Den allmänna förvaltningsrätten handlar främst om myndigheternas handläggning av olika ärenden, medan den speciella gäller olika sakområden, miljörätt, socialrätt osv. De beslut myndigheterna härvid fattar kan normalt överklagas till förvaltningsdomstol. Förvaltningsprocessrätten avser reglerna i dessa domstolar.
Vad innebär speciell förvaltningsrätt?
Den speciella förvaltningsrätten är ett samlingsnamn för de lagar som tar sikte på specifika ansvarsområden för myndigheterna och olika rättsområden inom förvaltningsrätten. En myndighets verksamhet kan regleras av en eller flera lagar inom den speciella förvaltningsrätten.
Vilka frågor handlägger förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten handar om hur statliga och kommunala förvaltningsmyndigheter utövar sina befogenheter – saker som myndigheten måste beakta när frågor om bygglov, bidrag, skatt, tillstånd med mera handläggs. Centrala begrepp inom förvaltningsrätten är förvaltningsärende, beslut och besvär.
Vilka sitter i förvaltningsrätten?
Här arbetar ordinarie domare, fiskaler, föredragande jurister, notarier, domstolshandläggare och administrativ personal. Förvaltningsrätten har också 75 nämndemän, som är knutna till domstolen och som medverkar i den dömande verksamheten.
Hur går det till i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten avgör tvister mellan enskilda personer och myndigheter och tvister mellan företag och myndigheter. Det är till förvaltningsrätten det går att överklaga ett myndighetsbeslut från till exempel Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst.
Vad är skillnaden mellan tingsrätt och förvaltningsrätt?
De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl. a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.
Vad är förvaltningsrättsliga principer?
Förvaltningsrättsliga grundprinciper
Högskolan, i dess egenskap av statlig myndighet har att säkerställa att verksamheten bedrivs i enlighet med gällande föreskrifter och regler. Detta för att bibehålla medborgarnas förtroende för statsapparaten samt i förlängningen demokratin.
Kan man överklaga förvaltningsrättens beslut?
Om du är missnöjd med förvaltningsrättens dom kan du överklaga den till kammarrätten. I förvaltningsrättens dom står det inom vilken tid och till vilken kammarrätt du ska klaga. Du måste göra ditt överklagande skriftligt.
Vad handlägger förvaltningsdomstolar?
Domstolen. Förvaltningsrätt är en allmän förvaltningsdomstol och handlägger i första instans mål som främst rör tvister mellan enskilda personer och myndigheter. Förvaltningsrätterna har ersatt de tidigare länsrätterna. Det kan gälla ett skattemål, tvist med Försäkringskassan, kommunen eller socialnämnden.
Vad är skillnaden mellan laglighetsprövning och Förvaltningsbesvär?
Om beslutet rör dig själv och du anser att själva beslutet är fel kallas det förvaltningsbesvär. Om du tycker att det var fel av kommunen att ens fatta beslutet kallas det för laglighetsprövning (tidigare kommunalbesvär).
Vilka kammarrätter finns i Sverige?
- Kammarrätten i Göteborg. Postadress. Box 1531. 401 50 Göteborg.
- Kammarrätten i Jönköping. Postadress. Box 2203. 550 02 Jönköping.
- Kammarrätten i Stockholm. Postadress. Box 2302.
- Kammarrätten i Sundsvall. Postadress. Box 714. 851 21 Sundsvall.
Vilken domstol är en länsrätt?
En länsrätt var tidigare en allmän förvaltningsdomstol i lägsta instans i Sverige och Finland. I Sverige ersattes länsrätterna 15 februari 2010 av förvaltningsrätter. I Finland ersattes de på liknande sätt av domstolar med beteckningen förvaltningsdomstol.
Vilka fall tas upp i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten är det rättsområde som omfattar statliga och kommunala myndigheters skötsel, förvaltning och handläggning av mål och ärenden mellan myndigheter och enskilda personer eller företag. En del mål handläggs inte i tingsrätten utan avgörs istället i förvaltningsrätt, som är en förvaltningsdomstol.
Hur går en förhandling till i förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätten avgör oftast ett mål genom att läsa, ta hänsyn till och bedöma det som kommit in skriftligt och utan att parterna träffas personligen. Domstolen kan dock kalla till en muntlig förhandling om det kan vara till fördel för utredningen. Du kan själv begära muntlig förhandling om du vill ha det.
Hur lång tid tar ett ärende i förvaltningsrätten?
Det är stora skillnader i handläggningstider mellan förvaltningsrätterna. Under 2013 varierade handläggningstiderna mellan 4,9 och 12,6 månader. 1 Handläggningstiderna för socialförsäkringsmål var under 2013 i genomsnitt nästan 11 månader för förvaltningsrätterna totalt.
Vilka är förberedelserna för ett brottmål?
Förberedelsen i brottmål. Utredningen i ett brottmål tas fram genom en förundersökning hos polis och åklagare. Under förundersökningen ska målet beredas på så sätt att bevisningen kan läggas fram i ett sammanhang vid en huvudförhandling.
Vad gör förvaltningsrätten?
Förvaltningsrätt – Fördjupningskurs | Onlineutbildning
Så avgörs ett mål i förvaltningsrätten