Vi är nog många som undrat vad det är för skillnad på tillbud och arbetsskada? Vad menas med tillbud? Arbetsskada är det detsamma som det låter, att det hänt något på arbetet? Men vad räknas som arbetsskada? Ska man anmäla till någon om något hänt? Ja, frågorna kan vara många när man väl står där med en trasig tumme till exempel; vad och hur gör man?
Tillbud är när man råkar ut för något, eller ser något, som kan orsaka skada eller en olycka. En arbetsskada är när en olycka har hänt på arbetsplatsen.
Allt som kan orsaka skador på oss människor både fysiskt och psykiskt, räknas som tillbud. Ett tillbud är alltså när man ser eller råkar ut för något på arbetet som kan leda till att man skadar sig. Ett exempel på när man råkar ut för något kan vara att man halkar omkull på en isig gångväg utanför arbetsplatsen, men man klarar sig utan skador. Den gången gick det bra, men nästa gång man ska gå där kanske man halkar omkull och bryter något för att den isiga gångbanan inte är åtgärdad. Man behöver alltså anmäla till sin arbetsgivare att de behöver göra en åtgärd så att gångvägen inte är så isig, så att ingen olycka med skador kan inträffa.
Ett annat exempel när man ser något som kan leda till olycka/skada kan vara att man ser att några byggnadsarbetare arbetar högt uppe på ett tak utan säkerhetslinor. Det kan leda till en svår olycka/skada om någon skulle halka eller snubbla så att de faller till marken. Detta ska då rapporteras till arbetsgivaren som ett tillbud. Arbetsgivaren, eller annan ansvarig, ska då se till att en olycka/skada inte kan inträffa. Som i det här exemplet se till att det finns säkerhetslinor och att de används, så att en arbetsskada eller olycka inte inträffar.
Ett bra sätt att tänka om det är ett tillbud eller inte, är OJ!
Exempel:
- Oj, jag halkade, tur jag inte gjorde mig illa.
- Oj, en hylla har ramlat, vilken tur att ingen var framför när det hände.
- Oj, där uppe jobbar några utan säkerhetslinor, bäst att säga till innan något händer.
Även situationer som stress, mobbning, och konflikter kan leda till arbetsskada om de inte åtgärdas i tid och ska därför anmälas som ett tillbud, så att det finns möjlighet att förändra situationen innan det leder till t.ex långtidssjukskrivning p.g.a arbetssituationen.
Skillnaden mellan tillbud och arbetsskada
Vad som skiljer en arbetsskada och ett tillbud åt är att vid en arbetsskada så har en skada eller olycka skett på arbetsplatsen. Det räknas också som arbetsskada om det händer en olycka som leder till skada när man är på väg till eller från arbetsplatsen eller är ute på tjänsteresa. Om vi tar exemplet på när man kan halka omkull utanför arbetsplatsen p.g.a att det är isigt på gångvägen och osandat, som vi tog upp för att förklara tillbud, så blir det en arbetsskada om man t.ex bryter en arm när man halkade omkull. Det har alltså hänt en olycka som leder till en skada.
För att veta om det kanske är en arbetsskada kan man tänka AJ!
Exempel:
- Aj, armen ser väldigt konstig ut efter fallet.
- Aj, hyllan ramlade på mig och jag känner mig illamående och konstig i huvudet.
- Aj, stegen jag stod på välte och jag ramlade ner i golvet och blöder ur munnen.
Detsamma gäller exemplet om de som arbetar högt uppe på ett tak utan säkerhetslinor. Slinter/halkar någon så att denne ramlar ned från taket och gör sig rejält illa, kanske t.o.m blir förlamad eller omkommer p.g.a fallet, så är det en arbetsskada. Ett annat exempel är om man råkar ur för en trafikolycka i samband med att man är på väg från arbetet. Olyckan leder till personskada som t.ex inre blödningar. Detta räknas då också som en arbetsskada.
Arbetsskada kan också vara av en orsak som leder till allergi t.ex material eller kemikalier man arbetar med. Även psykiska orsaker som t.ex stress, mobbning, eller konflikter på arbetet som gör att man blir långtidssjukskriven är en arbetsskada.
Exempel på arbetsskador:
Mindre allvarliga:
- Stukad hand.
- Om man råkar skära sig på en kniv som orsakar en liten blödning.
- Ryggvärk efter att ha burit tungt.
Allvarlig arbetsskada:
- Skador på inre organ.
- Benfrakturer.
- Svåra skador på t.ex nerver, muskler, eller senor.
I vissa fall kan även en psykisk skada som chocktillstånd klassas som en olycka om det skett genom ett hot eller våld.
Vart och vem har ansvar för att anmäla tillbud och arbetsskada?
