Att jurist och advokat bland annat har med lag och ordning att göra kan vi nog alla vara överens om, men vad är egentligen skillnaden mellan dessa befattningar? Är det skillnad på hur lång utbildning man har gått, eller är det några ämnen som skiljer utbildningarna åt? Kan det vara så att det beror på hur länge man har varit ute i arbetslivet som skiljer jurist och advokat åt? Är det skillnad på vilka arbetsuppgifter man har? Om man behöver hjälp utav en jurist eller advokat, vad är det då för ärenden de olika befattningarna kan åta sig?
Ja, som ni märker kan frågorna bli många angående jurister och advokater, och speciellt vad det är som skiljer dem åt. När vänder man sig till en jurist och när är det en advokat man kan behöva? Vi tittar på vad som skiljer dem åt t.ex om det har olika befogenheter när det gäller att utföra sina uppdrag, och framförallt får de åta sig samma sorts uppdrag?
I praktiken kan vem som helst kalla sig för jurist, men oftast har vederbörande gått en 4 ½ -årig juristutbildning på något utav landets universitet. Advokat är en skyddad titel som man efter slutförd juristutbildning och minst 3 års praktiskt arbete med juridiska frågor kan ansöka om hos Svenska Advokatsamfundet.
I och med att vem som helst kan kalla sig jurist så är det extra viktigt att kontrollera att den man tänker anlita verkligen har utfört godkänt resultat på juristutbildningen och även vilken erfarenhet personen har och om de t.ex tillhör en juristfirma med gott rykte. Det finns många jurister med bra rykte och kompetens som av olika anledningar inte har ansökt om att bli advokat hos Advokatsamfundet.
Jurister och advokater har genomgått samma universitetsutbildning. En jurist som arbetar på en advokatbyrå kan efter ca tre års praktisk yrkeslivserfarenhet och en kortare utbildning hos svenska Advokatsamfundet ansöka om att bli antagen till Advokatsamfundet och om juristen blir antagen får hen ta titeln advokat.
För att få titeln advokat, som är en skyddad titel, så måste juristen bli antagen till Advokatsamfundet och då krävs följande:
- att man har läst juristutbildningen, vilket innebär 4½ års studier vid universitetet;
- att man i minst 3 år har ägnat sig åt praktiskt kvalificerad juridisk verksamhet;
- att man ägnar sig åt praktisk kvalificerad juridisk verksamhet vid tidpunkten när man ansöker om inträde i Advokatsamfundet;
- att man genomgått och fått godkänt i Advokatsamfundets utbildning för advokatexamen; och
- att man gjort sig känd för ärlighet, lojalitet, och har ordnad ekonomi, och i övrigt anses lämplig att verka som advokat.
Efter att ha fått tillträde till Advokatsamfundet måste advokaten dessutom genomgå vidareutbildning på minst 18 timmar varje år. Den som kallar sig advokat utan att tillhöra Advokatsamfundet gör sig skyldig till brott och kan åtalas för detta.
Den som anlitar en advokat ska känna sig i säkra händer eftersom alla advokater är skyldiga att följa det som kallas god advokatsed. Det innebär att de alltid ska ta tillvara klientens intressen t.ex lojalitet med klienten, oberoende, frihet från intressekonflikter, och tystnadsplikt är några utav kärnvärdena för en advokats etiska regler. Tystnadsplikten är även reglerad i lag. Till skillnad mot jurist, som vem som helst egentligen kan titulera sig, så är advokattiteln ett slags kvalitetsstämpel eftersom de ständigt står under uppsikt utav Advokatsamfundet.
Vad gör Advokatsamfundet?
Advokatsamfundet upprätthåller en hög etisk och professionell standard hos Sveriges advokater och ser till att advokaternas erfarenheter tas tillvara i lagstiftningen och den övriga rättsutvecklingen. Alla Sveriges advokater tillhör Svenska Advokatsamfundet.
Vad arbetar en jurist och en advokat med?
En jurist eller en advokat fördjupar sig inom sin specifika gren och inom sitt område och blir inom detta expert, inom de andra områdena så är denne inte fullt lika påläst, även om de förmodligen kan betydligt mer än gemene man. Som jurist är du både rådgivare och expert på frågor som rör lag och avtal. Arbetsuppgifterna skiftar beroende på vilket område man väljer att jobba inom.
Vanliga sysslor är att förhandla, granska, eller upprätta kontrakt och andra rättsliga handlingar. Arbetsplatserna kan vara privata företag, offentlig förvaltning, eller inom rättsväsendet. 2017 var medellönen för en jurist 36.900 kronor per månad, noterbart är att medellönen för en kvinna var 36.300 kronor per månad, medans det för en man var 38.400 kronor per månad.
Advokat förknippas kanske oftast med att arbeta som försvarare i rättegångar, men en advokat gör mycket annat också. Advokater arbetar på advokatbyråer och hjälper privatpersoner, företag, och organisationer med olika typer av juridiska frågor. Det är till exempel vanligt att arbeta som rådgivare angående avtal inom familjen, att upprätta testamente, hjälpa företag med avtalsskrivningar, rådgivning och kontakter med myndigheter. 2017 var medellönen för en advokat 46.400 per månad för både kvinnor och män.
Vad kostar det att anlita en advokat eller jurist?
Oftast så kostar det lite mindre att anlita en jurist än en advokat, men det är långt ifrån alltid som så är fallet, för precis som inom alla branscher, så finns det de jurister som tar mer betalt än en advokat. Som exempel kan tas att en advokat tar mer betalt per timme än en jurist, men å andra sidan så utför advokaten arbetet på färre timmar än en jurist så i slutändan blir det billigare med en advokat.
Inom det familjerättsliga området, framförallt ärenden inför domstol, t.ex vårdnadsmål, använder sig de flesta advokater och jurister utav den s.k. timkostnadsnormen för att bestämma priset per timme. Det innebär att det oftast inte är någon prisskillnad mellan advokater och jurister i dessa typer utav ärenden. Timkostnadsnormen för 2019 är 1725 kronor inklusive moms. Vad som kan bli billigare hos en juristbyrå än en advokatbyrå är upprättande utav familjerättsliga dokument t.ex testamente, äktenskapsförord, bodelningsavtal, och gåvobrev.
Sammanfattning
Vem som helst kan kalla sig för jurist så därför är det väldigt viktigt, innan man anlitar en jurist, att kontrollera att personen har fullföljt juristutbildningen och även personens erfarenhet och om hen tillhör en juristfirma med gott rykte.
Advokat är en titel som man kan ansöka om hos Svenska Advokatsamfundet. För att få kalla sig advokat finns det en lång rad krav som ställs på den som söker, bl.a godkänd juristutbildning, 3 års yrkeserfarenhet med juridisk verksamhet, och att personen är ärlig, lojal samt att de går en utbildning hos Svenska Advokatsamfundet för att få en advokatexamen. Det är förbjudet enligt lag att titulera sig advokat om dessa krav inte fullföljs.
Kostnaden för att anlita en jurist eller advokat kan skilja sig väldigt mycket åt så ett tips är att se hur mycket kostnaden blir i slutändan. De flesta jurister och advokater använder sig utav en timkostnadsnorm när det handlar om t.ex vårdnadstvister, och den är 1725 kronor per timme inklusive moms 2019.