Begreppet pansexuell blev känt för bara några år sedan, men förmodligen användes det redan i början utav 1990-talet. Att många kända personligheter har berättat om att de är pansexuella är en anledning till att begreppet har spridits och allt fler känner till det. Den stora frågan är dock vad det egentligen betyder. Många menar på att det är i princip samma sak som bisexuell och huruvida det stämmer eller inte är svårt att avgöra.
Ofta menar man dock att skillnaden är den att bisexuell innebär att man blir kär i eller attraherad av två kön – medan pansexuella blir kära i eller attraherade av alla kön.
Många ser sig dock som bisexuella, men dras ändå till alla kön och menar att det är bisexualitet för dem – att könet helt enkelt inte har någon betydelse.
Om man ser till just orden ”bi” och ”pan” så finns det dock en skillnad; bi betyder nämligen ”två”, och pan ”alla”. Alltså innebär bisexuell att man dras till två olika kön, vilket man brukar anta är män och kvinnor. Pansexuell innebär istället att man dras till alla kön, eller oberoende av kön.
Det finns en uppfattning om att läggningen bisexuell syftar till att det enbart finns två kön, men det finns ingenting som säger att det verkligen syftar till en förnekelse av flera kön. Ordet i sig säger bara att man blir förälskad i eller attraherad av två olika kön.
Hur många kön det egentligen finns är en ännu större fråga, och en fråga som kan få olika svar beroende på vem man frågar. Det kan vara två, tre, fyra eller så många som drygt 70 olika eller till och med över 700. Detta är helt enkelt en fråga som alltid kommer ha olika svar enligt olika personer och beroende på hur man ser på det.
Många olika definitioner
De flesta känner till tre olika sexuella läggningar; heterosexuell, homosexuell, och bisexuell. Dock finns det fler än så, men de flesta räknas som varianter utav bisexualitet. Dessutom är bisexualitet ett brett begrepp och det kan betyda olika saker för olika personer.
Ofta menar man att bisexualitet innebär att man faller för, eller attraheras av, personer oberoende av kön. Men pansexuell beskrivs på exakt samma sätt. Därför borde det ju rimligtvis vara exakt samma sak. Men skillnaden är just vilka kön man dras till.
Skulle man utgå från att det finns två kön så är bisexuell och pansexuell exakt samma sak. Men om det finns fler än två kön, blir skillnaden tydligare. Är man bisexuell attraheras man av två kön, vanligtvis män och kvinnor – även om det inte måste vara just dessa två. Är man pansexuell attraheras man av alla kön. Med det sagt behöver man inte attraheras av alla människor, utan snarare av människor oberoende av vilket kön personen har.
Ordet ”bi” betyder just två och ordet ”pan” betyder alla, så rimligtvis innebär bisexualitet att man blir förälskad i och/eller attraherad av två olika kön och pansexualitet att man blir förälskad i/attraheras av alla kön.
Begreppet pansexuell blev vanligt för bara några år sedan, även om det har använts i närmare 30 år. Innan det var ett känt begrepp var det alltså främst bisexuell som användes och troligtvis var det detta ord man använde oavsett om man var bi eller pan. Därför blir begreppen något förvirrande och många väljer även att beskriva sig som bisexuella även om man dras till fler kön än två.
Detta är alltså till stor del en fråga om hur man väljer att tolka det eller vad man själv anser. Huruvida man vill se sig som bisexuell, pansexuell, eller någonting annat är upp till var och en – och likaså vad läggningen betyder för en själv.
Dock blir det förstås svårt att ha ett generellt svar för vad begreppen betyder och vad skillnaden mellan dem är eftersom det beror på vad man utgår ifrån.
Sexuella läggningar förr och idag
Homosexualitet, bisexualitet, och andra sexuella läggningar har blivit allt mer accepterade med tiden och framför allt i Sverige är det accepterat. Men så har det inte alltid varit.
I Sverige var det tidigare olagligt att vara homosexuell – fram till så sent som 1944. För 75 år sedan var det alltså straffbart att ha sexuellt umgänge med någon utav samma kön. Och trots att det avkriminaliserades på 40-talet ansågs det fortfarande inte vara helt okej.
Homosexualitet räknades som en psykisk sjukdom och det var först 1979 som man inte längre såg det som en sjukdom. Men trots att det inte längre var kriminellt eller ansågs vara en sjukdom, så var det fortfarande inte heller helt accepterat i samhället.
