Dessutom skiljer sig avgiften mycket mellan olika bostäder, även om de är i samma storlek eller i samma ort. Detta beror helt enkelt på att avgiften fungerar som en hyra, man betalar för att man bor i bostaden. En del av avgiften går till driftkostnader, en annan del går till föreningen som äger bostadsrätten. Med andra ord äger man inte lägenheten när man köper en bostadsrätt, man har bara rätt att bo där. Därmed är hyresrätt och bostadsrätt väldigt lika, även om det är två olika typer av bostäder och det också finns stora skillnader. Vad som skiljer dessa åt är dock kanske inte så tydligt, och det finns fördelar – och även nackdelar - med både bostadsrätter och hyresrätter.
Små skillnader
- Vad man får göra i lägenheten, renoveringar och liknande, kan skilja sig mycket mellan hyresrätter och bostadsrätter. I en bostadsrätt får man generellt göra mer själv än i en hyresrätt, men om man vill göra större förändringar måste föreningen godkänna det först.
- När man hyr en lägenhet behöver man inte betala någonting utöver hyra, men man kan inte heller göra någon förtjänst på en hyresrätt. En bostadsrätt kräver ett kapital eller att man tar ett lån. Man kan dock göra en förtjänst när man flyttar, men det kan även bli en förlust, eller också får man bara tillbaka lika mycket som man betalade när man flyttade in.
- Bor man i en hyresrätt betalar man hyra, bor man i en bostadsrätt betalar man istället en avgift. En hyra och en avgift är i stort sett samma sak, det är delvis en avgift för att man bor i lägenheten och delvis för driftkostnader. Exakt vad som ingår i kostnaden är olika och kan skilja sig åt även mellan två hyresrätter och två bostadsrätter. Värme och vatten ingår dock oftast för både hyresrätter och bostadsrätter.
- Allt som finns i en hyreslägenhet, så som kyl och spis och liknande, ansvarar hyresvärden för. Om någonting går sönder ska hyresvärden byta ut det. Detta gäller inte i en bostadsrätt, där får man själv stå för alla reparationer och byta ut det som går sönder.
- Vill du flytta från en hyresrätt kan du antingen byta lägenhet med någon annan, förutsatt att hyresvärden godkänner bytet, eller säga upp lägenheten. Vanligtvis är uppsägningstiden 3 månader. Vill du flytta från en bostadsrätt måste den överlåtas till någon, vilket kan innebära att du gör en förlust om värdet har minskat. Ibland går det inte heller att ”sälja” och då kanske man tvingas bo kvar eller behålla lägenheten fastän man flyttar ifrån den.
Man kan alltså säga att en hyresrätt är enklast, medan en bostadsrätt är en investering – och en risk, eftersom det kan bli en förlust. Det är inte så många skillnader mellan hyresrätter och bostadsrätter, men de skillnader som finns är stora och tydliga. Inte minst ekonomiskt och när det gäller ansvar och skötsel.
En hyresrätt är ett bra alternativ för den som inte har något kapital att investera i en lägenhet och inte vill behöva ta ett lån. Det är också ett bra alternativ för den som inte vill behöva ta fullt ansvar för lägenheten och till exempel betala för reparationer och vitvaror som behöver bytas. Det är helt enkelt ett enklare alternativ och på många sätt även billigare.
En bostadsrätt är ett bra alternativ för den som vill göra en investering och förhoppningsvis kunna göra en förtjänst den dag man lämnar lägenheten. Men man måste också vara beredd på att det kan bli en förlust eller att man inte kan flytta precis när man vill. En bostadsrätt passar också den som vill kunna renovera och själv bestämma vilka vitvaror man ska ha och så vidare – och då också är beredd att betala för det själv eftersom man själv ansvarar för allt sådant i en bostadsrätt.
Att bo i hyresrätt
Bor man i en hyresrätt betalar man en hyra, men utöver det tillkommer inga kostnader som rör lägenheten – hyresvärden är ansvarig för att byta ut det som går sönder och göra renoveringar när det behövs. Det är också de som ska utföra renoveringar och liknande, den som bor i en hyresrätt behöver inte utföra några renoveringar eller dylikt.
Faktum är att man sällan får göra något överhuvudtaget. Tapetsering och målning och andra enklare renoveringar är oftast okej, men då ska de vara mycket bra gjorda. I ett hyreshus finns ofta en del regler som måste följas. Vanligt är till exempel att det ska vara tyst efter en viss tid, vanligtvis efter 22.
Att bo i bostadsrätt
En bostadsrätt innebär större frihet och möjlighet att bestämma mycket själv, men det innebär också större ansvar och flera kostnader. Man betalar för rätten att bo i bostaden, man betalar en avgift för bostaden, och man har själv ansvaret för all renovering i bostaden samt att byta ut vitvaror och annat som går sönder.
I övrigt finns det regler när man bor i en bostadsrätt, precis som det finns i hyreshus. Dessutom har man ofta förpliktelser gentemot föreningen som man förväntas uppfylla för att få bo kvar i lägenheten.
Ägarlägenhet
Även när det gäller ägarlägenheter finns det en förening, ofta en samfällighetsförening, som sköter underhållet av själva byggnaden och liknande. De kan ta ut en avgift för reparationer och liknande, men ofta är avgiften på en ägarlägenhet betydligt mindre än på en bostadsrätt. Ibland finns ingen avgift överhuvudtaget.
Sammanfattning
Att bo i en hyresrätt eller en bostadsrätt är dock ingen större skillnad. Lägenheterna i sig är ofta lika och det är ofta samma regler som gäller. En bostadsrätt kan dock innebära större ansvar och en del förpliktelser, samt att man måste vara beredd på oförutsedda utgifter. Generellt är det också enklare att flytta från en hyresrätt, då man bara behöver tänka på uppsägningstiden. När man flyttar från en bostadsrätt måste man vara beredd på att det kan bli en förlust eller att man kan tvingas behålla den trots att man har flyttat därifrån, alternativt avvakta med flytten.