Det finns många olika anledningar till varför man väljer att sluta äta kött. Det kan handla om att man anser att det förbättrar hälsan eller miljön; för andra finns det religiösa skäl och så vidare. Många blir vegetarian eller vegan under en period för att sedan återgå till att äta kött eller har perioder då man bestämmer sig för att utesluta kött. Det är också vanligt att man börjar äta mindre kött istället för att sluta helt om man anser att man äter för mycket kött eller egentligen vill sluta, men känner att man inte skulle klara det.
Många väljer också att bli pescetarian, lakto-ovo vegetarian, eller pollotarian. Alla dessa är exempel på olika varianter av vegetarianer och alla utesluter kött, men utöver det finns en del variationer i vad de väljer bort.
Pescetarianer kallas även för demi-vegetarianer. Ordet ”demi” kommer från franskan och betyder ”halv”. Pescetarianer äter fisk och skaldjur samt ägg och mjölkprodukter, till skillnad ifrån vegetarianer. De utesluter endast kött och fågel.
Lakto-ovo vegetarianer äter nästan detsamma som en pescetarian, dock inte fisk och skaldjur. De äter alltså endast ägg och mjölkprodukter – men inte kött, fågel, fisk, och skaldjur.
En annan variant av lakto-ovo är ovo-vegetarianer, de äter samma saker som lakto-ovo, men inga mejeriprodukter, utan endast ägg.
Pollotarianer äter inte kött och fisk, men de äter fågel, ägg, och mjölkprodukter.
Flexitarian, även kallat semi-vegetarian, är någon som är vegetarian eller lakto-ovo vegetarian på deltid. En deltids-vegetarian, kan man säga. Det finns inga tydliga riktlinjer för detta, utan kan handla om någon som har en eller flera köttfria dagar i veckan eller endast äter kött vid speciella tillfällen. Det handlar helt enkelt om någon som vill försöka äta så mycket vegetariskt som möjligt, men som inte förbjuder sig själv att äta kött. Sedan spelar det ingen större roll om man äter kött varannan dag och vegetariskt varannan dag eller om man äter kött en gång i månaden.
Det finns även frukterianer, även om det inte är lika vanligt. De äter bara frukt, bär, frön, och nötter från växter. De äter inga animaliska produkter alls, inga bladgrönsaker och inga spannmål. Dock äter de till exempel tomat och gurka eftersom det botaniskt sett är frukter. Att vara frukterian kan innebära stora hälsorisker och är ingenting som bör rekommenderas eller uppmuntras, framför allt barn och unga bör inte leva på en sådan begränsad kost.
- Vegetarianer äter inte kött, fågel, fisk, eller skaldjur.
- Veganer äter inte kött, fågel, fisk, skaldjur, ägg, mejeriprodukter, honung - inga animaliska produkter alls.
- Pescetarianer äter inte kött eller fågel, men de äter fisk, skaldjur, ägg, och mjölkprodukter.
- Lakto-ovo vegetarianer äter inte kött, fågel, fisk, och skaldjur. De äter endast ägg och mjölkprodukter.
- Ovo-vegetarianer äter inte kött, fågel, fisk, skaldjur, eller mejeriprodukter, de äter endast ägg.
- Pollotarianer äter inte kött och fisk, men de äter fågel, ägg, och mjölkprodukter.
För- och nackdelar med att utesluta kött
Det pratas och skrivs mycket om fördelar med att äta vegetarisk kost, men inte lika mycket om nackdelarna och riskerna man bör ta hänsyn till.
Nackdelar
Om man överväger att bli vegetarian är det väldigt viktigt att tänka efter först och fundera över hur man ska få i sig det man går miste om. Detta är extra viktigt om man väljer bort fisk och mjölkprodukter, då de innehåller många viktiga vitaminer. Se över alternativen och ta reda på vad du ska äta istället, se till att variera din kost så mycket som möjligt, och köp en bra multivitamin – gärna en som är anpassad för vegetarianer.
För barn är det extra viktigt med en varierad kost och sådant som kött, fisk, och mjölkprodukter. Det beror helt enkelt på att barn växer och med en vegetarisk kost blir det svårare att få i sig allt man behöver. I kött finns mer protein än i vegetarisk mat, fisk innehåller bland annat Omega och mjölk innehåller många olika vitaminer.
