Traktörpannan har högre kanter än en vanlig stekpanna vilket gör det möjligt att koka i den. Dessutom kommer de ofta med lock. Samtidigt har traktörpannor en mycket större stekyta än vad kastruller har i allmänhet. För rätter som ska stekas men även innehålla någon slags sås så är traktörpannan skräddarsydd.
Vad lagar man för mat i traktörpanna?
När ska man använda traktörpanna
Det gör den väldigt flexibel och unik. Traktörpannan används främst när du ska sautera eller bräsera mat. Även om den också kan användas till att steka och koka mat också. Tack vare de höga och raka kanterna, så har traktörpannan mer stekyta än en traditionell stekpanna.
Vad kan man göra i en traktörpanna?
Den är med andra ord en hybrid mellan en klassisk stekpanna och en kastrull, och kan användas till en mängd olika matlagningstekniker. Traktörpannan är exempelvis utmärkt när du vill bräsera eller sautera men kan även användas för klassisk stekning eller kokning.
Varför bränner det fast i traktörpanna?
Du kan också ställa pannan i blöt i varmt vatten med lite diskmedel i 15–20 minuter innan du diskar den, då lossnar all fastbränd mat. Ägg och annan proteinrik mat bränner särskilt lätt fast i obelagda stekpannor. Du får enkelt bort det genom fylla stekpannan med vatten och blanda i en halv tesked bikarbonat.
Vilka stekpannor är giftfria?
En av de vanligaste funderingarna kring produkter i köket är vilken stekpanna som bör användas. Gjutjärn är helt klart det bästa, det är tåligt, släpper inga skadliga kemikalier och du får dessutom i dig järn.
Varför behöver man en tjockbottnad kastrull?
Men vad är då egentligen en kastrull med tjock botten och vad är syftet med den? Anledningen till att man skall använda kastrull med tjock botten är för att värmen skall sprida sig jämt över hela kastrullen när man kokar upp eller smälter något i den.
Varför heter det traktörpanna?
Traktörpannan var det som vi dröjde kvar mest vid. Vad vi kom fram till var att den kallas traktör för att det var en panna med lock som väldigt smidigt kunde ställas fram på bordet av värden (traktören) vid enklare middagar.
Vilken traktörpanna är bäst?
- Bäst i test : Scanpan – CTX Traktörpanna med lock 28 cm Rostfri.
- Bästa gjutjärn : Skeppshult traktörpanna 25 cm Trähandtag.
- Bästa populära : Fiskars All Steel traktörpanna.
- Skillnad mellan traktörpanna och stekpanna.
Hur stor traktörpanna?
Även om du är på jakt efter just en stor panna så finns det flera olika storlekar som går in under kategorin “stor traktörpanna”. Den vanligaste varianten är pannan på 28 cm, men du har även större alternativ att välja på som 30, eller 32 centimeter exempelvis.
Vilken stekpanna är bäst?
- Scan Pan CTX – BÄST I TEST STEKPANNOR. Dyr men överlägsen stekpanna. …
- Tefal Jamie Oliver Everyday SS – BÄSTA BUDGETVAL. En kvalitetsstekpanna till bra pris. …
- Ronneby Bruk Ultra Light – BÄSTA MILJÖVAL STEKPANNA. …
- Kockums Jernverk. …
- Jamie Oliver Premium SS. …
- Skeppshult gjutjärnspanna. …
- Tefal Ceramic Control. …
- De Buyer Lyonnaise Mineral.
Vilken stekpanna väljer kockar?
En stekpanna i rostfritt stål är mästerkockens favorit! Stekpannor i rostfritt stål är otroligt slitstarka och tål höga temperaturer tack vare stekpannans sandwichbotten där stål och aluminium varvas för snabb värmespridning.
Hur steker man bäst i en rostfri stekpanna?
Att steka i en panna av rostfritt stål är lite som att grilla. Först fastnar maten lite, men när porerna i råvarorna har stängts så släpper det. Därför är det viktigt att du inte vänder på maten för tidigt samt att vända den så få gånger som möjligt under tillagningen.
Vad använder kockar för stekpannor?
Kolstål och rostfritt stål är båda väldigt bra material i stekpannor. Vilken som är bäst är högst subjektivt, men i regel brukar rostfritt stål vara det föredragna alternativet för hemmakockar.
Vad är Lättgjutjärn?
Ju tjockare stekpannans botten är desto tyngre är stekpannan, alltså måste du ta ställning till om det är viktigare att stekpannan är lätt eller om den värms upp jämnt. Idag finns lättviktspannor av gjutjärn som är väldigt lätta att hantera men som värms upp snabbt och inte håller lika jämn värme.
Vad ska man använda istället för teflon?
Undvik stekpannor, kastruller och bakformar med beläggningar av så kallad non-stick (som till exempel Teflon). Använd istället glas, porslin, rostfritt och gjutjärn utan non-stickbeläggningar.
Är teflon stekpanna farligt?
När vår danska systertidning Taenk nyligen testade teflonpannor var det ingen av dem som släppte ifrån sig giftiga ämnen. Taenks slutsats var att man inte behöver undvika teflon av hälsoskäl. Kettil Svensson, toxikolog på Livsmedelsverket, håller med: – Om de används i normal stektemperatur är det ofarligt.
Kvälls-FAQ: Stekpannor – vi gräver ner oss lite mer!
Mitt kök: Tommys tips om stekpannor – TV4
Välstekt med Scanpan – Ägg x3 (stekt ägg, äggröra & fransk omelett)