Att vi äter yoghurt till frukost är väl ingen nyhet? Men att vi äter grekisk och turkisk yoghurt är väl ändå relativt nytt? Alltså inte nytt som i år, men det var väl ändå inte något man åt under 30-talet? Kanske gjorde man det, men då kallades det nog i alla fall inte för grekisk och turkisk yoghurt. Hur som helst, i dags dato är mejerihyllorna fyllda av olika varianter av mjölk, grädde, och syrade mjölkprodukter, som turkisk och grekisk yoghurt.
Och det finns inte bara en variant att välja mellan utan utbudet av varje enstaka produkt är väl breddat. Med tanke på att det finns så många olika typer av yoghurtar så kan det vara svårt att veta vilken man egentligen ska välja, och framförallt vad som är skillnaden mellan de. Nu menar jag inte vad som är skillnaden mellan fil och yoghurt, utan specifikt mellan turkisk och grekisk yoghurt.
För att värma upp er lite, så att ni kommer på rätt spår, så tänkte jag dra en snabb trudelutt och förklara att skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt är att grekisk yoghurt generellt är lite syrligare och innehåller mer protein än den turkiska, vilket gör att den också är mer fast.
Detta var ju alltså en ganska överblickande sammanfattning, och jag tänkte att vi iallafall ska gräva lite djupare i ämnet för en mer detaljerad förklaring. Känner du dig i behov av att följa med på den mer djupgående resan så är det bara att hänga kvar. Vi hoppas att ni finner något intressant på vägen!
Vad är grekisk yoghurt?
För att ni ska få en känsla för vad det är för produkter vi jämför så tänkte jag att det kanske är bra att presentera de var för sig. Nu kanske det är så att de flesta av er redan har koll på vad både grekisk och turkisk yoghurt är, men har ni inte det så finns svaret här i alla fall.
Grekisk yoghurt härstammar från… *trumvirvel*… Grekland! Surprise, surprise. Nejdå, men det känns ju väldigt logiskt att grekisk yoghurt kommer från Grekland, eller!? Hur som helst, den grekiska yoghurten är en så kallad syrad mjölkprodukt, där innehållet består av högpastöriserad mjölk, yoghurtkultur och grädde.
Smak?
Den grekiska yoghurten har en frisk och rätt syrlig karaktär, och oftast klår denna den turkiska yoghurten i just syrlighetsnivå. Den innehåller också mer protein än den turkiska, vilket gör att konsistensen hos den grekiska är den fastare av de två.
Passar till?
Just på grund av att den innehåller mycket protein passar den grekiska yoghurten väldigt bra att ha i kalla såser eller röror som innehåller bär, frukt, eller grönsaker. Detta för att proteinet agerar som en dammsugare på vätskan och motverkar alltså att maträtterna blir för rinniga.
Det passar också väldigt bra att använda det i desserter eller maträtter där man vill balansera en viss sötma, då det ger ett friskt och härlig tillslag. Om inte annat ger det en bra och fast konsistens. Vill man ha ett lite mindre ”fettigt” alternativ till majonnäs eller creme fraiche kan man använda grekisk yoghurt.
I Sverige är det vanligast att den grekiska yoghurten har en fetthalt på 10 %, men det finns även varianter som har en högre nivå och de som har en mindre. Det är också ganska vanligt att proteinet ligger på närmare 5g/100g.
Vad är turkisk yoghurt?
Kan ni nu gissa på varifrån den turkiska yoghurten kommer? Gissade ni på Turkiet så gissade ni alldeles rätt, men det kanske inte var så oväntat? Faktum är att själva ordet ”yoghurt” från början kommer från turkiskan, alltså kan man nästan säga att även den grekiska yoghurten härstammar från Turkiet på ett sätt!
Även den turkiska yoghurten är en syrad mjölkprodukt, som faktiskt består av några fler ingredienser än den grekiska, men bara några! Dessa är högpastöriserad och homogeniserad mjölk, högpastöriserad och homogeniserad grädde, yoghurtkultur, och mjölkprotein.
Smak?
Den turkiska yoghurten har en lite mildare smak än den grekiska. Konsistensen är lite mjukare och inte lika fast då den inte innehåller lika mycket protein.
Passar till?
Eftersom den är lite mildare och krämigare kan man gott och väl äta turkisk yoghurt till frukost, med exempelvis bär eller nötter. Den kommer kännas fetare, fylligare, och mer mättande än vanlig yoghurt, vilket jag personligen verkligen gillar! Annars passar den bra att ha i kalla såser och röror precis som den grekiska, för trots att proteinhalten är lägre så är den fortfarande rätt hög. Alltså är även den turkiska yoghurten tillräckligt fast för att binda vätska bra. I efterrätter och till bakning funkar den också väldigt bra.
Något jag tycker kan vara en lite rolig tvist är att om man bakar bröd så kan man byta ut smör eller annan vätska mot turkisk yoghurt. Det kommer ge en helt annan karaktär till brödet och ge en härlig touch av syra, det kan i alla fall vara roligt att testa! Sen går den även att använda istället för majonnäs och creme fraiche om man inte vill ha samma ”fettiga” känsla.
Precis som den grekiska yoghurten är det vanligt att den turkiska yoghurten har en fetthalt på 10%, iallafall i Sverige. Proteinhalten är som sagt något lägre och hamnar vanligen någonstans runt 4g/100g, men även här finns det båda fetare och lättare alternativ.
Vad är skillnaden mellan turkisk och grekisk yoghurt?
Nu kanske det låter som en självklarhet vad som är skillnaden mellan de två yoghurtarna, men så lätt är det faktiskt inte. Den lätta förklaringen är att de skiljer sig åt gällande syra, proteinhalt, och fasthet, där den grekiska vinner i alla kategorier så att säga. Med det menar jag alltså att det är den grekiska yoghurten som både har högst syra och proteinhalt, och att den har den fastaste konsistensen.
Men, nu kommer detta men som ni kanske har väntat på (!?). Man kan faktiskt inte alltid säga att den grekiska yoghurten ”vinner”. Som med det mesta så gäller inte samma sak överallt, och i detta fall menar jag att det även finns turkiska yoghurtar som känns mer syrliga och fasta än grekiska. Sen så är det ju också en smaksak och fråga om tycke gällande vad som är mest syrligt eller krämigt.
Sammanfattning
För att sammanfatta detta så kan man säga att den generella skillnaden mellan de två yoghurtarna är att den grekiska är syrligare, innehåller mer protein, och att den är fastare. Sen kanske vissa upplever det att vara tvärtom, och det kan också variera beroende på vilka märken man provar, och även var i världen man köper det!
Jag hoppas iallafall att ni känner att denna text gav er någon nytta och att ni har lärt er något om dessa mjölksyrade produkter. Om inte annat så kan det möjligtvis få er att briljera i köket. Som man brukar säga; allt sitter i de små detaljerna!