Det är här viktigt att skilja mellan nordiska språk – som är en gemensam beteckning för den nordgermanska undergruppen i den indoeuropeiska familjen: danska, svenska, norska, färöiska och isländska – och språk i Norden, som också omfattar språk både från den uraliska språkfamiljen: samiska, finska, meänkieli och …
Språkpolitik. Nordisk språkpolitik siktar på att alla nordbor ska kunna kommunicera med varandra, helst på ett skandinaviskt språk. Enligt den svenska läroplanen ska alla elever få undervisning i nordiska språk. Samma sak gäller i Danmark och Norge.
Varför Kunskapskravet ingår i svenska 2?
Varför ska ovanstående kunskapskrav ingå i Svenska 2? 1) Ur demokratisk synvinkel kan det vara bra att känna till språksituationen i Sverige. Det finns flera olika svenska minoritetsspråk. Samiska är tex ett språk som har särskilda rättigheter.
Vad kännetecknar urnordiska?
Urnordiskan – fram till 800-talet
Urnordiskan hade ett eget ”alfabet” med runor som användes i skriftspråket, en så kallad runrad. Den urnordiska runraden heter futhark och består av 24 runor. Namnet kommer av de sex första runorna i raden. Varje runa har ett eget namn, som till exempel Sol eller Tyr.
Vilket är Nordens största språk?
Men den första meningen är på det äldre språket: Bokmål Den andra meningen är på det nya språket: Nynorska Svenska är det största språket av de nordiska språken idag. Svenska talas av ungefär 10 miljoner människor i Sverige och i Finland.
Hur bra förstår vi varandra? Undersökningar av den skandinaviska språkförståelsen visar dels att alla som talar skandinaviska språk inte förstår varandra lika bra, dels att det är skillnad på förståelse i tal och skrift. De flesta har lättare att förstå de andra skandinaviska språken i skrift.
Hur många svenskar förstår danska?
Uttalet har utvecklats mot en sänkning av vokalerna, ett mjukare uttal av d och ett mindre skarpt uttal av konsonanterna.” I undersökningen uppger 65 procent av svenskarna och 50 procent av norrmännen att danska är svårt att förstå. Samma svårigheter med svenska har 51 procent av danskarna och 17 procent av norrmännen.
Vad menas med Eleven kan översiktligt redogöra för någon aspekt av språksituationen i Sverige och övriga Norden?
”Eleven kan översiktligt redogöra för någon aspekt av språksituationen i Sverige och övriga Norden.” Ramarna för arbetet är: Förbered ditt bidrag, max 5 minuter långt, där du argumenterar för varför ovan kunskapskrav ska ingå i Svenska 2.
Hur är språksituationen i Sverige?
Språksituationen i Sverige har förändrats på flera olika sätt. Fem språk har fått ställning som nationella minoritetsspråk. I Sverige finns långt över en miljon personer med utländsk bakgrund och för många av dem är svenskan ett andraspråk. Dessutom ökar engelskans användning inom allt fler områden i Sverige.
Hur är språksituationen i Norden?
Utöver svenska talas många andra språk i Sverige. En del av språken, som samiska och finska, betraktas som inhemska medan andra kommit till Sverige genom invandring. Många i Sverige betraktar engelskan som sitt andraspråk, men inte alla.
Vad kännetecknar Nysvenskan?
Övrigt inom nysvenskan
Andra saker som förändrades med det svenska skriftspråket under den här epoken var att dubbeltecknade vokaler som een och öö togs bort, såsom dh och th som användes inom fornsvenskan. Bokstaven i byttes mot j eller försvann i ord som t. ex. kiämpe, kiöpa, siö, giöra.
Vad kännetecknar Urgermanska?
Urgermanskan uppvisar betydande skillnader jämfört med andra indoeuropeiska språk. Den mest välkända är den ljudskridning som beskrivs av Grimms lag och Verners lag (de flesta forskare anser att de båda lagarna utgör successiva steg i samma utveckling), formulerade av Jacob Grimm 1822 respektive Karl Verner 1876.
Vad betyder runskrift?
Runor är en sorts skrivtecken, precis som bokstäver. Tecknen används alltså för att återge ordens ljud i skrift. Runorna användes för att skriva det språk som talades i Norden för länge sedan. Det har funnits tre olika runrader i Sverige, den urnordiska runraden, den vikingatida runraden och den medeltida runraden.
Vilka språk ingår i den germanska språkgruppen?
Detta för alla germanska språk (alltså även exempelvis engelska, tyska och nederländska) gemensamma ursprung bildar tillsammans med de grekiska, slaviska, italiska, keltiska m. fl. urspråken det västra grenverket av det indoeuropeiska släktträdet.
Vilket språk är Nordens största och var talas det främst?
Svenska. Svenska är ett östnordiskt språk som talas främst i Sverige och delar av Finland av drygt 9 miljoner människor. Det är ömsesidigt begripligt med två av de andra nordiska språken, danska och norska. Svenskan särskiljer sig bland annat med sin prosodi, som kan variera rätt markant mellan olika dialektområden.
Vilket är Nordens äldsta språk?
Kort om isländska
Kan sägas vara ”urnordiska” för det första för att det är det äldsta språket i Norden och alla de andra språken utom samiska och finska är besläktade med det.
Nordiska språk
Undervisning i nordiska språk
Språk i Norden