Ser eller råkar en anställd utför ett tillbud så är det bra att meddela arbetsgivaren eller annan ansvarig så att åtgärder kan göras så att en skada eller olyckan kan undvikas. Allvarliga tillbud ska alltid anmälas till arbetsgivaren som i sin tur anmäler till Arbetsmiljöverket. Med allvarliga tillbud menas att det kan vara allvarlig fara för hälsa och säkerhet och t.o.m risk för dödsfall.
Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla en arbetsskada till Försäkringskassan och/eller Arbetsmiljöverket efter att ha pratat med den drabbade och skyddsombudet på arbetsplatsen för att reda ut vilken grad utav arbetsskada det är.
Ska man utreda varför en arbetsskada hände?
Ja, det är ett viktigt efterarbete att reda ut varför en arbetsskada hänt för att undvika att det kan hända igen. Arbetsgivare tillsammans med skyddsombud på arbetsplatsen tar ställning till många när, var, hur-frågor för att sedan kunna se om t.ex arbetsgivaren och/eller anställd har följt de rutiner man satt upp eller om man måste ändra rutiner för att arbetsmiljön ska bli säkrare.
Vad är Arbetsmiljöverket?
Arbetsmiljöverket är en myndighet som har ansvar att se till att arbetsmiljö och arbetstider följs utav företagen.
Exempel på ansvarsområden som Arbetsmiljöverket har:
- Se till att arbetsgivare regelbundet ser över om det finns risker i arbetsmiljön och om så är fallet att arbetsgivaren åtgärdar problemet.
- Genom att göra arbetsplatsbesök kontrollera att arbetsmiljölagen följs.
- Att ta fram statistik som gäller arbetsskador och arbetssjukdomar.
- Se till att arbetsgivare och arbetstagare samverkar så bra som möjligt inom arbetsmiljöfrågor.
- Se till att lagar och föreskrifter följs angående funktionshinder och tillgänglighet.
Arbetssjukdom, vad är det?
En arbetssjukdom är en form av arbetsskada som uppkommit genom ett annat sätt än en olycka. Det kan t.ex vara att man arbetar med ett ämne som framkallar eksem eller allergi, enformigt och tungt arbete som orsakat rygg- eller ledbesvär, bullrig arbetsmiljö som ger hörselnedsättning, eller om arbetssituationen p.g.a stress eller andra relationsproblem orsakar magsår, psykisk ohälsa, eller hjärtbesvär.
Kan man få mer ersättning än sjukpenning vid arbetsskada?
Man kan lämna in en ansökan till försäkringskassan där man söker något som heter livränta. Kolla med försäkringskassan om vilka förutsättningar som krävs för att få ev. livränta. Man kan kolla med fackombudet på arbetsplatsen eller arbetsgivare om man kan ha rätt till AFA-försäkring eller om man har en privat olycksfallsförsäkring så ta kontakt med försäkringsbolaget för att få information om eventuella ersättningar vid arbetsskada.
Sammanfattning
Tillbud är när man ser eller råkar ut för något som kan leda till skada eller olycka. Allt som kan skada oss människor psykiskt eller fysiskt klassas som ett tillbud. Arbetstagaren har ingen skyldighet att anmäla mindre tillbud, men det är bra att göra en anmälan till arbetsgivare eller annan ansvarig, så inget allvarligt händer en annan gång. Allvarliga tillbud är allvarlig fara för hälsa och säkerhet och t.o.m risk för dödsfall. Allvarliga tillbud ska alltid anmälas till arbetsgivaren som sedan anmäler till Arbetsmiljöverket.
Arbetsskada är när en skada eller olycka har hänt på arbetsplatsen. Olycka eller skada till och från arbetet är också en arbetsskada och likaså klassas en arbetssjukdom som en arbetsskada. En arbetsskada anmäls alltid utav arbetstagaren till arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att anmäla en arbetsskada till Försäkringskassan och/eller Arbetsmiljöverket.
Det är ett viktigt efterarbete att följa upp tillbud eller arbetsskada för att se till att någonting inte ska hända eller se till att någonting inte händer igen. Man ser då över arbetsmiljörutiner för att se om det efterföljs eller om man behöver ändra på rutinerna. Arbetsmiljöverket ska se till att lagar och föreskrifter följs utav företagen.
Man kan ha rätt till ytterligare ersättning vid arbetsskada från Försäkringskassan, AFA Försäkring, och/eller privat olycksfallsförsäkring. För att få reda på för vad som gäller för ett speciellt fall, kolla med respektive instans.
Sammanfattningsvis kan man säga att alla tillbud är viktiga att anmäla, även om man inte har en skyldighet som arbetstagare vid lindrigare händelser. Men även små händelser kan i slutänden leda till ett allvarligt tillbud eller arbetsskada, så för att verkligen göra vad man kan för att göra arbetsmiljön säker är det bättre att anmäla en gång för mycket än en gång för lite.