Även om alla har hört talas om såväl vitaminer som mineraler, och förmodligen även är medvetna om hur viktiga dessa är, är det kanske inte alla som kan skilja dessa åt. Ofta använder man ordet ”vitaminer” även då man talar om mineraler, just eftersom det är svårt att skilja dem åt.
Men faktum är att det inte är så svårt att skilja dem åt, egentligen. Vitaminer har alltid ordet ”vitamin” i namnet, samt en bokstav och ibland även en eller flera siffror. Man kan till exempel säga C-vitamin eller Vitamin C. Vad som räknas som mineral kan vara lite klurigare eftersom de har helt olika namn. Zink, Magnesium, och Selen är några exempel på mineraler.
Skillnaden mellan vitaminer och mineraler, förutom att vitaminer har en bokstav med i namnet, är faktiskt så enkelt och densamma som skillnaden mellan olika vitaminer eller olika mineraler – att de gör olika saker i kroppen.
Ibland kan man dock använda ordet ”vitamin” som ett samlingsnamn för flera vitaminer och mineraler, fastän det är olika saker. De flesta multivitamintabletter innehåller till exempel även mineraler. Detta kan förstås vara en anledning till att det är vanligt att man tror att vitaminer och mineraler är samma sak.
Dock är det faktiskt ingen större skillnad mellan vitaminer och mineraler egentligen, både vitaminer och mineraler är någonting som kroppen inte kan bilda själv och något vi behöver för att må bra. Många vitaminer och mineraler är till och med livsnödvändiga. Och alla dessa måste vi få i oss genom kost, eller tillskott.
När det handlar om skillnaden mellan vitaminer och mineraler, så ligger den egentligen i varje enskild vitamin och mineral. Man kan säga att det är lika stor skillnad mellan D-vitamin och Zink, som mellan C- och D-vitamin eller mellan Zink och Magnesium. Alla vitaminer och mineraler gör olika saker och därmed finns det skillnader mellan alla – och inte enbart mellan vitaminer och mineraler.
Det man kan säga är alltså att vitaminer och mineraler är två olika saker, men egentligen är det inte mycket mer än namnet som skiljer dem åt. Kroppen kan inte själv producera vare sig vitaminer eller mineraler, utan vi måste få i oss detta genom det vi äter eller med hjälp av tillskott. Samtidigt är alla vitaminer och mineraler nödvändiga för att vi ska må bra, en del är till och med livsnödvändiga.
Tillskott
Att äta en varierad kost är alltså väldigt viktigt för att kunna få i sig alla vitaminer och mineraler, eller att komplettera med tabletter. Det är vanligt med vitaminbrist, speciellt om man inte äter till exempel kött eller dricker mjölk. Ibland är det extra viktigt att få i sig vitaminer och mineraler, till exempel när man är gravid eller ammar. Det finns också andra grupper som ofta behöver tillskott, så som vegetarianer och veganer.
Det finns multivitamintabletter som är anpassade för till exempel gravida, kvinnor, män, barn, vegetarianer, och så vidare. Dessa innehåller då främst de vitaminer och mineraler som just dessa grupper behöver och i rätt mängd. Det finns även multivitamintabletter som passar alla vuxna, då utgår man istället från RDI – rekommenderat dagligt intag, alltså hur mycket man behöver få i sig av varje vitamin och mineral varje dag.
Räknas vitaminer och mineraler som läkemedel?
Nej, det gör de inte. Dock finns det läkemedel med vitaminer och mineraler, man kan alltså få det utskrivet om man har brist på någon vitamin eller mineral. Då får man det på recept och måste hämta ut det på ett apotek - dessa räknas som läkemedel. Men vitaminer och mineraler i sig är inget läkemedel och oftast köps de receptfritt.
Om man har en brist på någon vitamin eller mineral kan det dock vara bättre att få tabletter utskrivet av en läkare, åtminstone om det är en kraftig brist. Dessa läkemedel innehåller ofta en betydligt större dos än receptfria alternativ. I annat fall köper man vitaminer och mineraler receptfritt på till exempel apoteket eller i en hälsokostaffär. Även dessa är ofta väldigt bra, även om de inte alltid innehåller en lika hög dos.
Är vitaminer och mineraler naturläkemedel eller kosttillskott?
Först och främst så är naturläkemedel och kosttillskott två olika saker, även om dessa ofta blandas ihop eller antas vara detsamma. Naturläkemedel har samma syfte som läkemedel: att lindra eller bota en sjukdom eller åkomma.
Naturläkemedel innehåller dock naturliga ingredienser och säljs receptfritt. Precis som läkemedel måste de ändå godkännas av Läkemedelsverket, men kraven är lägre. Ett kosttillskott innehåller näringsämnen, till exempel vitaminer och mineraler. Svaret är alltså; ja, vitaminer och mineraler är kosttillskott – men inte naturläkemedel.
