Att det handlar om det egna jaget hörs ju lite på orden, men vad är skillnaden? Kan man ha bra självförtroende, men dålig självkänsla eller tvärtom? Hur vet man om man har t.ex bra självkänsla? Är de beroende av varandra? Är det något andra personer än en själv, som ser eller bestämmer om man har ett bra eller dåligt självförtroende? Kan man t.ex träna upp sitt självförtroende och om ja, hur i så fall? Självkänsla - vad innebär det egentligen? Vi gräver lite djupare i skillnaden mellan självkänsla och självförtroende.
Självkänsla är den grundinställningen vi har till oss själva som människa. Det kan handla om att man känner sig själv, våga uttrycka sina åsikter, eller stå upp för sig själv eller någon annan. Självförtroende handlar om vad man vet eller tror att man kan klara av i olika situationer.
Självkänsla är alltså den grundinställning vi har till oss själva och den grundläggs redan ifrån barndomen. Har man t.ex känt sig älskad och accepterad för den man är av närstående under uppväxten är det en bra grund för att ha en god självkänsla och tvärtom om man inte har känt sig accepterad och älskad för den man är, så blir det en grund för dålig självkänsla.
Självförtroende utgår ifrån våra tankar och erfarenheter till skillnad ifrån självkänsla som är känslomässigt baserat. Självförtroende handlar om hur bra eller dåligt man vet/tror att man kan klarar av olika saker inom vissa områden. Man behöver skaffa sig erfarenheter genom att göra och lära sig saker i sin egen takt för att träna upp sitt självförtroende.
God självkänsla
God självkänsla är att man vet vem man är, står upp för sig själv, man vågar sätta gränser, och man har självrespekt. God självkänsla innebär att man accepterar sig själv även om man har både bra och dåliga sidor, för man ställer rimliga krav på sig själv. Andra människor känner sig ofta trygga i sällskap med en som har god självkänsla eftersom de ofta har ork att lyssna och är generösa.
Personer med i grunden god självkänsla och en positiv inställning till sig själv har lättare att hantera stressiga situationer, svårigheter och motgångar eftersom de i grunden vet att de har ett värde som person och att det är tillåtet att misslyckas ibland.
Självkänsla handlar alltså om en själv och vad man känner för sig själv som person. T.ex kan god självkänsla innebära att man inte tar åt sig om andra människor talar illa om en för att man har misslyckats med något man gjort eller om de pratar illa om dig som person, för man vet att man är en god och unik människa, trots motgångar ibland. Har man däremot dålig självkänsla så tar man väldigt illa vid sig om man hör att människor pratar illa om en och självkänslan sjunker ännu mer.
Dålig eller låg självkänsla
Kännetecken på dålig självkänsla kan vara att man:
- är självkritisk.
- har ett negativt tankemönster.
- jämför sig med andra.
- har svårt att ta emot beröm.
- ställer höga krav på sig själv.
- känner sig som en “bluffare” t.ex “när ska de komma på mig”.
- känner oro inför förändringar.
- har svårt att anta och känner stress inför nya utmaningar.
Dålig eller låg självkänsla är precis som det låter, alltså motsatsen till bra självkänsla. Man har ofta en inre dialog med sig själv om att man inte duger eller är tillräckligt bra. De med låg självkänsla lever med en inre oro som hela tiden talar om för en att man inte duger något till, vilket i sin tur sänker livskvaliteten.
Man jämför sig hela tid med andra och är aldrig riktigt nöjd för man tycker hela tiden att andra är så mycket bättre än en själv, även om omgivningen ger positiv feedback så rinner det ut i sanden, för man vill inte riktigt tro på vad de säger att det är sant. Har man låg självkänsla så är man också mer sårbar för oro, depression, och ångest.
Prestationsinriktad självkänsla
Prestationsinriktad självkänsla är främst inriktat mot arbetsrelaterade orsaker. Självkänslan påverkas av vad man presterar och hur det tas emot av andra. Man är ofta osäker på om man duger och överarbetar eller överpresterar då gärna arbetsuppgifter för att få positiv feedback på det man gör. Uteblir då feedbacken så är risken stor att man tar på sig ännu mera uppgifter.
Ofta leder prestationsinriktad självkänsla till att man kan drabbas av en s.k. utmattningsdepression p.g.a att man har svårt att säga nej till övertidsarbete, göra andras jobb, svårt att sätta sina egna gränser, blir orolig, och stressad. Tyvärr så är detta något många kvinnor drabbas utav i dagens samhälle, med sjukskrivning som följd.
