Psykisk ohälsa innefattar allt från psykisk sjukdom till psykiska besvär som stör välbefinnandet och påverkar våra dagliga liv. Det finns många olika psykiska sjukdomar: till exempel schizofreni, bipolär sjukdom, depression, olika ångesttillstånd, tvångssyndrom, ätstörningar samt beroendeproblematik.
Vad är en psykisk sjukdom?
Psykiska besvär innebär tillstånd av nedsatt välbefinnande i samband med psykisk obalans eller vid symtom som oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter. De psykiska besvären kan i olika grad påverka funktionsförmågan.
Vad är det som orsakar psykisk ohälsa?
Det finns många olika orsaker till psykisk ohälsa. Alla människor är olika känsliga för påfrestningar under livet. En påfrestning kan vara stress, oro, ångest och sorg. Psykisk ohälsa kan påverkas av arv och miljö och dessa väger olika tungt vid de olika diagnoserna.
Vad kännetecknar en person med psykisk ohälsa?
Symtom för psykisk ohälsa kan vara att man ser och hör saker som ingen annan gör, att man känner sig ledsen, orolig, ensam, har sömnsvårigheter och mår dåligt en längre tid. Alla människor kan må psykiskt dåligt och det kan variera under livets gång. Det kan vara bra, sådär och dåligt.
Finns psykisk ohälsa?
Vad är psykisk ohälsa? Psykisk ohälsa är ett vagt begrepp, som är svårt att definiera. Ofta används uttrycket när man pratar om de olika psykiska sjukdomar som det finns diagnoser för. Det kan vara till exempel personlighetsstörningar, psykossjukdomar, depression, panikångest, utbrändhet eller ätstörningar.
Vilka är de vanligaste psykiska sjukdomarna?
Kvinnor vårdas oftare i psykiatrin än män
Undantag är alkohol- och drogberoende, schizofreni och autism, tillstånd som män oftare får vård för. Kvinnor vårdas nästan dubbelt så ofta som män för ångest- och stressyndrom och även vård för depression (inkl. bipolär sjukdom) är vanligare bland kvinnor.
Vad finns det för olika psykiska sjukdomar?
- ADHD och ADD.
- ASD, autism och Aspergers.
- Beroende och missbruk.
- Bipolär sjukdom/bipolaritet.
- Depression och nedstämdhet.
- Ensamhet.
- Oro och ångest.
- Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Vad är orsaken till att den psykiska ohälsan ökar?
Psykisk ohälsa bland unga ökade under perioden 1985–2014. Vi har undersökt tänkbara orsaker till det, och ser att brister i skolans funktion och förändringar på arbetsmarknaden kan vara två anledningar. Allt fler barn och unga i Sverige rapporterar psykisk ohälsa.
Hur uppstår psykisk ohälsa enligt det psykodynamiska perspektivet?
En grundläggande tanke i psykodynamisk psykoterapi är att psykiska symtom som ångest och depression uppkommer då människor inte finner fungerande sätt att hantera sina känslor eller relationer till andra.
Vilka faktorer förknippas med psykisk hälsa?
Den psykiska ohälsan bland vuxna påverkas bland annat av kön, utbildning, socioekonomisk status, födelseland och sexuell läggning och könsidentitet. Alla dessa faktorer är viktiga att ta hänsyn till i det förebyggande arbetet.
Hur beskriver man psykisk ohälsa?
Psykiska besvär kan uttryckas som exempelvis nedstämdhet, oro eller sömnbesvär. Även kroppsliga besvär kan förekomma så som huvudvärk, magont eller yrsel. Psykiska besvär som uppstår till följd av vanliga påfrestningar är ofta övergående och lättar när situationen har förändrats, eller när vi själva har anpassat oss.
Vad innebär det att bemöta en person som lider av psykisk ohälsa sjukdom med respekt?
Agera som att personens beteende är fullt förståeligt. Se till att du inte reagerar negativt vad personen än säger. Fokusera på att visa personen att du respekterar och bryr dig om hens välbefinnande. Genom att göra det undviker du att personen döljer saker för dig, något som enkelt kan hända om hen känner sig dömd.
Hur bemöter man människor med psykisk ohälsa?
- Bekräfta det psykiska måendet. Det är viktigt att du visar personen att du vill förstå och att du tar dig tid att lyssna. …
- Visa att personens känslor är befogade. …
- Sträva efter att vara icke-dömande. …
- Undvik ja- och nej-frågor. …
- Visa förtroende för att personen gör allt hen kan.
Är psykisk ohälsa ett samhällsproblem?
Psykisk ohälsa är ett av våra största samhällsproblem. Det måste göras mer för att tidigt fånga upp de individer som mår dåligt och säkerställa att alla får den hjälp och det stöd som behövs. Att samtala, att fråga, det är nyckeln till att i tid uppmärksamma de som riskerar att drabbas av psykisk ohälsa.
Vilket land har mest psykisk ohälsa?
Andelen deprimerade i Sverige har ökat från nästan 11 procent (2013) till 30 procent (2020), visar en ny OECD-mätning. Sverige hamnar på andra plats i listan av fall av depression och symptom på depression i OECD-länder. Landet med flest fall är Korea med 37 procent rapporterade fall under 2020.
Kan psykisk ohälsa leda till fysisk ohälsa?
– Personer med psykisk sjukdom löper mycket större risk än andra att också drabbas av fysisk sjukdom och dör i genomsnitt 15 till 20 år tidi- gare än andra. Därför är det så viktigt att ge stöd till bättre levnadsvanor.