Ja, vad är egentligen skillnaden? Man kan säga att den största skillnaden är att med en moped klass 1 kan du köra i en högre hastighet än vad som är möjligt med en klass 2 moped. Så är du sugen på att ta dig fram snabbare är en klass 1 moped att föredra. Är hastigheten inte det viktigaste för dig utan var du kan köra och parkera fordonet kanske klass 2 är något att tänka på som alternativ. Klass 2 får du nämligen köra på cykel- och gångbana, om inte en skylt med förbud mot motorfordon finns uppsatt. Klass 2 får du parkera som en cykel medan du med en klass 1-modell måste tänka på var det finns markerade parkeringsplatser plus att det är inte tillåtet att köra på cykel- och gångbanor.
Skillnaden mellan moped klass 1 och 2 är bl.a maxhastigheten, 45km/h för klass 1 och 25km/h för klass 2. Klass 1 kräver minst ett AM körkort medan klass 2 endast kräver ett kunskapstest. Var du får köra mopeden och var man får parkera de olika klasserna skiljer sig också åt.
Det finns alltså en del skillnader mellan Klass 1 och klass 2 mopeder. Maxhastigheten för klass 1 är 45km/h och för klass 2 gäller 25km/h. Det skiljer sig också var du får köra mopeden. Klass 1 får du inte köra på cykel- och gångbana, men med en klass 2 moped får du det, om det inte finns en skylt som förbjuder framförande av motorfordon vid cykel- och gångbanan. Rekommenderat för både klass 1 och 2 är att de i första hand skall köras i vägrenen, om det är möjligt, för att få bästa möjliga trafiksäkerhet ute i trafiken.
Vid parkering måste klass 1 mopeder följa de regler som gäller för parkering av bil medan klass 2 mopeder får parkeras som en cykel. En klass 1 moped måste vara registrerad och ha en registreringsskylt monterad baktill på mopeden. Är det en mopedbil klass 1 måste du även ha en varningstriangel monterad baktill. Klass 2 däremot behöver inte registreras eller ha en registreringsskylt.
Det finns också en del likheter mellan de båda klasserna.
- Båda kräver att du ska ha fyllt 15 år.
- Fordonet kan ha 2, 3, eller 4 hjul.
- Krav på hjälm när du kör fordonet såvida du inte kör ett fordon med kaross och bilbälte används.
- Trafikförsäkring när klass 2 används och obligatoriskt för klass 1.
- Varken klass 1 eller 2 får köras på motortrafikled eller motorväg.
- Om mopeden är byggd för det är det tillåtet att skjutsa på både klass 1 och 2 om både förare och passagerare bär hjälm.
Vad menas med klass 1 moped?
Med moped klass 1, mopedbil, eller EU45 moped menas att det är ett motorfordon som har 2, 3, eller 4 hjul. Dessa fordon får köras i en maxhastighet på 45km/h och det krävs minst ett giltigt AM körkort för att få köra dem. Har du sedan tidigare ett giltigt körkort för motorcykel, bil, traktor, och/eller lastbil behöver man inte ta ett körkort för behörighet AM.
Ett AM körkort får du genom att gå en kurs som innehåller både praktiska och teoretiska lektioner. Kursen måste vara minst 12 timmar fördelat på praktisk erfarenhet och en teoretisk del. När man kör ett klass 1 fordon gäller samma regler som för personbil med undantag för att klass 1 fordon inte får köras på motorväg eller motortrafikled. Samma regler gäller vid parkering utav klass 1 moped som det är när man ska parkera en personbil eller motorcykel.
Moped klass 1 måste registreras hos Trafiksäkerhetsverket samt ha en registreringsskylt monterad baktill på fordonet. En giltig trafikförsäkring är också obligatorisk för klass 1 moped.
Vilka regler gäller för att få köra en mopedbil klass 1?
För att få köra en mopedbil klass 1 gäller regler för klass 1 fordon, alltså en maxhastighet på 45km/h, dessutom får den ha en maxvikt på 400 kg och lastas med max 260 kg. Den behöver vara registrerad hos trafiksäkerhetsverket, ha registreringsskylt, och även en varningstriangel, en så kallad LGF-skylt, baktill på fordonet. Gällande trafikförsäkring måste finnas och mopedbilen får köras efter samma regler som en personbil med undantag för att mopedbilen inte får köras på motortrafikled eller motorväg.
En mopedbil har oftast 2 sittplatser och kan t.ex efterlikna en bil eller en lastbil.Trots likheten av en personbil eller liten lastbil krävs det inte att man gör några kontrollbesiktningar eller behöver betala fordonsskatt. Precis som med alla klass 1 fordon behöver man minst ett giltigt AM körkort eller ett körkort med högre behörighet.
