Frukter och grönsaker är livsmedel som hör till mångas veckoliga inköp och vardagliga måltider. De två brukar ofta kopplas samman och tillhöra samma segment i mataffärer, på marknader, och även i en hel del kylskåp - ”frukt och grönt”, som det brukar kallas. Frukt och grönt har vi ätit i alla tider, och idag är det trendigare än någonsin med en växtbaserad och fruktrik diet. Att det är så populärt är inte bara för att det är nyttigt, det är även något av det mest naturliga man kan äta eftersom de odlas i sin renaste form direkt från fröet.
Vitaminer, mineraler, fibrer, och skyddande ämnen är saker vi får i oss när vi äter frukt och grönt, och det tackar man ju inte nej till!? Framförallt inte när det är så himla gott också! Och det är inte bara gott och nyttigt, det är även färggrant och kan sätta pricken över i:et vid en god middag. Ett perfekt komplement när som helst helt enkelt, och det gäller både frukt och grönt.
Att vi har lagt frukter och grönsaker under samma kategori är en sak, men varför vi har gjort det är en annan. Trots att de är liknande varandra i många lägen finns det faktiskt en viss skillnad mellan de två, men vad det egentligen är som skiljer dem åt är det kanske inte så många som vet. Och en vanligt förekommande fråga är också vad som tillhör gruppen frukter och vad som tillhör gruppen grönsaker. Är du en av dem som undrar det, ja då kan man säga att du har hittat helt rätt! I denna artikel kommer vi nämligen reda ut just det; vad som är skillnaden mellan frukt och grönsak, och vad som tillhör vad.
Ett snabbt svar på den frågan är att en frukt är den del av växten som har en betydelse för fortplantningen, medan termen ”grönsak” är som ett samlingsnamn för flera olika grupper av ätbara växter, utan att det har en specifik definition i naturen.
Det är ett rätt roligt ämne faktiskt, för det är trots allt inte de mest allvarliga frågorna man kan ställa sig, men ack så många som säkert gjort det i alla fall minst en gång under sin livstid (och säkert inte fått svar på dem..!).
Vad är en grönsak?
Frågan om ”vad en grönsak är” kan nästan ses som en kuggfråga, då ordet grönsak inte har någon egentlig botanisk term. Det kanske låter krångligt, men det betyder helt enkelt att ordet grönsak inte har någon specifik definition, och alltså inte någon egen grupp. Det innebär att de ätbara växterna som vi kallar för grönsaker kan tillhöra andra grupper, så som frukter eller rötter, om man utgår från våra rent vetenskapliga bestämningar inom botaniken. Ett exempel är tomat, som kallas för grönsak, men som egentligen är en frukt.
Det som avgör huruvida en ätbar växt ska klassas som grönsak eller inte beror bland annat på i vilket sammanhang man använder livsmedlet, och även olika kulturella definitioner. Med andra ord är termen ”grönsak” rätt diffus, och alltså ett uttryck som endast har någon betydelse i vårt vardagliga språk. Vanligt är att samtliga ätliga växter utöver söta frukter, nötter, och frön kallas för grönsaker. Dock är det svårt att säga exakt vad som tillhör vilken grupp, då det finns en hel del undantag som krånglar till det och suddar ut gränserna.
Termen ”grönsak” delas upp i olika kategorier baserat på vilken del av livsmedlet som används och hur de växer. Olika typer av grönsaker är:
- Baljväxter; t.ex. ärter och bönor.
- Bladgrönsaker; t.ex. spenat och sallater.
- Kålväxter; t.ex. broccoli och blomkål.
- Grönsaksfrukter; t.ex. gurka och tomat.
- Lökväxter; t.ex. rödlök och purjolök.
- Stjälkgrönsaker; t.ex. sparris och majs.
Vad är en frukt?
Till skillnad från ”grönsak” så har termen ”frukt” en betydligt klarare innebörd, då det faktiskt har en specifik mening inom botaniken, alltså en vetenskaplig definition. Med frukt menas de delar av växten som bildas för att fortplantning ska kunna ske, vilka man kallar för blomväxtdelar. För att fortplantning ska kunna ske krävs det att växten har kärnor i sig, vilket frukter har. I vårt vardagliga språk är det väldigt vanligt att växter som egentligen är frukter kallas för grönsaker, så det är inte så konstigt att frågan om vad som egentligen tillhör vad är rätt välställd..!
Vad är skillnaden mellan frukt och grönsak?
Så vad är då skillnaden mellan termerna ”frukt” och ”grönsak”? Ja, egentligen är det inte svårare än att termen ”grönsak” inte har någon specifik definition i växtriket utan omfattar flera växtgrupper, medan termen ”frukt” är en botanisk term som syftar på en enskild grupp bestående av blomväxtdelar som bildas för fortplantning. Alltså har frukter en betydelse rent biologiskt, medan grönsaker är ett uttryck som endast har en betydelse i vårt vardagliga språk, helt enkelt. Vad som kallas för grönsaker beror på vad växten används till.
Vilka växter tillhör vilken grupp?
Och så har vi då den allt så vanliga diskussionen om vilka ätbara växter som ska kallas för vad, alltså vad som är frukt och vad som är grönsak. Har ni inte haft den diskussionen vid matbordet än så kan det vara kul att testa, för vill man kan de bli oändliga, haha!
Ofta brukar frukter som inte är söta, som tomat och gurka, kallas för grönsaker, trots att de egentligen är frukter. Andra exempel på växter som egentligen är frukter, men som vi kallar för grönsaker, är paprika, pumpa, aubergine, sockerärter, och avokado. De alla innehåller någon form av kärna, och hör då alltså till gruppen ”frukt”.
Varför är det bra att äta grönsaker och frukter?
Som vi nämnde tidigare är det väldigt nyttigt att äta både frukt och grönt, då de innehåller en hel del hälsosamma vitaminer, mineraler, fibrer, och skyddande ämnen. De skyddande ämnena kommer från växternas färgstarka ämnen, så att äta färgglatt är alltså både nyttigt och härligt! Fibrerna är bra då de sätter igång magens system och mättar bra.
Och inte nog med det, frukt och grönt kan även minska risken för en hel del olika sjukdomar, förutsatt att man äter en hel del av det, och även ganska ofta. Om man äter mycket frukt och grönsaker kan man minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, somliga typer av cancer, och även fetma. Rekommenderad mängd är ca 500g per dag.