Vad är utrikesutskottet?
Utrikesutskottet (UU) är ett utskott i Sveriges riksdag. Utskottet bereder ärenden om rikets förhållande till och överenskommelser med andra stater och mellanfolkliga organisationer samt bistånd till annat lands utveckling. Utskottet bereder även ärenden om utrikes handel och internationellt ekonomiskt samarbete.
Vad menas med Utrikesnämnden?
I Utrikesnämnden ska regeringen diskutera och förankra sin utrikespolitik med riksdagen. Regeringen ska fortlöpande underrätta Utrikesnämnden om de utrikespolitiska förhållanden som kan få betydelse för Sverige och överlägga med nämnden när det behövs.
Vilka sitter i Utrikesnämnden?
Nuvarande sammansättning. Nämnden består av riksdagens talman (Andreas Norlén) och arton riksdagsledamöter varav hälften är ledamöter och hälften suppleanter. Idag är alla riksdagspartier representerade.
Vad är ett utskottsinitiativ?
Utskotten tar ställning till förslag. Mycket av utskottets arbete går ut på att ta ställning till förslag. De flesta förslagen är propositioner från regeringen och motioner från ledamöterna men ett utskott kan också lägga fram ett eget förslag. Ett sådant förslag kallas för utskottsinitiativ.
Vilka sitter i försvarsutskottet?
- Pål Jonson (M) Ordförande.
- Niklas Karlsson (S) Vice ordförande.
- Paula Holmqvist (S) Ledamot.
- Jan R Andersson (M) Ledamot.
- Mattias Ottosson (S) Ledamot.
- Daniel Bäckström (C) Ledamot.
- Hanna Gunnarsson (V) Ledamot.
- Jörgen Berglund (M) Ledamot.
Vilka sitter i utbildningsutskottet?
Utskottet bereder ärenden om förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, skolväsendet, högre utbildning och forskning samt studiestöd. Utskottets ordförande är Gunilla Svantorp (S), dess vice ordförande är Fredrik Malm (L) och dess andre vice ordförande är Lars Hjälmered (M).
Vad menas med utrikespolitik?
Utrikespolitiken handlar om Sveriges förbindelser med och politik gentemot andra länder. Att förebygga risker och hot är en viktig del av säkerhetspolitiken som är en del av utrikespolitiken. Den svenska politiken förs i direkta förbindelser med andra länder men också genom exempelvis EU och FN.
Vad är Utrikesdeklaration?
Utrikespolitikens omfattning och mål fastslås i den så kallade utrikesdeklarationen som utrikesministern lägger fram i februari månad varje år. Utrikesdeklarationen debatteras sedan i riksdagen. I Utrikesutskottet bereds ärenden om Sveriges förhållande till, och avtal med, andra stater.
Vad har regeringen för uppgifter?
Regeringen styr Sverige. Den genomför riksdagens beslut, lämnar förslag på nya lagar och på ändringar i de lagar som redan finns. Ministrarna i regeringen besöker regelbundet riksdagen.
Får Sverige starta krig?
Till exempel ska regeringen eller talmannen kalla riksdagen till sammanträde om Sverige kommer i krig eller krigsfara. Sammanträdet kan ske någon annanstans än i Stockholm. Om regeringen inte kan genomföra sina uppgifter vid krig kan riksdagen besluta om att bilda regering och om regeringens arbetsformer.
Vem tar beslut om krig i Sverige?
För ett beslut krävs att statsministern och sex av nämndens ledamöter röstar för det. Om Sverige är i krig är det Utrikesnämndens ledamöter som beslutar att krigsdelegationen ska ersätta riksdagen. Innan Utrikesnämnden meddelar sitt beslut samråder nämnden med statsministern, om det är möjligt.
Vem styr Sverige i krig?
Krigsdelegationen[redigera | redigera wikitext] Krigsdelegationen består av riksdagens talman och femtio riksdagsledamöter som vid behov kan ersätta riksdagen om Sverige skulle vara i krig eller krigsfara. Talmannen är krigsdelegationens ordförande. Krigsdelegationens ledamöter väljs av riksdagen.
Hur många riksdagsledamöter är valda för Södermanlands valkrets?
Ledamöter i första kammaren
Södermanlands län var en egen valkrets vid valen till första kammaren 1866–1919. Från början var antalet mandat fyra, men från och med 1888 steg antalet till fem.
Hur sitter riksdagsledamöterna i kammaren i samband med en omröstning?
De 349 riksdagsledamöternas fasta platser är ordnade efter vilken valkrets de tillhör och inte efter parti, som är vanligt i andra länder. Sverige är indelat i 29 valkretsar. Ledamöterna från Stockholms kommun sitter långt fram till höger och längst bak till vänster sitter Norrbottens ledamöter.
Hur många Riksdagsgrupper finns det?
I Sveriges riksdag kallas partigrupperna för riksdagsgrupper. Det finns åtta partigrupper i riksdagen, en för varje riksdagsparti. En person som inte är medlem i ett parti är en politisk vilde. Riksdagsgruppen har som regel en gruppledare och råd, dessa agerar på partiernas och riksdagsgruppens vägnar.
Vad är skillnaden som gör skillnaden
Vad är de större skillnaderna mellan IFRS och K3
Utskottens arbete: Motorn i riksdagsarbetet