Det allra vanligaste drivmedlet för mopedbilar är diesel eftersom reglerna för moped då säger att det är tillåtet med en högre cylindervolym än om man använder bensin. Därför är diesel bättre eftersom mopedbilen väger mycket mer än en betydligt lättare tvåhjulig moped.
Hur tar man ett AM körkort för att få köra ett klass 1 fordon?
För att få köra en moped klass 1 säkert måste du ha ett giltigt AM körkort eller högre behörighet på körkortet. Har du ett traktorkort taget före den 1 oktober 2009 är det också giltigt för att få köra klass 1 moped.
Innan du kan påbörja en förarutbildning hos en behörig trafikskola måste du vara minst 14 år och 9 månader och ha ett giltigt körkortstillstånd. Körkortstillstånd söker du hos Transportstyrelsen. Utbildningen innehåller en praktisk del på minst 4 timmar och en teoridel på 8 timmar. I vissa fall kan utbildningen ta mer än 12 timmar beroende på hur du klarar de praktiska och teoretiska momenten i utbildningen.
Viktigt att tänka på är att du inte får övningsköra privat med din moped utan det får endast göras med behörig utbildare som har godkänts utav Vägverket eller Transportstyrelsen. När den behöriga utbildaren har rapporterat in att du är färdig med utbildningen kan du boka tid för kunskapstest för ett AM körkort. Kunskapstestet består utav en teoretisk del där du får svara på ett visst antal frågor. Ett godkänt AM körkort tillåter dig även att köra klass 2 moped.
Var kan man gå en kurs för att ta AM körkort?
Du behöver ett körkortstillstånd för att få påbörja en kurs för ett AM körkort. Tillståndet söker du via Transportstyrelsens e-tjänst. Du behöver göra en synundersökning och den kan du göra hos en optiker eller hos en trafikskola som kan erbjuda synundersökning. De brukar ofta kunna sända undersökningen elektroniskt direkt till Trafikverket.
För att gå en kurs för att ta ett AM körkort kan du t.ex välja en STR-ansluten trafikskola som erbjuder kurs för mopedkort. Där kommer du få den bästa handledningen så att du klarar dig bra i trafiken och har bra kunskaper om trafikregler efter avslutad kurs. I paketerbjudandet brukar teorilektioner, kursmaterial, och körlektioner ingå.
De STR-anslutna trafikskolorna erbjuder även i sina paket en webbsida, Elevcentralen, där du kan studera online och göra olika tester när det passar dig. Detta kan vara bra så att du kan komma väl förberedd till de lärarledda lektionerna.Tänk på att det kan tillkomma en extra kostnad om du t.ex behöver extra körlektioner utöver de som ingår i paketpriset. Viktigt att komma ihåg är att det inte är tillåtet att övningsköra privat med moped utan att det måste göras på trafikskolan under ledning av en behörig instruktör.
När körskolan anser att du har klarat kursen kan du boka en tid hos Trafikverket för teoriprov. Glöm inte att ta med identitetshandlingar för att styrka din identitet. Viktigt att tänka på innan du ska göra provet är också att vara på plats i god tid, där du ska göra provet, för fotografering. Hinner du inte med fotograferingen innan bokad tid får du inte göra kunskapstestet. Det är alltså inte tillåtet att ta med ett privat foto eller ett foto man tagit hos en fotograf.
Vad kostar det att ta ett AM körkort?
Det är svårt att säga vad en kurs för att få ett AM körkort kostar då många trafikskolor erbjuder ett paketpris för hela kursen, så fråga runt vad varje enskild trafikskola kan erbjuda för pris och vad som ingår. Nedan visas de fasta utgifterna som tillkommer utöver kursen på trafikskolan.
- Körkortstillstånd: 0 kr
- Synundersökning: 100-200 kr
- Fotografering: 80 kr
- Tillverkning utav körkort: 250 kr
- Kunskapstest: 325 kr
Klass 2 moped; vad är det?
En moped klass 2 eller EU25 är ett motorfordon som har 2, 3, eller 4 hjul. Dessa fordon får framföras med en maxhastighet på 25km/h. Om du inte har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs det minst ett förarbevis för att få köra klass 2 fordon.
När man kör ett klass 2 fordon gäller samma regler som för cyklister. Man får t.ex köra mopeden på gång- och cykelbanor om det inte finns en skylt att det är förbjudet att framföra motorfordon. Moped klass 2 får parkeras precis som en cykel så man behöver inte leta efter angivna parkeringsplatser för motorfordon. En giltig trafikförsäkring behövs för klass 2 moped när den används, däremot behöver man inte registrera en klass 2 moped eller ha en registreringsskylt för att få köra den i trafiken.
