industriutveckling. Det är nämligen så att ull är ett i förhållande rätt känsligt material som inte tål så mycket uttöjning eller drag i en viss längdriktning. Det kanske låter konstigt, men ullet fungerar alltså inte som andra material och kräver därför speciella tillverkningsmetoder, tillvägagångssätt, och kunskaper.
Olika kvalitéer
Som sagt så varierar kvalitén på ullet beroende på från vilket djur det kommer ifrån. Eftersom fårull är den vanligaste typen, och det som egentligen klassas som ”riktig ull”, så tänkte vi bara gå in lite snabbt på vad det är som avgör de olika kvalitéerna.
Egentligen handlar det om tre faktorer; typ av får, ullets placering på fåret, och när fåret klipptes. Beroende på dessa faktorer kan ullet få olika texturer, egenskaper, och bättre eller sämre hållbarhet. Ju högre kvalité desto längre och tunnare blir fibrerna, vilket gör att ullet i sig känns både lättare och mjukare, samt att det tål mer!
Användning
Att ull ofta används i kläder är nog inte något som kommer som en chock, för faktum är att det kan användas till väldigt mycket med ett väldigt bra resultat. Vanligast är att ull förekommer i aktivitets- och sportplagg som ska kunna hålla värme, samtidigt som det andas och transporterar bort fukt när det behövs.
Att använda underställ och liknande plagg gjorda av ull är därför ett mycket bra alternativ just på grund av dess flexibla egenskaper. Däremot bör man alltid hellre välja kvalité före kvantitet om möjlighet finns, något som även gäller vid inköp av ullkläder.
Myter om ull
Som vi snuddade på lite snabbt tidigare så finns det ju en hel del myter om ull och dessa tänkte vi reda ut! Ull är ett väldigt omtalat material med ett gäng delade åsikter på både gott och ont; ”det kan bara användas på vintern”, ”det kliar” och ”det kan inte tvättas” är bara några av de myter som finns om ull och vi är här för att bevisa på motsatsen.
Ull är ett mycket bra material med flera fantastiska egenskaper och användningsområden, så vi önskar att denna okunskap om materialet minskar med tiden. Här har ni några av de myter om ull som faktiskt inte stämmer:
”Ull kan bara användas när det är kallt ute”
Att ull bara skulle kunna användas när det är kallt ute, för annars blir det för varmt är en myt som genast måste få ett stopp. Ull är ett mycket flexibelt och anpassningsbart material som har temperaturreglerande egenskaper, vilket innebär att det fungerar utmärkt att använda både när det är varmt och kallt.
När det är kallt hjälper ullet till att isolera värmen så att du inte fryser lika lätt. När det är varmt andas plagget istället så att värme och fukt kan släppas ut, vilket gör att det hjälper till med nedkylning och ventilering så att du håller dig torr. Med andra ord kan ullkläder användas oavsett väder och årstid och där har vi beviset!
”Ull kan inte tvättas”
När man tänker på blöt ull får nog de flesta upp en bild av den där kliande ylletröjan man hade som liten och som inte luktade särskilt gott om den blev blöt eller hade tvättats. Så att denna myt om att ull inte kan tvättas finns är ju inte konstigt, men den är inte korrekt. Att ullkläder är känsliga är däremot något som stämmer mer överens med verkligheten, för så är det. Men bara för det måste man inte vara ett tvättproffs för att inte förstöra kläderna, vilket många verkar tro.
Beroende på vilken typ av ullkläder man använder kan tvättanvisningarna skilja sig åt en aning, men så länge man följer instruktionerna om grader och tvättmedel är det inte svårare än att tvätta vanliga kläder. I somliga fall krävs det att man använder ett specifikt ulltvättmedel, men mer än så brukar det inte vara. Tänk dock på att inte låta ullkläderna ligga i blöt, då kan de förstöras. Annars är det bara att köra på, och gör man som rekommenderat är risken minimal både för att kläderna ska krympa och att de ska lukta illa!
”Ull kliar”
Denna myt kommer nog också från samma minnesbild som ovan; den kliande ylletröjan man hade som barn. Och så kanske det var då, att ullkläder kliade och stack, vilket gjorde att de var väldigt osköna att ha på sig. Däremot finns det en helt annan kvalité på ull idag och de flesta ullkläder kliar alltså inte.