Sedan slutet av 80-talet, och kanske framför allt under 90-talet, har homosexuella fått allt fler rättigheter och med det även blivit allt mer accepterat i samhället. År 1995 fick man rätt att som homosexuell ingå registrerat partnerskap, och knappt 15 år senare – 2009 – kom rätten att ingå samkönat äktenskap. Sedan 2003 får homosexuella även adoptera.
Men även om homosexualitet länge ansågs vara onormalt har det förmodligen alltid förekommit – dock inte alltid som något konstigt, onormalt, eller olagligt. Det har även varierat mellan olika tidsperioder och i olika delar av världen.
Polysexuell
En annan form av bisexualitet är polysexualitet. Ordet ”poly” betyder många, vilket innebär att man attraheras av eller blir förälskad i flera olika kön – men inte alla. Exakt vad det innebär är svårt att säga och varierar förmodligen en hel del mellan olika personer.
Vad man dock kan anta är att det handlar om flera kön än två; men inte alla. Polysexuell är alltså någonstans mellan bisexuell och pansexuell när det kommer till hur många olika kön man dras till.
Det finns dock även de som attraheras av/blir förälskad i två kön, eller alla kön, som väljer att identifiera sig som poly. Det kan till exempel handla om att man bara har attraherats utav två olika kön tidigare, men inte utesluter att man skulle kunna attraheras utav flera.
Begreppet polysexuell används ibland även utav personer som har flera sexuella relationer, så som swingers eller par med en öppen relation – det vill säga en relation där man har kommit överens om att det är okej att ha sex med andra personer.
Detta gör att man ofta blandar ihop dessa även om det är två helt olika saker. Polysexualitet som läggning behöver alltså inte innebära att man har flera olika sexuella relationer samtidigt. Och en person som är polysexuell i bemärkelsen att den har flera sexuella relationer kan ha vilken läggning som helst i övrigt – homosexuell, bisexuell, eller pansexuell till exempel.
Ordens betydelse
Hetero, homo, bi, poly, och pan är alla ord som kommer från grekiskan. Hetero kommer från ordet ”heteros” vilket betyder ”annan” eller ”olika”. Begreppet heterosexuell syftar alltså på en person som attraheras utav motsatt kön. Ordet ”homo” betyder ”samma” eller ”lika”, och homosexuell innebär att man attraheras utav samma kön.
Ordet ”bi” betyder två, och bisexuell syftar på en person som attraheras av två kön. ”Poly” betyder ”fler” eller ”många” och innebär att man attraheras utav olika kön; ofta fler än två, men inte alla. ”Pan”, däremot, betyder just ”alla” och innebär att man kan attraheras av alla, oberoende av kön.
Sammanfattning
Bisexuell och pansexuell är båda exempel på sexuella läggningar, precis som heterosexuell och homosexuell samt polysexuell. Dock flyter dessa begrepp ihop lite och kan vara svåra att tolka. Bisexuell, polysexuell, och pansexuell är alla väldigt lika och kan ibland även innebära exakt samma sak. Heterosexuell och homosexuell är enklare begrepp och lättare att tolka. Bi-, poly-, och pansexuell är betydligt bredare begrepp och dessutom begrepp som ofta anpassas efter varje person.
Framför allt polysexuell är ett sådant begrepp som kan variera mycket mellan olika personer. En polysexuell person kan attraheras av två eller tre olika kön, många fler än så, eller rentav alla kön – men ändå välja att kalla sig polysexuell. Vilka kön man attraheras av varierar också mellan olika personer. Det finns alltså inga regler kring hur många, eller vilka, kön man ska attraheras av för att kalla sig polysexuell.
Både polysexuell och pansexuell är former utav bisexualitet. Många väljer därför att kalla sig för just bisexuell även om man attraheras av många, eller alla, kön. Bisexuell är ett betydligt mer välkänt begrepp och innefattade tidigare även poly och pan.
Skillnaden mellan bisexuell och pansexuell beror alltså på vem man frågar; det kan vara ingen skillnad alls, eller en ganska stor skillnad. Dock bör man ändå kunna säga att det som oftast ses som skillnad är hur många olika kön man attraheras av.
En bisexuell person attraheras vanligtvis av två olika kön, och ofta – men inte alltid – är det män och kvinnor. En pansexuell person kan attraheras av alla kön, eller av personer oberoende av kön. En persons kön är alltså inte av någon som helst betydelse om man är pansexuell; man kan attraheras utav vem som helst.
Bisexuella beskriver ofta sin läggning på exakt samma sätt, alltså att man blir kär i eller attraherad av en person oberoende av personens kön. Det är alltså, som sagt, svårt att skilja dessa begrepp åt. Varje person väljer själv sin läggning samt hur man väljer att definiera den.