Finns det något som kan hjälpa en person med prestationsinriktad självkänsla?
Enligt experterna inom detta område behöver man professionell hjälp, så det räcker inte med positivt tänkande som många självhjälpsböcker föreslår. Ett sätt kan vara att man för dagbok där man fokuserar på det positiva som händer istället för det negativa och att man ber om positiv feedback från andra på det man skrivit och inte behåller det man skrivit för sig själv.
Man kan också få hjälp genom psykoterapi, KBT-kognitiv beteendeterapi, och schematerapi eller genom att få psykologisk coaching som kan gå in på ett djupare plan för att hjälpa en person med låg självkänsla.
Bra självförtroende
Har man ett bra självförtroende är man inte rädd för att anta nya utmaningar eller uppgifter för man tror tillräckligt mycket på sig själv för att kunna klara av det nya. Man vet att man är tillräckligt kompetent och kapabel inom vissa områden för kunna utföra nya saker. Får man dessutom positiv feedback på det man gör så ökar självförtroendet.
Man kan ha olika självförtroenden inom olika områden, t.ex kan man ha väldigt bra självförtroende inom sitt arbete för att man vet att man är duktig på det man håller på med, medans man har ett sämre självförtroende när det kommer till t.ex sociala relationer, att dansa balett, umgänge, eller att laga mat för att man är inte tillräckligt säker på sig själv i dessa situationer.
Dåligt självförtroende
Tecken på dåligt självförtroende:
- man undviker nya situationer och uppgifter.
- man undviker risker där chansen finns att misslyckas.
- man känner sig otrygg eftersom man inte har tillräckligt med erfarenhet.
- man tvivlar på sin förmåga att prestera.
- man motverkar all form av vidareutbildning inom arbetet eftersom man tvivlar på att man ska klara av det.
En som lider utav dåligt självförtroende kan t.ex fortsätta att jobba med något man inte alls trivs med bara för att man inte tror att man kan klara av något annat arbete, bara för att man tror att man inte är tillräckligt bra och/eller att man inte skulle kunna prestera det som krävs utav en.
Hur kan man öka sitt självförtroende?
Man kan öka sitt självförtroende genom att:
- vara öppen och nyfiken inför nya uppgifter och situationer.
- sätta upp höga, men realistiska mål för sig själv.
- arbeta fokuserat och intensivt mot målen man har satt upp.
- våga utsätta sig för nya utmaningar och uppgifter utanför sin invanda zon.
Tips på hur man själv kan förbättra både sin självkänsla och sitt självförtroende:
- Acceptera dig själv som du är - alla är vi olika.
- Se din styrkor istället för svagheter.
- Ta hand om din kropp och hälsa både fysiskt och psykiskt.
- Sätt upp realistiska mål för dig själv.
- Ge dig själv en belöning när du uppnår ett mål du satt upp.
- Be om positiv feedback.
- Minska kraven på dig själv.
- Tänk igenom dina behov och ta ansvar för att de genomförs - det är du och ingen annan som bestämmer vad du behöver.
- Prova något nytt som ligger utanför din normala invanda zon.
- Sluta jämföra dig med andra. Ingen är perfekt och det behöver man inte vara heller.
Sammanfattning
Självkänsla handlar om den grundinställning vi har till oss själva och den grundläggs redan ifrån barndomen och under uppväxten. Självförtroende handlar om våra tankar och erfarenheter, alltså genom hur vi tror att vi kan eller inte kan genomföra vissa saker.
Man kan ha en bra självkänsla och det innebär bl.a att man vet vem man är, har självrespekt, och att man accepterar sig själv även om man har några dåliga sidor. Dålig självkänsla däremot innebär bl.a att man tvivlar på sig själv, att man inte är bra nog som människa, är väldigt självkritisk, och har svårt att ta emot beröm.
Bra självförtroende kan vara att man inte är rädd för att anta nya utmaningar eller uppgifter på sin arbetsplats för man har genom erfarenhet lärt sig att man kan och är kompetent nog för nya uppgifter och utmaningar. Får man dessutom beröm för det man gör så ökar självförtroendet lite extra. Dåligt självförtroende däremot innebär att man kanske är rädd för att misslyckas eller att man tror att man inte har kompetens nog för att klara nya uppgifter eller utmaningar och därför undviker man dessa situationer.