En vanlig lag går i vanliga fall att besluta om genom ett enda beslut. Det är inte fallet beträffande grundlag. När en grundlag ska ändras eller införas brukar det krävas att beslut sker vid två riksdagsbeslut, där det dessutom sker ett val mellan besluten.
Vad är ett lag?
Lagar är regler som alla i ett land måste följa. Lagstiftning är ett sätt att förändra saker i samhället. Det är oftast regeringen som lämnar förslag till nya lagar. Ett lagförslag kan också komma bland annat från en eller flera riksdagsledamöter.
Vilken är Sveriges viktigaste grundlag?
Den grundlag som är mest övergripande är reger ingsformen (RF). I den nuvarande regeringsfor men som trädde i kraft 1974 står det hur demokra tin ska för verkligas i Sverige. Där står också hur makten ska fördelas mellan riksdagen, regeringen, kommuner, förvaltningsmyndigheter och domsto lar (se rutan på nästa sida).
Vad är våra fyra grundlagar?
- Regeringsformen. Grunddragen i det svenska statsskicket framgår av regeringsformen. …
- Successionsordningen. Att Sverige ska ha en kung eller drottning som statschef slås fast i regeringsformen. …
- Tryckfrihetsförordningen. …
- Yttrandefrihetsgrundlagen. …
- Riksdagsordningen. …
- EU och grundlagarna.
Vad är Sveriges fyra grundlagar och vad betyder de?
Dessa grundlagar är regeringsformen (RF), tryckfrihetsförordningen (TF), yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) och successionsordningen (SO). Dessa lagar är viktiga för det svenska statsskicket eftersom de innehåller lagar om hur Sverige ska styras och skyddar den svenska demokratin.
Vad är lag och rätt?
Alla samhällen har en värdegrund och ett regelsystem som bestämmer vad människor får och inte får göra. Lag och rätt ger dig kunskap om varför människor begår brott och om hur samhället arbetar med att förebygga brott, utreda brott, verkställa påföljder och stödja brottsoffer.
Vilka regler finns det?
Vi har fyra grundlagar; Regeringsformen, Tryckfrihetsförordningen, Yttrandefrihetsgrundlagen och Successionsordningen. Lagar: Bestämmelser och regler som staten i ett land har upprättat och som alla människor i landet måste följa. I Sverige är det riksdagen som stiftar lagar.
Vilka är riksdagens tre viktigaste uppgifter?
- Beslutar om lagar. En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. …
- Beslutar om statens budget. Riksdagen beslutar om statens utgifter och inkomster i statens budget. …
- Kontrollerar regeringen. Riksdagen kontrollerar på flera sätt hur regeringen och myndigheterna sköter sitt arbete. …
- Arbetar med EU-frågor.
I vilken grundlag stadgas det om alla människors lika värde?
Skyddet för fri- och rättigheterna finns framför allt i regeringsformen, där det bland annat slås fast att den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.
När ändrades senast en grundlag i Sverige?
Grundlagsändringarna har varit vilande i väntan på val sedan våren 2010. Tre av våra fyra grundlagar ändras. Beslutet medför även följdändringar i ett 20-tal andra lagar. Samtliga ändringar träder ikraft 1 januari 2011.
Vad innebär begreppet yttrandefrihet?
Yttrandefriheten enligt denna grundlag har till ändamål att säkra ett fritt meningsutbyte, en fri och allsidig upplysning och ett fritt konstnärligt skapande. I den får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.
Vad menas med yttrandefrihetsgrundlagen?
Lagen innehåller bestämmelser om grundlagsskydd för bland annat radio- och tv-sändningar och vissa webbplatser. Lagen innebär bland annat att: Alla medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter, tankar, känslor i radio, tv, videogram, ljudupptagningar eller andra sorters upptagningar.
Vad är ett annat ord för grundlag?
En grundlag, konstitution eller statsförfattning, är en lagsamling som utgör de grundläggande formella normerna i en stat, beslutade av den eller de som innehar den politiska makten.
Hur gamla är Sveriges grundlagar?
Under riksdagen 1809-1810 tillkom förutom regeringsformen ytterligare två grundlagar: Successionsordningen som överlät tronföljden till den danske prinsen Kristian August av Augustenborg (under det nya svenska namnet Karl August) och ny Tryckfrihetsförordning (som ersattes av ytterligare en ny Tryckfrihetsförordning …
Vilken är Sveriges äldsta grundlag?
1809 avsattes Gustav IV och Sverige fick en ny regeringsform. Då kom Tryckfrihetsförordningen tillbaka i ungefär samma form som den haft från början och blev återigen en grundlag. Tryckfrihetsförordningen inskränktes tillfälligt under andra världskriget, men idag är innehållet i stort sett detsamma som 1809.
Får man säga vad man vill i Sverige?
Du har alltså rätt att säga vad du vill och att bilda dina egna uppfattningar. Det gäller så länge du inte bryter mot lagen eller säger något som skadar någon annan. En människa kan uttrycka sin åsikt på många olika sätt. Du får uttrycka dig på vilket sätt du vill.
Vad är grejen med Sveriges grundlagar?
GRUNDLAGARNA
Vad är Sveriges grundlagar? [Samhäll]