Terminalglasögon och läsglasögon, vad är det? Är det någon skillnad mellan dessa två? Läsglasögon låter som om man använder dem när man läser, men terminalglasögon, vad innebär det? Bär man dessa glasögon jämt eller bara vid vissa tillfällen? Många frågor blir det när man inte riktigt vet när och varför man kan/ska använda dessa olika glasögon. Vi tittar närmare på dessa glasögon och försöker reda ut vad som kan vara skillnader och likheter mellan dem.
Läsglasögon är bra att använda när man börjar få svårt att se på nära håll när man läser en tidning eller en bok medans de fungerar sämre framför en datorskärm då skärmen oftast är längre bort. Terminalglasögon är slipade så att man ser datorskärmen bra plus att man kan se det som händer runt omkring utan att ta av sig glasögonen.
Det är väldigt individuellt när man börjar märka att man ser dåligt på nära håll, men oftast runt 40-årsåldern. Texter och bilder i böcker, tidningar, och på datorskärmen blir suddiga så man försöker t.ex hålla boken längre bort och man flyttar stolen längre ifrån datorskärmen för att se bättre.
Använder man läsglasögon så ser man det som är i tidningen och boken precis som innan man behöver läsglasögon, men man märker att man måste ta av sig glasögonen när man t.ex ska titta upp på någon som kommer in i rummet eftersom man annars ser personen väldigt suddigt när glasögonen fortfarande är på.
Med terminalglasögon, även kallade arbetsglasögon, kan man däremot även titta upp från datorskärmen på t.ex det som ligger på skrivbordet eller titta upp på en person som kommer fram utan att behöva ta av sig glasögonen eftersom de är slipade så att man kan se bra även på lite längre avstånd utan att det blir suddigt.
Så med andra ord räcker det med ett par läsglasögon när man märker att man inte ser som tidigare när man läser en tidning eller en bok och dessa får man bekosta själv. Har man däremot ett arbete som innebär att man sitter framför en datorskärm mer än en timme om dagen och som dessutom kräver att man har sin uppmärksamhet på annat runt omkring, så är det arbetsgivarens skyldighet enligt lag att bekosta ett par terminalglasögon så att man kan utföra sina arbetsuppgifter utan att behöva anstränga ögonen, nacke, eller axlar.
Vilka är de vanligaste symtomen för att man behöver läsglasögon?
Man brukar lite skämtsamt säga att när armarna inte räcker till för att läsa tidningen eller en bok, så är det dags för att skaffa ett par läsglasögon. Blir det dessutom svårt att läsa texter på förpackningar och sms har man med all säkerhet drabbats av ålderssynthet, vilket avhjälps med ett par läsglasögon. Man märker också att man kan behöva ett par läsglasögon genom att man kisar med ögonen för att försöka se bättre och huvudvärk eftersom man anstränger sina ögon för att se.
Vilka är de vanligaste symtomen att man behöver terminalglasögon?
Arbetar man mycket framför en datorskärm kan det bli dags att skaffa ett par terminalglasögon om ögonen börjar kännas:
- Trötta
- Rinniga
- Torra
Eller om man lätt får ont i:
- Axlar
- Huvudet
- Nacken
Behöver man göra en synundersökning när man behöver ett par läsglasögon eller terminalglasögon?
Många väljer att köpa ett par läsglasögon på något varuhus eller bensinmack för att de är billigare än hos en optiker. Man testar sig då själv fram genom att prova olika styrkor på glasögonen, som vanligtvis finns från 0,5 till 4,0 i styrka, och avgör då helt själv vilka man tycker att man ser bäst med.
Detta kan vara ett alternativ just för stunden, men är inget att rekommendera som permanent lösning eftersom huvudvärk och andra symtom kan finnas kvar. Detta beror på att man ofta behöver olika styrka på ögonen så en synundersökning hos en optiker är verkligen något man rekommenderar för att man ska slippa alla symtom och att man får ett par läsglasögon som är anpassade efter just sina ögon.
En synundersökning behövs för att få rätt terminalglasögon. De anpassas då med rätt slipning om man enbart behöver sitta framför en datorskärm, enstyrkeglas, och även så man kan se t.ex det man har på skrivbordet, närprogressiva glasögon, eller behöver titta upp på personer utan att behöva ta av sig glasögonen så kallade rumsprogressiva glasögon. Det är också viktigt att man ser till att man har rätt belysning vid sin arbetsplats för att se så bra som möjligt på sin datorskärm.
