Att dricka juice och must är något som blivit otroligt populärt på senare år, framförallt när det gäller att experimentera med olika typer av frukter, bär, och grönsaker. Jag själv tycker att det är den ultimata frukostdrycken, det är sådär lagom sött och känns så friskt och fruktigt! Däremot är det ofta att man blandar ihop de två med varandra, främst för att man nog inte tror att det är så stor skillnad mellan dem. Men trots att man lätt blandar ihop juice och must så finns det faktiskt en viss skillnad. Den är inte enorm, men den finns där.
Kort sagt är skillnaden mellan juice och must att juice är ren fruktsaft, som får säljas som koncentrat blandat med vatten, naturliga aromer från tillverkning och naturlig surhetsreglering. Must är ren fruktsaft som pastöriseras för att kunna drickas så ren som möjligt.
Huruvida du tycker det är viktigt att veta denna skillnad är ju faktiskt helt upp till dig själv. Men jag tycker ändå att det är bra att man i alla fall vet om att det finns en viss skillnad, och att det inte är samma sak. För man vill ju inte ta ifrån juicens koncentrerade smak och blanda ihop det med mustens pastöriserade variant!? Om du tycker att ämnet i sig verkar lite krångligt, men ändå känner att du vill veta mer så ska du stanna kvar. Nu dyker vi in i juicernas och musternas värld!
Vad är juice?
Jag tycker att vi börjar med att kika lite närmare på vad juice är. Ursprungligen är ordet ”juice” ett begrepp vi lånat från engelskan, som i sin tur är lånat från franskans ”jus”. Det betyder köttsaft, eller spad, eller fruktsaft, och är alltså ett ganska logiskt namn på det vi kallar för juice. I Sverige är ordet juice skyddat enligt livsmedelslagen, och ordet har fått betydelsen av ren färskpressad saft, som då görs antingen från frukt, bär, grönsaker, eller rotfrukter.
Vanligast är att vi dricker fruktjuice, framförallt till frukost eller som måltidsdryck. Ett glas apelsinjuice sitter väl aldrig fel? Framförallt inte till den klassiska ”mjölk med flingor”, eller varför inte till ”mackan med ägg och kaviar”. Det kanske skär sig lite, men juicen ska allt finnas där på frukostbrickan, bredvid kaffet!
Riktig juice
Hur som helst, oberoende av dina frukostrutiner så är benämningen juice lite tudelad i dagens matsverige. För att juice ska anses som ”riktig juice” ska det bara vara ren fruktsaft, och då ska det alltså inte innehålla något tillsatt socker eller andra sötningsmedel.
Ni hör ju själva på namnet; fruktjuice är ju den saft man pressar direkt ut frukten, inget annat. Detta gäller också enligt livsmedelslagen, och sen 2015 är det förbjudet att tillsätta sötningsmedel till drycken. Idag är det bara accepterat att tillsätta surhetsreglerande medel i form av citron- eller limejuice, ibland som koncentrat.
Dessvärre stöter man trots det ofta på det ”oäkta alternativet”, där man tillsätter det ena och det andra för att juicen ska smaka mer, se bättre ut, och hålla längre. Egentligen ska det då kallas för saft, men så är det inte riktigt. Detta är väldigt synd då det ju är juicen i sig som man vill åt, den rena varan är både otroligt god men också nyttig!
Juice på koncentrat
Däremot får juice säljas som juice om den är framställd från koncentrat. Med det menar jag att man ibland tillsätter det vatten som man tog bort vid processen där koncentreringen skedde, och så får man också tillföra de aromer och goda smaker som då kom till.
Så om du köper juice som är koncentrerad betyder det ofta att det är ren fruktjuice som har blandats ut med vatten och naturliga aromer. Undantag finns ju såklart, så läs alltid innehållsförteckningen innan du köper en juice!
Vad är must?
Nu går vi vidare till musten, som man nästan kan säga är en biprodukt av juicen. Alltså det är inte en biprodukt i form av att man gör must av rester från juicen, utan det jag menar är att must kort och gott är pastöriserad juice.
Så precis som juicen är musten ren saft från frukt eller bär, och det ska inte innehålla några tillsatser. Till skillnad från juicen som dricks färsk, eller koncentrerad, är musten ofta ofiltrerad, och så behandlar man den med en typ av jäsning som heter pastörisering.
Pastörisering är när man låter musten värmas upp under en viss tid för att ta död på bakterier och oönskade mikroorganismer som förkortar livslängden. Att man bara värmer den, och inte låter den jäsa helt, är för att man oftast inte vill att det ska bildas någon alkohol.
Alkoholhaltig must
Generellt är must dock svagt alkoholhaltig, så beroende på om drycken ska vara med eller utan alkohol låter man den värmas olika länge. Ju längre den får värmas desto mer jäser den, och desto mer alkohol bildas. Detta gör också att drycken håller längre tack vare att mikroorganismerna dör ut. Alltså är must både renare och mer hållbar!
Ej från koncentrat
Som sagt så får juice kallas för juice fast att den är gjord på koncentrat, alltså inte helt färsk. Detta gäller inte med must, utan den får bara vara ren saft som pastöriserats. På så sätt tycker många att must känns mer naturligt än juice, om de är gjorda på rätt sätt det vill säga!
Vad är skillnaden mellan juice och must?
Så nu vet vi vad respektive dryck egentligen är, då är det dags att besvara frågan om vad skillnaden mellan de två är. Som ni kanske förstått så är skillnaden inte jättestor, och den är inte heller sådär jättetydlig som man kanske skulle önska. Men skillnaden mellan juice och must är att juice endast får vara ren färskpressad saft från frukt eller bär, medan must är ren fruktsaft som pastöriseras för längre hållbarhet.
Musten är också ofta ofiltrerad, medan juice även säljs som koncentrat där det blandats ut med vatten och naturliga aromer som fruktkött eller puré. I juice från man också citron- eller limejuice som ska verka surhetsreglerande. Musten får vara alkoholhaltig.
Sammanfattning
Så, där har vi det; skillnaden mellan juice och must. Hängde ni med!? Kort och gott har vi kommit fram till att musten endast får vara gjord på ren fruktsaft, och är alltså renare och mer hållbar än juicen. Juicen ska också bara vara gjord på ren fruktsaft, men här får man också blanda i vatten, extra naturliga aromer från tillverkningen och naturliga surhetsreglerande saft.
Juicen är med andra ord oftast mer konstgjord än must. Idag är det svårare att skilja mellan juice och must just för att det inte längre är tillåtet att tillsätta socker i juicen. När det var tillåtet var musten det klart mest naturliga alternativet, men i dagsläget är de snarlika.
Testa egen juice
För att få garanterad ren fruktsaft kan jag rekommendera att ni testar att göra egen juice. Allt du behöver är god frukt och en juicemaskin. Snabbt, smidigt, och så, så gott! Då behåller man alla nyttiga vitaminer, och så kan du vara säker på att den är fri från tillsatser!