Den 1 november 1998 kom det nya regler för mopeder för att de skulle EU-anpassas. Då beslöts det att alla äldre mopeder med en maxhastighet på 30km/h skulle tillhöra klass 2 fordon. Så även om man har ett gammalt typintyg där det står att det är ett klass 1 fordon så hamnar de ändå i klass 2 i och med de nya reglerna.
Hur får man ett förarbevis för klass 2 moped?
För att få gå en förarutbildning behöver du ha fyllt 15 år och det är viktigt att utbildningen sker av en behörig utbildare hos t.ex en körskola. Utbildningen är i huvudsak en teoretisk utbildning, men kan även innehålla en del praktiska moment. De områden som behandlas under utbildningen handlar främst om trafikregler, genomgång av olika situationer som kan uppstå i trafiken, och kännedom om fordonet.
Slutprovet för att få förarbeviset är endast teoretiska frågor och det brukar vara ca 25-35 frågor om det du har gått igenom under utbildningen. Minst 80% av kunskapsfrågorna måste vara rätt för att du ska bli godkänd. Viktig är att teoriprovet utförs hos en behörig provförrättare som har godkänts av Transportstyrelsen. Efter godkänt prov som görs på trafikskolan skickar de in resultatet till Transportstyrelsen som sedan skickar ut en ansökningsblankett.
När betalning och ansökan kommit in till Transportstyrelsen tillverkas förarbeviset som sedan skickas ut till dig. Det är tillåtet att köra så fort som det är registrerat hos Transportstyrelsen att du har klarat kunskapstestet, om du har id-handlingar med dig när du kör. Detta kan du göra i maximalt 2 månader, sedan måste förarbeviset vara med när du kör.
Om du har fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 behövs inget förarbevis för att få köra klass 2 moped eller om du har ett giltigt körkort för bil, traktor, eller ett AM körkort behöver du inte heller gå utbildningen för att få ett förarbevis.
Vad kostar det att få ett förarbevis till klass 2 moped?
Priset för att få ett förarbevis kan skilja sig åt då många trafikskolor erbjuder ett paketpris, så det bästa är att kolla med olika körskolor om vad de har att erbjuda och vad som ingår i priset. Till skillnad mot fotografering för AM körkort ska du ta ett fotografi hos t.ex en fotograf som tar id-kort eftersom kravet är att det ska vara en vit bakgrund och taget rakt framifrån.
Priset för detta kan variera mellan fotograferna så här är också rådet att höra dig för om priset hos olika fotografer. Vissa fotoapparater är också godkända för att ta dessa kort och är oftast ett billigare alternativ. Tillverkningen utav ett förarbevis kostar 250 kr.
Vilka regler gäller för att få köra klass 1 och 2 inom EU?
AM körkort och förarbevis som tagits i Sverige gäller också i hela EU. Bra att tänka på är dock att trafiksituationerna kan skilja sig väldigt mycket åt mellan olika EU länder.
Vad gäller om man vill köra klass 1 eller 2 utanför EU?
Eftersom det kan skilja sig så mycket åt mellan olika länder rekommenderas det att du frågar t.ex en uthyrare av fordon på plats i det landet du befinner dig i, så att du får rätt information om vilket körkort som är giltigt just i det landet.
Sammanfattning
Den största skillnaden mellan klass 1 och 2 mopeder är att klass 1 har en maxhastighet på 45km/h medan klass 2 har en maxhastighet på 25km/h . Klass 1 fordon behöver registreras hos Trafiksäkerhetsverket och ha en registreringsskylt baktill. Om det är en mopedbil klass 1 behövs det även en varningstriangel baktill. En klass 2 moped behöver inte registreras. Gemensamt för de båda klasserna är att de ska ha en giltig trafikförsäkring.
Till alla klass 1 mopeder inklusive t.ex mopedbil, som räknas till klass 1 fordon, krävs det minst ett AM körkort för att få köra. Ett AM körkort får du genom att gå en utbildning hos en körskola med behöriga utbildare och sedan efter avslutad kurs behöver du beställa tid för förarprov som innehåller teoretiska frågor.
Till klass 2 mopeder behöver du ett förarbevis för att få köra. Beviset får du genom att gå en teoretisk kurs hos t.ex en körskola. När kursen är klar gör du ett teoretiskt prov där du har läst teorikursen. Priserna för AM körkort eller förarbevis kan skilja sig åt mellan de olika trafikskolorna så det bästa är att höra sig för vad de har att erbjuda och vad som ingår i priset.