Sen kan det också bero på vilken typ av djurhår det är tillverkat av, samt hur det är behandlat, men idag är det i alla fall vanligare att ullet inte kliar än att det gör det. Är du osäker kan du prova hur plagget känns mot huden. Tänk dock på att ullkläder känns bättre när de har värmts upp lite och liksom lagt sig runt kroppen, så det kan vara värt att testa det i några minuter innan du avgör din ståndpunkt!
Fördelar med ull
Och när vi ändå är inne på att spräcka myter så kan vi passa på att nämna några av de fantastiska fördelarna som finns med ull. För det finns faktiskt en hel del, utöver det vi redan gått igenom. Här har ni dem:
Miljövänligt material
En av de riktigt positiva sakerna med ull är att materialet är förnybart till 100%, samt att det är 100% naturligt. Det innebär att det är ett av de mest hållbara materialen man kan använda.
- Transporterar fukt
Ull är också mycket praktiskt att använda i kläder då det transporterar fukt. Det gör att det både håller dig varm när det är kallt, och tvärtom. Med andra ord är det ett ypperligt material att ha närmast kroppen, både för barn och vuxna!
Ull har bakteriehämmande egenskaper
Detta innebär att ullkläder inte kommer lukta illa även om du skulle svettas, men till en viss gräns såklart. Därför är det ett mycket bra val av material till kläder som används på delar av kroppen där man ofta svettas, så som fötter, de privata delarna, och armhålorna. Även brösten brukar vara ett utsatt område för tjejer. Använder du ullkläder på dessa ställen av kroppen kommer kläderna alltså inte lukta lika mycket svett om du skulle svettas. Med andra ord är det lättare att både hålla sig själv och kläderna fräschare!
Det är lätt att hålla rent
Något som framförallt kommer uppskattas hos dem som inte gillar att tvätta är att ullkläder nästan rengör sig självt. Eller inte riktigt, men det är i alla fall väldigt lätt att hålla rent då det är självrenande. Detta innebär att ullkläder inte behöver tvättas alls lika ofta som andra material och det är alltså inte nödvändigt att tvätta dem efter varje användning trots att man blivit svettig. Däremot mår det inte dåligt av att vädras efter att man använt dem, men det är ju inte så jobbigt!
Vad är bomull?
Efter ett långt utlägg om ull och vad det är så är det dags att gå in på vår andra kandidat i fråga; bomull. Skillnaderna mellan de två materialen är faktiskt rätt stora, men just det kommer vi till längre ner.
Bomullets ursprung
Låt oss börja med att gå in på var bomullet kommer ifrån, vilket nog är den största skillnaden mellan de två typerna. Bomull, till skillnad från ull, kommer från växter, närmare bestämt växter från bomullssläktet. Om ni har sett en bomullsplanta vet ni nog vilken del av den som skördas. Om inte så är det den ”fluffiga” delen som man tar, alltså det som sitter längst ut på varje gren runt fröna. Bomull består alltså av växtfibrer, vilket innebär att materialet har en annan yta och textur.
Tillverkning
Bomullet kommer ju från bomullsväxter, alltså är det en råvara som plockas från växten innan man kan använda det. Hur själva tillverkningen sen går till beror helt enkelt på vad man ska tillverka. Det vi garanterat vet är att bomullsodlingar har en otroligt dålig påverkan på miljön då det går åt flera tusen liter vatten vid produktion. Närmare bestämt kan det gå åt uppemot 20.000 liter vatten för 1 ynka kilo bomull, och det kan nog vem som helst räkna ut att det inte är särskilt bra.
Sen använder man också en hel del bekämpningsmedel och gödningsmedel vid odlingen samt mycket kemikalier vid produktionen, som i sin tur försämrar kvalitén på vattnet för dem som bor i området. Inte särskilt trevligt! Om du vill göra ett miljövänligare val ska du rikta in dig på produkter av miljömärkt och ekologisk bomull, det är betydligt mindre skadligt på miljön.
Egenskaper
Bomull har lite andra egenskaper än ull och man kan faktiskt nästan säga att de är motsatsen till varandra. För det första är bomull väldigt slittåligt, vilket ull inte är lika bra på. På senare tid har ullets tålighet förbättrats, men eftersom bomull består av starkare fibrer klarar det av betydligt mycket mer slit.
