Användningen av primärkällor ökar dessutom textens trovärdighet och är särskilt viktig i samband med uppsatsskrivande. Sekundärkällor är texter som refererar primärkällor. Den information som du hittar hos en andrahandskälla är med andra ord en tolkning eller utvärdering av en primärkälla.
Vad är det för skillnad på en primärkälla och en sekundärkälla vilken är mest trovärdig?
Inom källkritiken anses en förstahandskälla eller en primärkälla vara mer trovärdig för att den är oberoende av andra källor. Sekundärkällor är mindre trovärdiga eftersom de bygger på hörsägen eller primära källor. När man i praktiken ska granska en källa så gäller det att ställa frågor till sin källa.
Vad räknas som andrahandskälla?
Sekundärkälla (alternativt särskrivet sekundär källa) är en term för källmaterial som åberopar, kommenterar eller bygger vidare på primärkällor. En sekundärkälla är inte ett slags bevis, utan en redogörelse av ett bevis. Sekundärkällor kan exempelvis vara monografier, reportage eller olika sorters artiklar.
Hur vet man om det är en primär eller sekundär källa?
En primärkälla är en förstahandskälla. Det kan vara en bok eller artikel där forskningsresultat publiceras för första gången, eller en intervju eller en ögonvittnesskildring. En sekundärkälla återger information från en primärkälla, till exempel en bok som bygger på tidigare forskning.
Vad innebär en primär källa?
En primärkälla ger förstahandsinformation om ett ämne. Det kan till exempel vara artiklar eller böcker som är skrivna av någon som presenterar en egen teori eller undersökning. Det kan också vara en föreläsare som talar om sina egna forskningsresultat.
Vilken typ källa är mest trovärdig?
För att betraktas som trovärdig ska en källa vara publicerad, exempelvis i en bok (ej självpublicerad på eget förlag), en tidskrift eller av en större organisation, vara författad av en expert på ämnet och granskad av en utgivare eller av en annan expert.
Hur kan man se om en källa är trovärdig?
Man frågar sig vem som är upphovsperson till källan, när källan tillkom, varför och om uppgifterna kan kontrolleras och stämmer med andra oberoende källor. När man skriver en uppsats och använder sig av källkritik bör man kunna ifrågasätta de källor man använder med sakliga argument.
Vad betyder det att en källa ska vara oberoende?
Att källorna är oberoende av varandra betyder att deras information inte uteslutande söker stöd för sina påståenden genom att bara referera till varandra, utan att var och en av källorna söker stöd i egen forskning och egna källor.
Vilken tre typer av källor finns det?
- Skriftliga. Text i alla dess former, till exempel en tryckt Internetguide.
- Muntliga. Intervjuer och vittnesmål, till exempel ett radioprogram.
- Materiella. Fysiska ting som bär vittnesbörd om skeenden, till exempel en runsten.
Vilka tre delar är viktiga att ha med när man söker och granskar källor?
Detta är olika viktigt beroende på vad det är du är ute efter att ta reda på. Är ämnet sådant att aktualitet är viktigt? Alltså. För att ta reda på om en källa är trovärdig måste vi systematiskt ställa frågor om källans innehåll, upphov och syfte.
Vad menas med primär och sekundär?
Primär[redigera | redigera wikitext]
Primär (av latin primarius, först i ordningen), ursprunglig, grundläggande. Inom filosofi: Locke skiljer mellan tingens primära kvaliteter, som tillkomma dem i och för sig (storlek, gestalt, täthet och rörelse), och sekundära kvaliteter, som bero på vår uppfattning.
Hur skriver man en sekundärkälla?
Om du behöver använda en sekundärkälla i din text, bör det tydligt framgå att informationen inte kommer från originalkällan. Exempel (enligt APA): Du har inte kunnat ta del av Hartmans studie (primärkälla), men har läst om den i Kroons artikel (sekundärkälla).
Vad är en berättande källa?
En berättande källa är en källa som du kan läsa, till exempel runorna på en runsten, texten i ett brev eller texten i en bok. Vissa källor kan vara både en berättande källa och en kvarleva, exempelvis en dagbok. Själva boken är en kvarleva. Men texten berättar något och är därför en berättande källa.
Vad kommer efter sekundär?
Tertiärkälla (alternativt särskrivet tertiär källa) eller tredjehandskälla är en relativ term för källmaterial som består av information som är insamlad från primärkällor och sekundärkällor. Tertiärkällor kan exempelvis vara ordböcker, uppslagsverk, läroböcker, handböcker eller faktaböcker.
Primär- & sekundärkälla
Lik, liknar, samma (vad är skillnaden?)
Källkritik – värdera historiska källor och källkritiska kriterier