Cirka 95 procent av alla svenska ägg du hittar på butikshyllorna är vita och ca 5 procent är bruna. Vita höns värper ofta vita ägg och att bruna hönor i regel värper bruna ägg, men inte alltid – det finns även hönor som värper gröna, rosa, gul- och blåaktiga ägg.
Varför är äggskalen bruna?
Vita och bruna ägg
Färgen på äggskalet beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg medan bruna hönor värper bruna ägg. Smaken och näringsvärdet påverkas inte av färgen däremot kan äggulan ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning. Läs även: Vad är den vita strängen i ägget?
Vilka raser lägger bruna ägg?
Den franska rasen maran lägger vackra, mörkt bruna ägg. – De är avlade så att de ska lägga ägg med den mörkt chokladbruna färgen. De är mycket populära. De är stora och fina, berättar Annelie.
Varför blir äggskalen gröna?
Färgen på äggen kommer från två färgämnen – protoporfyrin ger brun eller ljusbrun färg och biliverdin ger blått. De gröna äggen är färgade av biliverdin med en liten gnutta protoporfyrin.
Hur kan man kolla varifrån kommer ägg?
I äggstocken bildar hönan äggulan, när äggulan är helt utvecklad släpps den ut i äggledaren. I äggledaren bildas äggvita runt äggula. Äggskalet bildas sedan. Nu är ägget klart att läggas.
När börjar Bovan höns värpa?
Hönsen är av rasen Bovans Robust och kommer till mej när dom är 15v. Dom börjar värpa vid 18 v och är uppe i full produktion vid ca 24 v. Under sin levnad äter en höna ca 55 kg foder, ca 5 kg gräs, dricker ca 90 l vatten och lägger ca 330 st ägg = ca 21 kg.
Varför vissa ägg bruna?
Bruna och vita hönsägg är innehållsmässigt likvärdiga. Färgen på ägget beror på hönsrasen. Bruna hönor värper för det mesta bruna ägg och vita värper vita. Äggets övriga egenskaper har alltså ingenting med färgen att göra.
Vilken höna värper bruna ägg?
Ägg kan ha många olika färger, men de vanligaste är vita och bruna ägg. I Sverige är cirka 90% av äggen vita. Färgen på en hönas örsnibb visar vilken färg äggen hon lägger har. En höna med vita örsnibbar lägger vanligtvis vita ägg, medan en höna med rödaktig örsnibbar lägger bruna ägg.
Vilken hönsras lägger blå ägg?
Utmärkande för rasen Araucana är först och främst att de lägger ägg där skalfärgen skiftar mellan grönt, turkos och ljusblått! Rasen härstammar ursprungligen från Sydamerika och man vet att Inkaindianerna redan på 1500-talet hade höns som värpte blå-aktiga ägg.
Vilken ras lägger flest ägg?
Letar du efter en ras som lägger många ägg så är Lohman rasen du ska satsa på. Den är framavlad i Tyskland som en värphybrid. Den kan värpa så mycket som 340 ägg per år och har en bra storlek på äggen.
Var kan jag köpa höns?
Var hittar man hönsen? Höns går inte att köpa i vanliga djuraffärer, istället är det uppfödare som gäller. Svenska Lanthönsklubben och Svenska Rasfjäderfäförbundet är två bra föreningar för hobbyhönsägare som kan förmedla kontakter till uppfödare. Karin tipsar också om att man kan köpa höns av andra hönsägare.
Vilka höns ska man välja?
En tung hönsras lägger hyfsat med ägg men passar också bra till kött. De kommer ofta igång lite senare med äggläggningen men växer snabbt. Så vill man ta till vara på köttet (tex tuppkycklingar) så är en tung ras att föredra. De är ofta lugnare i temperamentet också och lätta att få tama.
Varför är det svårt att skala vissa ägg?
Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen.
Vem är äggproducenten?
Äggproducent och stall
De sista siffrorna i koden på äggen visar vilken lantbrukare (äggproducent) som har producerat äggen. Om äggproducenten har flera stall kan märkningen även visa från vilket av stallen som äggen kommer från. Detta är dock en frivillig märkning.
Hur vet man att äggen man köper är svenska?
Anvisning om hur äggen bör förvaras. Namn eller firmanamn eller varumärke samt adress eller telefonnummer till packeri eller det företag som låtit förpacka äggen. Godkännandenummer för det äggpackeri där äggen förpackades.
Hur märker man ägg idag?
Antalet förpackade ägg. Kvalitets- och viktklass, uppgift om äggen är tvättade. Bäst före-dag. Anvisning om hur äggen bör förvaras.