Bomull tål också att tvättas mer än vad ull gör, vilket också hänger ihop med dess höga slitstyrka. Det har också en mycket fördelaktig egenskap i varma klimat då det agerar svalkande, vilket är uppskattat hos många användare. Detta är ju i och för sig också en egenskap som ullet har, men faktiskt inte lika bra.
Användning
Precis som ull används bomull vanligen i olika typer av kläder, men förekommer också ofta i andra typer av textilier som vi har i hemmet. Många tycker att det är bra med aktivitets- och sportkläder i bomull, men faktum är att det inte är i närheten av så bra som ull i det laget.
Bomull transporter inte fukt, utan istället suger det upp det och kyler ner kroppen om det är kallt ute. Det är inte heller ett material som andas särskilt bra och alltså ventileras inte luften, vilket också bidrar till nedkylning. Om det däremot är varmt ute verkar det nedkylande, så där har vi en fördel.
Vad är skillnaden mellan ull och bomull?
Nu när vi har lite bättre koll på de två olika materialen kan vi gå in på den huvudsakliga frågan; vad är egentligen skillnaden mellan ull och bomull? Som vi nämnde i inledningen handlar det till största del om hur man ”skördar” materialet, samt deras olika egenskaper.
Men för att man lättare ska kunna få en mer konkret och sammanfattad överblick av de hela så tänkte jag att vi radar upp dem efter varandra. Så här har ni skillnaderna mellan ull och bomull:
Olika ursprung
Som sagt; bomull kommer från växter, medan ull kommer från djur. Ull är alltså hår, medan bomull består av växtfibrer. Man behöver inte säga så mycket mer än så för att förstå att ursprunget är rätt så olika.
Olika egenskaper
Detta har vi också nämnt förut, men deras egenskaper när det gäller att transportera fukt och ventilera luft är raka motsatsen. Ull är temperaturreglerande och anpassar sig därför efter temperaturer både i luften och på din kropp. Det innebär att kläder av ull transporterar fukt och svett från kroppen, samtidigt som det andas och ventilerar luften.
När det är varmt verkar ull isolerande för att hålla inne värmen. Så oavsett om det är kallt eller varmt ute, om du är torr eller svettig kommer ullkläderna hålla dig vid den temperatur som är behagligast. Bomull däremot kan inte transportera fukt, vilket gör att det lätt kyler ner kroppen trots att det är kallt ute. Detta gör i sin tur att det inte verkar särskilt värmeisolerande så vida man inte är helt torr på kroppen. Att ventilera när det är varmt är dock bomullet bra på!
Tvättas på olika sätt
Vi snuddade vi punkten om att ull kan vara lite krångligt att tvätta då det kan krävas specifika tvättmedel och att man är mycket försiktig. Detta skiljer sig från bomullen som kan tvättas precis som vilka andra kläder som helst, alltså bara rakt upp och ner i tvättmaskinen.
Däremot rekommenderar vi dig att alltid kolla tvättinstruktionerna innan du lägger in plaggen i tvättmaskinen. Ibland krävs det andra tvättmedel och specifika gradtal trots att det är ett ”helt vanligt plagg”.
Materialet
En annan skillnad är hur materialet ”beter sig”. Med det syftar vi på det faktum att ull är mycket elastiskt och har lätt att återgå till sin ursprungliga form om det skulle bli uttöjt eller krympas. Bomull är inte det, utan det är vad man kallar för stumt; har det väl fått en form så stannar det där.
Finns det några likheter?
Dessa tre punkter är de skillnaderna som är mest påtagliga mellan ull och bomull och som är av någon betydelse i valet av klädmaterial. Det bästa för att välja rätt material till dina kläder är att tänka efter vad och när du ska använda dem, samt hur ofta.
Vill du ha ett flexibelt och mångsidigt plagg som funkar vid nästan alla aktiviteter är ull att föredra. Bomull kan vara bättre om du ska köpa plagg som ska användas när det är väldigt varmt. Faktiskt så har de två olika materialen några likheter som också kan vara bra att veta om:
De båda består av 100% naturliga fibrer; bomull är en naturlig växt och ull är något som växer naturligt på djur.
De båda materialen andas, fast på två olika sätt kan man säga; ull andas både när det är varmt och kallt, medan bomull bara andas när det är varmt ute.
De båda kan användas på dem som har känslig hy. Dock kan det vara bra att prova plagget innan det köps för att vara säker på att det känns skönt. Merinoull är speciellt bra för dem med känslig hy och det är extra bekvämt på huden!