Det rekommenderas att man gör en synundersökning åtminstone vartannat år så att man har kontroll på om man t.ex behöver ändra styrkan på läsglasögonen eller terminalglasögonen, men också för att en optiker tidigt kan upptäcka om det eventuellt har uppstått någon ögonsjukdom och då kan skriva en remiss till en ögonläkare.
Olika typer av behandling vid ålderssynthet, presbyopi:
- Enkla läsglasögon.
- Bifokala glasögon.
- Progressiva glasögon.
- Terminalglasögon.
- Progressiva kontaktlinser.
- Refractive Lens Exchange, RLE.
Vad är RLE?
RLE, Refractive Lens Exchange, är en ögonoperation som innebär att man byter ut ögats naturliga lins mot en konstgjord. Denna operation utförs först och främst på personer över 45 år som vill få ett liv utan läsglasögon. Man använder en högteknologisk plastlins som gör att hjärnan lär sig hur man ska få skarp och klar syn på olika avstånd.
Operationen tar ca 15 minuter och man använder sig oftast av en så kallad titthålsteknik, vilket innebär att man gör två små hål på ett par millimeter för att kunna utföra operationen. 15% utav de opererade kan komma att behöva glasögon vid t.ex framför en datorskärm längre fram i tiden, men hela 85% behöver aldrig använda läsglasögon eller terminalglasögon. Man kan inte heller drabbas utav grå starr längre fram i livet eftersom man har opererat in en konstgjord lins.
Varför behöver de flesta läsglasögon runt 40-årsåldern?
Åldersrelaterat synfel, så kallat presbyopi, beror på att ögat har svårt att ställa om från närseende till avståndsseende - ögats lins förlorar sin flexibilitet. Med åldern blir ögonlinsen mindre elastisk som då medför att ljuset bryts fel, vilket i sin tur gör att man får svårt att se på nära håll.
Presbyopi brukar delas in i olika stadier:
- Begynnande presbyopi - börjar oftast i 40 till 45-årsåldern.
- Funktionell presbyopi - börjar oftast i 45 till 55-årsåldern.
- Absolut presbyopi - börjar oftast i 55-årsåldern och uppåt.
- Mörker presbyopi - kan drabba alla oavsett ålder.
Vad kostar det att skaffa läsglasögon eller att göra en RLE?
Det varierar väldigt mellan olika optiker och ögonkliniker vad det kostar. Så sök information exempelvis via internet för att få rätt prisinformation och vad som ingår i priset hos de olika kedjorna och ögonklinikerna. Det finns många olika bågar att välja mellan hos en optiker och i alla möjliga prisklasser och även där kan det vara prisvariationer mellan olika optiker. Det kan också skilja i pris om du väljer att beställa via internet eller fysiskt i en butik.
Som vi nämnt tidigare så finns det billiga läsglasögon att köpa på t.ex olika varuhus eller bensinstationer, men det är inte någon bra permanent lösning eftersom man ofta behöver olika styrkor på ögonen och dessa glasögon kan då fortfarande leda till exempelvis huvudvärk.
Sammanfattning
Många tror att läsglasögon och terminalglasögon är samma sak, vilket inte är fallet. Ett par läsglasögon går bra att använda om man bara ska läsa t.ex en bok eller tidning medans man enligt lag har rätt till ett par terminalglasögon från sin arbetsgivare om man arbetar framför en datorskärm mer än en timme om dagen. Ett par terminalglasögon gör så att man anpassar avståndet till datorn och även så att man slipper ta av och på glasögonen när man t.ex ska fokusera på något annat runt omkring.
Det är vanligast att man kan komma att behöva ett par läsglasögon i 40-årsåldern och det beror på att man får svårt att se på nära håll p.g.a att ögats lins har blivit stel och oelastisk. Vanliga symtom är huvudvärk, stel nacke, och att man får svårt att läsa sms och texter på förpackningar. Det rekommenderas att man gör en synundersökning vartannat år så att man ser om man kan behöva starkare styrka på glasögonen, men även för att en optiker kan se om det har uppstått någon annan ögonsjukdom på ögat.
Ålderssynthet, presbyopi, delas in i olika stadier och det finns många behandlingar att tillgå. Vill man t.ex inte använda läsglasögon resten utav livet kan man genomgå en titthålsoperation, en så kallad RLE, där man byter ut ögats lins. Priser för läsglasögon varierar mellan allt ifrån några tior till ett par hundra kronor. De billigaste köper man på t.ex en bensinmack, men är inte en lösning som rekommenderas eftersom man kan behöva olika styrka på ögonen.