Med det sagt är det upp till varje förälder att avgöra hur deras barn ska äta, men ger man sitt barn en vegetarisk kost är det extra viktigt att tänka på att variera och ge tillskott. Det finns många andra livsmedel än kött och fisk som är bra att äta, men det gäller att ta reda på vad. Se till att hitta en alternativ källa till såväl protein som Omega och vitaminer.
Fördelar
Vilka fördelar som finns med att sluta äta kött är svårt att säga, dels för att det beror på vad man äter i övrigt och dels för att det varierar mellan olika människor. Vissa som går över till en köttfri kost märker ingen skillnad alls, eller en väldigt liten skillnad. För andra blir det betydligt större skillnader – och de kan vara såväl positiva som negativa. Ser man till att få i sig allt man behöver kan man dock må bättre, både fysiskt och psykiskt. Men som sagt är det inte alltid det blir någon skillnad.
Många som blir vegan eller vegetarian tycker att de blir både piggare och gladare. Ibland kan man gå ned i vikt och vissa får bättre hy. Det sägs också att man kan motverka flera sjukdomar genom att sluta äta kött eller minska sitt köttintag. Vegetarisk och framför allt vegansk kost innehåller ofta mycket frukt, grönsaker, nötter, och bönor. Dessa livsmedel är bra på många sätt och kan bland annat förbättra immunförsvaret.
Utöver det upplever en del att magen fungerar bättre, blodsockret blir jämnare, att handla mat kan bli billigare (beroende på vilken mat man köper), och så vidare. Men det är som sagt svårt att säga vilka fördelar man kommer att uppleva. Det beror på om man blir vegan, vegetarian, eller någon annan variant av vegetarian. Det beror även på vad man äter i övrigt och hur varierat man äter. Dessutom skiljer det sig mellan olika personer, så det går inte att säga innan vilka fördelar (eller nackdelar) man kommer att uppleva.
Men återigen; se till att variera din kost och få i dig allting du behöver, ta kosttillskott, och dessutom kan det vara en bra idé att ta prover med jämna mellanrum för att hålla koll på sina värden. På så sätt kan man hålla koll på vad man behöver äta mer av eller om man behöver ta tillskott. Som vegetarian och vegan kan man få brist på till exempel B12 och järn. Men egentligen kan man få vilken brist som helst.
Mjölk innehåller till exempel vitaminerna A, B, C, och D samt järn och magnesium. Så om man slutar med mjölkprodukter är det bland annat dessa man måste se till att få i sig från någon annan källa. Omega 3 och 6 är också viktigt och det får vi i oss från fisk, så om man slutar äta fisk kan det vara bra att ta tillskott av detta med.
Att bli vegetarian eller vegan
Man bör även läsa på om vilka ämnen och vitaminer man behöver få i sig, vad man ska äta för att få i sig det, och eventuellt köpa hem tillskott – till exempel en multivitamin. Det finns sorter som är anpassade för vegetarianer.
Det kan vara bra att börja med att trappa ned först för att sedan sluta helt. Man kan till exempel börja med att bara äta kött en gång i veckan. Kanske känner man då att det räcker, annars kan man sluta äta kött helt efter några veckor.
Sedan är det viktigt att äta mycket frukt och grönt och gärna bönor och nötter. Man bör även se till att äta så varierat som möjligt. Det finns många bra produkter att använda i matlagning istället för kött som är gjorda på quorn och sojabönor. Dessa är även en bra källa till protein som är viktigt att få i sig.
Hygienprodukter, kläder, och underhållning
Man får även tänka efter när det kommer till kläder eller till exempel inredning eftersom mycket är tillverkat av skinn eller dun där djuren lever i väldigt dåliga omständigheter. Här gäller det även att utesluta saker som att gå på cirkus där det finns djur med eller att gå på zoo. En del kan säkert tycka att det är ett för stort steg, men klarar man att varje dag tänka på sin kost är det inte så svårt att även tillämpa det till resten av sitt liv och de djurprodukter som finns i det.
Sammanfattning
Utöver dessa finns det även pescetarianer (även kallat demi-vegetarian), lakto-ovo vegetarianer, och pollotarianer. Alla dessa utesluter kött, men utöver det så skiljer det sig något mellan vad de utesluter. Det finns ytterligare några varianter som är mindre vanliga som ovo-vegetarianer och frukterianer.