Att kunna skilja på fakta och åsikt är viktigt, inte minst när man hamnar i en diskussion. Att uttrycka sina åsikter är självklart i en sådan situation, men ofta blir även fakta relevant och då är det förstås viktigt att man kan skilja på dessa. Kan man inte hålla isär faktan och sina egna åsikter framstår man ofta som oseriös eller okunnig och då spelar det sällan någon större roll hur bra argument man har.
Men det finns även andra situationer där det är viktigt att veta vad fakta respektive åsikt är och hur man presenterar dessa. I skolarbeten, till exempel. Vanligtvis kräver skolarbeten att man håller sig till fakta och inte blandar in egna åsikter. Och ibland är det precis tvärtom; man ska berätta vad man själv anser. Om ens åsikter då grundar sig på fakta är det viktigt att kunna skilja dessa två.
Skillnaden mellan fakta och åsikt är att faktan är definitiv och ofta bevisad. En åsikt är någonting man själv anser; det behöver inte nödvändigtvis vara något som är bevisat eller allmänt känt.
Fakta är någonting man kan bevisa, eller som har bevisats och kan bevisas. Någonting som är sant, helt enkelt. Det kan dock vara svårt att veta vad som verkligen är fakta eftersom det ofta finns många som påstår en sak – och många andra som påstår någonting annat.
Inom kristendomen påstås till exempel att Adam och Eva var första människorna på jorden och att Gud skapade jorden på sex dagar och så vidare. Detta är förstås ingenting som kan bevisas och därmed är det inte fakta.
Dock är detta vad man tror på inom den kristna religionen och därmed är det fakta om man ser det på det sättet. Skriver man om kristendomen är det alltså korrekt att påstå att Gud skapade jorden, men inte annars.
Även om det låter förvirrande så är det egentligen inte så krångligt;
”Gud skapade jorden” – ingen fakta, då det inte kan bevisas.
”Inom kristendomen tror man att Gud skapade jorden” – fakta.
Det är alltså korrekt att påstå att man tror detta inom kristendomen, men inte att påståendet är fakta. Läser man Bibeln så framkommer inte fakta, utan det man tror på inom kristendomen. Åsikter är det vi tycker, sådant vi själva anser, men som inte behöver grundas i någon fakta eller bevisas på något sätt. Många av våra åsikter hänger dock ihop med fakta, men det vi tycker behöver inte ha med fakta att göra överhuvudtaget.
Det vi tror behöver dock inte vara en åsikt, även om det kan vara det. När vi tror att någonting är på ett visst sätt kan det bero på olika saker; att vi har hört talas om det, att vi har ett vagt minne av att vi läst det någonstans, att någon annan har berättat det och så vidare. Att man tror någonting handlar helt enkelt om att man inte är helt säker. En åsikt är däremot ens personliga uppfattning, ett uttalande om någonting och vad man själv anser om olika saker.
Något som ofta gör faktan och åsikter svårt att skilja åt, är det faktum att våra åsikter många gånger grundar sig i fakta. Där finns det dock en viktig skillnad; om vi anser någonting för att DET är bevisat, då är det fakta. Om åsikten däremot handlar om det som är bevisat, då är det just en åsikt. Till exempel:
”Förra året anmäldes 1,54 miljoner brott.” – Fakta.
”Nästan ingen som anmälas blir straffad” – Åsikt.
Viktigt att tillägga är att en åsikt absolut inte är osann. Ibland handlar det enbart om att det inte är bevisat, inte går att bevisa eller liknande. Eftersom en åsikt är någonting man själv tycker så kan det inte vara osant.
Åsikter handlar om vad man tycker, tänker, och känner. Påstår man däremot någonting som absolut inte stämmer, då är det varken fakta eller åsikt. Till exempel ”det bor 2 miljoner människor i Sverige”, detta stämmer ju inte och är heller ingen åsikt – det är helt enkelt bara felaktigt.
Fakta:
”Katten är ett djur”
”De flesta kattraser har päls”
”Kattens barn heter kattungar”
Åsikter:
”Katter är inget bra husdjur, hundar är bättre”
”Katter är inte gulliga”
”Katter är det bästa djuret”
Vad är åsiktsfrihet?
I Sverige har vi någonting som kallas för ”åsiktsfrihet”. Det handlar helt enkelt om att man har rätt att uttrycka sina åsikter, att man har rätt att säga vad man tycker. Åsiktsfriheten innefattar yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet, och religionsfrihet. Åsiktsfriheten är grundlagsskyddad.
Exempel på fakta
- Sverige ligger i Europa.
- Riksdagsvalet hölls i Sverige 2018, och hålls vart fjärde år.
- Svenska och matematik är exempel på skolämnen.
- Huvudstaden i Danmark heter Köpenhamn.
- Året har 12 månader, det inleds med januari och avslutas med december.
- I december firar vi julafton, samt nyårsafton.
- Hundar är ett vanligt husdjur.
- Kristendomen, judendomen, och islam är exempel på religioner.
Exempel på åsikter
- Spanien är världens finaste land.
- Leonardo DiCaprio är en dålig skådespelare.
- Tre barn är lagom, färre är för få och fler är för många.
- Two and a half men är den bästa serien någonsin.
- Fåtöljer är bekvämare än soffor.
- Grönt är en ful färg.
- Att åka skidor är bland det roligaste man kan göra.
- Man ska äta mycket fisk.
Sammanfattning
Fakta och åsikter är två helt olika saker; fakta är någonting som är bevisat, och åsikt är något som man själv anser. Faktan är en definitiv sanning, medan åsikten är din sanning – och ofta många andras, men det behöver inte kunna bevisas.
För att någonting ska räknas som fakta måste det ha blivit bevisat och det ska kunna bevisas igen under samma omständigheter. En åsikt behöver inget bevis eftersom det handlar om någonting du själv anser. Det är helt enkelt någonting man tycker.