Vilka vitaminer och mineraler behöver man?
Det korta svaret är att vi behöver alla vitaminer och mineraler, även om en del är viktigare än andra. Ibland får vi i oss tillräckligt via kosten, men ibland behövs kosttillskott. Om man är osäker kan multivitamin vara ett bra alternativ, men om man vet att man får i sig tillräckligt av en del vitaminer och mineraler och otillräckligt av andra, då är det bästa att ta ett tillskott med just dessa.
Ofta kan det dock räcka med att ändra sin kost lite grann. Mjölk innehåller till exempel en del vitaminer, så om man vanligtvis inte dricker det kan det räcka att börja med det – om det är just vitaminerna som finns i mjölk som man behöver.
Vitamin- och mineralbrist ger olika symptom. Det kan till exempel vara trötthet, blekhet, huvudvärk, att man tappar hår, dåligt immunförsvar, domningar, nedstämdhet, och så vidare. Samma symptom kan dock gälla för flera brister och ibland är nästan alla symptom samma för olika brister. Det enklaste sättet att ta reda på om man har någon brist, och det enda sättet att vara helt säker, är att gå till vårdcentralen och ta blodprover. Då kan man få veta exakt vilken brist man har och hur omfattande bristen är.
Beroende på hur kraftig bristen är finns olika behandlingar. Ibland kan det räcka med att tänka på vad man äter eller själv köpa ett kosttillskott. Ofta får man dock läkemedel utskrivet. Ibland kan det dock behövas sprutor eller dropp om bristen är väldigt kraftig eller om man inte lyckas få upp värdet med hjälp av tabletter. Om man behöver sprutor eller dropp får man detta på vårdcentralen och detta får man regelbundet under en tid. Det kan vara till exempel en gång i månaden, varannan vecka, en gång i veckan, eller flera gånger i veckan.
När man har fått behandling för en brist, oavsett om det är tabletter eller injektioner, är det viktigt att man tar om proverna efter en tid för att se att värdet ökar. Man bör sedan kontrollera ytterligare någon eller några gånger. En tid efter att man har avslutat behandlingen bör man ta nya prover eftersom det finns risk att man får samma brist igen.
Hur mycket vitaminer behöver man ta och hur länge?
Detta är svårt att svara på eftersom det är så olika. Om man får läkemedel utskrivet av en läkare så avgör denne hur hög dos man behöver. Köper man tillskott är det bästa att följa rekommendationerna på förpackningen. Generellt kan man dock säga att man behöver en högre dos om man har en brist. Om man tar ett tillskott enbart för att man inte får i sig vitaminer eller mineraler genom kosten, då är det lämpligast att följa RDI – alltså rekommenderat dagligt intag.
Om man redan har en brist, däremot, kan man behöva mer för att få upp värdet. Men om man inte tar något tillskott sedan innan är det såklart bättre att ta den rekommenderade dosen än ingenting alls. Och vid en lätt brist kan det räcka. Misstänker man att man har en brist är det dock bäst att boka tid hos en läkare, ta prover, och sedan få tabletter utskrivna – om det behövs. Men oavsett om man har en brist eller inte är det alltid bra att ta multivitamin. Om man dessutom äter en varierad kost kan man ofta undvika att få brist på något.
I vilken mat finns vitaminer och mineraler?
Kött, fisk, mjölk, ägg, ost, frukt, grönsaker, nötter, fullkorn – ja, i nästan all mat finns det vitaminer eller mineraler. Men självklart finns det ingen mat som innehåller alla vitaminer och mineraler och därför bör man äta så varierat som möjligt.
I till exempel mjölkprodukter finns bland annat Vitamin A och Vitamin B3. I kött och fisk hittar du bland annat många olika B-vitaminer. I fet fisk finns även D-vitamin, bland annat. Och ägg innehåller en hel del vitaminer; A, D, E, K, B1, B2, B3, B5, B7, B12, och så vidare.
Med andra ord finns det vitaminer och mineraler i all mat, men alla vitaminer och mineraler finns inte i allt. Om man är osäker på vilka man får i sig kan det vara en god idé att läsa på lite om vilka vitaminer som finns i vilken mat. Kanske är det läge att börja äta mer ägg, kött, fisk, frukt, och grönt eller någonting annat.
Sammanfattning
Vitaminer och mineraler är näringsämnen som kroppen inte själv kan producera, men som den behöver. Alla vitaminer och mineraler är viktiga, men en del är till och med livsnödvändiga. Eftersom kroppen inte kan producera dessa själv måste vi få i oss dem genom kosten eller med hjälp av kosttillskott.
Egentligen är vitaminer och mineraler i stort sett samma sak, men det finns skillnader mellan olika vitaminer och mineraler. De har alla olika funktioner och behövs i kroppen av olika anledningar.